Maakellarissa sato säilyy

Syksyn sadonkorjuun aikaa kotitarveviljelijällä on hätä ja hyvä mieli syysadon kanssa, millainen sato on tulossa, ja miten sen saa säilymään talven ajan. Maakellari on hyvin perinteinen ja ihanteellinen säilöntäpaikka puutarhan sadolle. Tosin tänä päivänä se on hieman harvinaisempi näky pihaympäristössä, ja tosin taitaa nykyään olla jo hieman katoavaakin kansanperinnettä! Mutta sen parempaa, tasaisen viileää, sopivan kosteaa ja tunnelmallistakin säilytystilaa ei syysadolle kyllä löydy!

          
Onnistunut satokausi palkitsee kotitarveviljelijän ensin sadonkorjuun aikaan ja myöhemmin ruokapöydässä!

          
Maakellarin kaipaa hieman hoitoa ja huoltoa aika ajoin. Muutaman vuoden välein maakellari on hyvä kalkita. Kalkkimaali on maanläheinen ja pehmeä pinnoitemateriaali, sen luonnollinen kalkkipinta on elävä ja joustava ratkaisu pinnoille, jossa kosteus ja lämpöolosuhteet vaihtelevat.

          
Kalkkimaalin valmistus on yksikertaista, tarvitaan vain puhdasta vettä ja valkoista rakennuskalkkia. Kalkkivettä valmistettaessa pintariite poistetaan varovasti kauhalla ja vain kalkkivesi hyödynnetään. Siihen sekoitetaan kalkkia ja ohuella maitomaisella kalkkivedellä maalataan käsiteltävät pinnat muutamaan kertaan. Lopputulos on sitä parempi mitä ohuempi ja useampi kerros kalkkimaalia levitetään.

          
Maakellari tarjoaa valoisan ja väljän tilan puutarhatuotteiden säilytykseen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti