Maa-artisokkakeitossa on hienostuneisuutta ja maanläheisyyttä

Syksyn myötä puutarha tarjoaa tuoreita, luonnonmukaisesti kasvatettuja antimiaan joissa on tuoreutta ja makuja. Maa-artisokka on juures jossa on vivahteikkuutta, ja se on arvostettu raaka-aine keittiössä, niin arkisessa aterioinnissa kuin juhlavassa kattauksessa. Samettinen maa-artisokka keitto hurmaa pehmeydellään ja hienostuneisuudellaan.

          
Maa-artisokka on todellista syysruokaa. Hienostuneen vivahteikas ja pehmeän makuinen keitto porotahnan ja yrttiöljyn kanssa on tyylikkään hillitty, mutta vivahteikas tarjottava, joka maistuu juhlavana alkuruokana.

          
Maa-artisokka on maan mahtava mukula, joka on mieluinen viljelykasvi puutarhurille. Sen kasvukausi on pitkä. Juurimukuloita voi hyödyntää ja nostaa maasta vaikka seuraavana keväänä. Maa-artisokan toinen nimi, mukula-artisokka, kuvaa hyvin juureksen olemusta.

          

Maa-artisokka kasvaa multavassa ja hiekan sekaisessa maassa. Sen mukulat istutetaan harvaan, noin puolen metrin päähän toisistaan. Kasvi kasvattaa korkean varren, jonka päässä on auringonkukkia muistuttavat kukinnot. Sen juurimukulat ovat vaihtelevan muotoisia ja muhkuraisia. Maa-artisokka on satoisa lajike, joka tuottaa istutettua mukulaa kohden helposti kymmenkertaisen sadon. Kypsytettyjen mukuloiden maku on samettisen pehmeä, joka osittain johtuu maa-artisokan sisältämästä inuliinista.

          

Artisokkakeitto, 4 hengelle:
450 g maa-artisokkaa
1 peruna
1 rkl voita
1 sipuli silputtuna
1,5 tl merisuolaa
2 dl vispikermaa

          

porotahna:
50 g kylmäsavuporoa pilkottuna
100 creme fraichea
hieman roseepippuria
mausteöljy:
1,0 dl oliiviöljyä
1,0 dl tuoretta persiljaa
ripaus suolaa ja sokeria

Kuori maa-artisokat, leikkaa ne pieniksi paloiksi ja laita sitruunamehulla maustettuun veteen, jotta ne eivät tummu. Kuori ja paloittele peruna. Kuullota juurespalat voissa kattilassa. Lisää kylmä vesi niin, että juurekset juuri peittyvät. Lisää sipulisilppu ja kiehauta 15─20 minuuttia kunnes ainekset ovat pehmeitä ja kypsiä. Mausta merisuolalla ja soseuta keitto nopeasti. Lisää lopuksi kerma ja kuumenna keitto, mutta älä anna kiehua. Sekoita oliiviöljy ja persilja sauvasekoittimella. Yhdistä porotahnan raaka-aineet ja mausta roseepippurirouheella. Maa-artisokkakeiton kanssa tarjoiltavat mausteöljy ja savuporotahna tuovat kokonaisuuteen makuja ja värikyyttä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti