Kukkakaaligratiini on aina ajankohtainen ykkönen

Mielikuva kukkakaalista on hajuton, mauton ja hieman aliarvostettukin. Suotta, sillä kukkakaali on hyvin terveellinen ja monipuolinen kasvis. Tuoreen kukkakaalin, kuten kaikkien muidenkin tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden tuoksut ja maut ovat hentoja. Oikein valmistettuna kukkakaaliin saa maukkautta ja mukavaa purutuntumaa. Tuoksut ja maut syntyvät ruoanlaiton yhteydessä valmistustavan ja mausteiden kautta.

          
Kukkakaali on todellista superruokaa. Se on vähäkalorista, sisältää paljon kuituja ja proteiineja sekä Omega-3 -rasvahappoja. Kukkakaalissa on vähän rasvaa ja natriumia. Se on hyvä C-vitamiinin lähde ja sisältää useita B-ryhmän vitamiineja, kaliumia sekä tärkeitä mineraaleja. Ruoanlaitossa ja kypsennettäessä kukkakaali on hyvä valmistaa al denteksi, jolloin siihen jää mukavaa purutuntumaa. Kukkakaalin makumaailmaan saa lisävivahteita sitruunalla ja mausteilla.

          

Kukkakaaligratiini, 4 annosta:
2 pientä kukkakaalia, noin 600 g
valkokastike
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kevytmaitoa
2 dl g emmental-juustoraastetta kastikkeeseen ja osa kuorrutukseen
hieman suolaa ja valkopippurirouhetta

Paloittele kukkakaali pieniksi nupuiksi ja liota hetken aikaa etikkavedessä. Keitä suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi. Nosta kukkakaalit voideltuun vuokaan. Tee valkokastike. Sulata voi kasarissa, lisää siihen jauhot ja sekoita joukkoon maito. Keitä noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, lisää lopuksi juustoraaste ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kaada seos kukkakaalien päälle ja nosta uuniin. Anna kuorruttua kauniin ruskeaksi 225-asteisessa noin 20 minuuttia.

Kukkakaaligratiini on avoin vivahteikkaille viinivaihtoehdoille
Kukkakaaligratiinin aromi- ja makumaailma on kevyt ja vivahteikas. Kasvisruoan kanssa voi kokeilla ja maistella erilaisia viinivaihtoehtoja, niin rypäleiden kuin eri maiden viinien makuvaihtoehtoja ja sopivuutta. Kukkakaalin hienostuneisuus kaipaa hentoa hedelmäisyyttä ja gratiinin pehmeydelle sekä kermaisuudelle nuori hyvin viilennetty valkoviini on paikallaan. Uunissa gratinointi tuo ruokaan paahteisuutta ja pureksittavuutta, jota viinin sitrusmainen purevuus ja tasapainoinen hapokkuus tasapainottavat hyvin.

          
Laadukkaat valkoviinit antavat kukkakaaligratiinille hienostuneen makulisän.

Viinilasillinen:
Tommasi Lugana Le Fornaci.
Italia, Veneto 2023. Turbiano (Verdiccio). Alko Hinta 18,69.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen, greippinen, maku kuiva (4 g/l), keskihapokas (6.3)., intensiivinen ja aromikas.

Garzón Albariño. Uruguay, Punta del Este 2022. Alko 934927. Hinta 17,23. Vegaani
Vihertävänkeltainen, tuoksu kukkainen ja maku kuiva (3 g/l), sitruksinen, hapokas (5.7 g/l), hedelmäinen, mineraalinen.

Martin Codax Albariño. Espanja, Galicia 2023. Alko 944084. Hinta 19,98. Vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu vslkoherukkainen, maku kuiva (3 g/l), hapokas (6.8 g/l), hedelmäinen, mineraalinen, ryhdikäs.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti