Caldo Verde on keveä vaihtoehto ruokapöytään

Vihreä keitto, Caldo Verde, tulee Portugalin pohjoisosasta Minhosta. Keitto saa raaka-aineensa tuoreista juureksista ja vihanneksista. Mausteiset makkarat antavat täyteläisyyttä vivahteikkaaseen ja kevyeen ruokaan. Portugalilaisten viinien hedelmäisyys ja värikkyys sopivat ruoan kumppaniksi.

          

Värikkäät vihannekset ja viinit sopivat ruoanlaittoon. Vihreiden vihannesten C-vitamiini ja valkoisten kasvisten flavonoidit antavat suojaravinteita ja parantavat elimistön puolustuskykyä. Roseeviinin värikkyys ja terveelliset flavonoidit tuovat omalta osaltaan mielihyvää aterialle.

          

Portugalissa caldo verde on usein tarjolla erilaisissa juhlissa. Joskus sitä tarjotaan alkuruokana, tai myöhäisenä yöpalana. Keiton kanssa kastettavaksi on usein tarjolla leipää, joka on leivottu maissista.

Lehtikaalissa on makua ja mausteisuutta
Lehtikaalissa on paljon rautaa ja C-vitamiinia, betakaroteenia, kalsiumia ja proteiineja. Perinteinen kaalikerän muoto on muuttunut kasviksi, jossa on tummanvihreät, kiharareunaiset ja erittäin koristeelliset lehdet. Lehtikaali kestää hyvin kylmää. Jäätyessä sen hiilihydraatit muuttuvat sokereiksi, jolloin kaali maku muuttuu miedommaksi ja makeammaksi. Lehtikaali sopii erityisen hyvin salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin.

          
Lehtikaali pärjää kotitarveviljelijän puutarhassa myöhäiseen syksyyn asti. Kaalin karkea lehtiruoti pilkotaan ja esikypsennetään ennen lehtiosan lisäämistä lämpimiin ruokiin.

Caldo Verde (vihreä keitto), 6 annosta:
250 g chorico-makkaroita
4 rkl + 4 tl oliiviöljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
3‒4 perunaa (n.750 g) jauhoisia perunoita
2‒3 valkosipulin kynttä
1 1/2 l vettä
1‒2 tl suolaa
400 g lehtikaalia
mustapippuria myllystä

Kypsennä chorico-makkarat, anna jäähtyä hieman ja paloittele. Kuumenna 4 rkl oliiviöljyä kattilassa ja kuullota siinä sipuli pehmeäksi. Lisää lohkotut perunat ja pienitty valkosipuli. Lisää vesi ja suola. Keitä , kasvikset pehmeiksi. Soseuta seos sauvavatkaimella/survimella. Pane keitos takaisin levylle. Lisää suikaloitu kaali, 4 tl öljyä ja hiukan mustapippuria. Keitä, kunnes kaali on kypsää (3‒4 min). Lisää makkarasuikaleet ja keitä kunnes ne kuumenevat. Älä keitä liikaa, jotta kaali säilyy kiinteänä ja vihreän värisenä.

          
Portugalilaiset viinit tuovat väriä ja raikkautta ruokapöytään. Periquita valkoviini sopii hyvin kasvispainotteiselle ja keveälle ruoalle. 

Viinilasillinen:
Periquita White. Portugali 2020. Sauvginon Blanc, Verdelho, Vermentino, Viosinho. Alko 922707. Hinta 11,29.
Vaaleanvihertävänkeltainen, tuoksu kukkainen, maku kuiva (5 g/l), keskihapokas (5.3 g/l), hedelmäinen ja aromikas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti