BURGUNDINPATA ON KLASSINEN SYYSRUOKA

Syksyinen lihapata on kokonaisvaltainen elämys, josta nauttii kaikilla aisteilla. Klassikon salaisuus on hidas kypsentäminen, jossa maanläheisistä raaka-aineista tiivistyy pataan täyteläisen muheva ja pehmeän mausteinen makumaailma. Kokonaisuuden sitoo yhteen burgundilainen punaviini, joka maustaa ruokaa ja maistuu ruokajuomana.

          

Burgundilainen lihapata,
(6 annosta):
800 g naudanpaistia
3 rkl vehnäjauhoja
1 rasia (140g) pekonikuutioita
4 keskikokoista porkkanaa
3 isoa sipulia
2 valkosipulin kynttä
10 pikkusipulia/hillosipuleita
1 l tuoreita metsäsieniä tai rasia (200g) tuoreita herkkusieniä
2 laakerinlehteä
3–4 tuoretta timjamin oksaa
3–4 dl Burgundin punaviiniä
0,4 l lihalientä
voita tai öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
1 rkl maissitärkkelystä

          

Paloittele porkkanat sekä sipulit ja viipaloi valkosipulinkynnet. Leikkaa paisti isoiksi kuutioiksi. Kieritä lihapalat vehnäjauhoissa, ruskista voissa paistinpannulla ja mausta suolalla sekä pippurilla. Ruskista pekonikuutiot kuumassa padassa ja lisää joukkoon porkkanat, sipulit sekä valkosipulinkynnet. Anna kasvisten saada hieman väriä ja laita sekaan lihakuutiot, laakerinlehdet, timjami sekä viini. Kaada pataan lihalientä niin, että lihapalat lähes peittyvät. Hauduta liedellä miedolla lämmöllä kannen alla puolitoista/kaksi tuntia.
   Puhdista ja käsittele metsäsienet ruskista ne tai herkkusienet pannulla, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja kaada pataan. Paista kokonaisia pikkusipuleita pannulla, mausta ripauksella sokeria ja lisää pataan. Hauduta ruokaa vielä puoli tuntia. Sekoita maissitärkkelys kylmään vesitilkkaan ja kaada ohuena nauhana pataan. Anna suurustua hetken ja tarkista maku. Tarjoile burgundinpata keitetyn riisin, rapean maalaisleivän ja Bourgognen alueen punaviinin kanssa.


          
Burgundinpata kesäkurpitsavohvelin ja paneerattujen/pariloitujen kesäkurpitsaviipaleiden kera.

Paikallinen ruoka ja viini maistuvat yhdessä
Burgundin pata ja burgundilaiset pinot noir -punaviinit, yhdessä ja erikseen, edustavat tyylikkäästi ranskalaista ruoka- ja viinikulttuuria. Alueen kalkkikivisessä ja hiekkaisessa maaperässä sekä viileässä ilmastossa tuotetaan rypäleitä, joista puristetaan viinimaailman arvostetuimpia viinejä. Niissä maistuu burgundilaisen pinot noir -punaviinin kevyt marjaisuus, maanläheisyys ja tasapainoinen hapokkuus. Ruoanlaittoon voi hankkia hieman edullisemman viinipullon, josta riittää viiniä ruoan kypsentämiseen sekä hieman myös ruoanvalmistusviiniksi keittiöporukalle.

         
Burgundin padan kanssa Pinot Noirit maistelussa; perinteinen Antonin Rodet Pinot Noir Ranskan Bourgognesta, vähemmin tunnettu sveitsiläinen punaviini Les Celliers de Vétroz Pinot Noir sekä voimakkaamman makuinen italialainen Mangolia Pinot Nero.

Viinilasillinen:
Antonin Rodet Pinot Noir.
Ranska, Bourgogne 2022. Alko 401667. Hinta 24,78.
Punainen, tuoksu kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, hennon kukkainen, yrttinen ja marjaisan raikas.

Les Celliers de Vétroz Pinot Noir.
Sveitsi Valais 2023. Alko 473587. Hinta 18,69.
Punainen, tuoksu punamarjainen, maku kuiva (2 g/l), hapokas (5.1 g/l), keskitäyteläinen, keskitanniininen, mausteinen.

Mangolia Pinot Nero. Italia, Friuli 2022. Ravintolamyynti.
Rubiininpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, tasapainoinen, hennon mausteinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti