Uunijuusto tarjoaa mummolan makuja

Mummolassa sitä usein oli tarjolla, nimittäin kullankeltaista, pehmeän makuista uunijuustoa. Sen tiesi heti, että kohta sitä herkutellaan, kun navettaan ilmaantui vastasyntyneitä vasikoita. Uunijuuston kanssa mummo laittoi pöytään metsämansikoita tai lakkoja.

          

Kullankeltainen uunijuusto kypsyy miedolla lämmöllä. Se tehdään vastapoikineen lehmän ternimaidosta, jonka salaisuus on sen korkeassa valkuaisainepitoisuudessa. Ternimaito hyytyy lämmitettäessä ilman mitään lisäaineita. Kypsän uunijuuston olemus ja maku tiivistyvät, kun valmiin juuston antaa jäähtyä kunnolla. Siitä se makumatka mummolan makuihin sitten alkaa.

          

Uunijuusto ternimaidosta:
1 l ternimaitoa
1 tl suolaa
voita

Voitele uunivuoka voilla. Kaada suolattu ternimaito vuokaan. Paistoaika on riippuvainen maidon laadusta. Maitoerät ovat yksilöllisiä, ja se monesko lypsykerta on kyseessä, vaikuttaa ternimaidon hyytyvyyteen. Ensilypsyn maito on voimakkainta ja hyytymistä säädellään eri lypsykertojen seossuhteella. Vahvaa ja keltaista ensilypsyn maitoa voi myös ohentaa tilkalla tavallista maitoa. Paista juustomaitoa uunissa 150 asteessa noin tunti, kunnes se on saanut kauniin kullankeltaisen pinnan. Lisukkeeksi sopii makea kermavaahto ja lakat, vadelmat tai metsämansikat sellaisenaan tai hilloina.

          

Maku on monen tekijän summa
Hyvää kannattaa aina etsiä, kunnes sen sitten löytää. Ternimaito, itse poimitut lakat, lakkakastike sekä niille sopiva makea viini ovat etsimisen ja hakemisen arvoisia, sillä niin herkullinen ja tasapainoinen on niiden makuyhdistelmä. Etelä-Italiassa, Sisilian pienillä saarilla, valmistetaan vivahteikkaita ja makeita viinejä joiden rusinainen ja raikas maku sopivat täydellisesti pehmeän juuston sekä aromaattisen lakan kumppaniksi. Pantellerian saarella makeita viinejä tehdään perinteisestä Zibibbo rypäleestä (Moscato d’Alexsandria). Rypäleen nimi suomennettuna tarkoittaa ”rypäle kuihtuu auringon alla”. Se kuvaa hyvin viiniköynnöksien kasvuolosuhteita, joissa kuitenkin kasvaa hienon aromaattisia rypäleitä. Niistä tehdyn viinin ja uunijuuston maku on hienostun ja monivivahteinen.

Viinilasillinen:
Donnafugata Kabir.
Italia, Pantelleria. Zibibbo. Ravintolamyynnissä.
Kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku makea (108 g/l), hapokas (7.2 g/l), sitruunainen, hunajainen ja raikas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti