Tomaattikeiton aromikkuus ja viinin vivahteikkuus ihastuttavat

Tomaattikeitto on täyteläistä ja intensiivisen makuista kevytruokaa. Kypsistä, jopa ylikypsistä tomaateista saat parhaimman ja täyteläisimmän keiton. Keitto maistuu valkosipuliselta, pehmeän hapokkaalta. Tomaattikeitto voidaan tarjota ja se maistuu hyvin myös kylmänä. Tomaattikeiton pehmennyt hapokkuus saa viinikumppanikseen makuvivahteita pursuavan valkoviinin Apuliasta, Italian saappaankorosta.

          

Tomaattikeiton raaka-aineet ovat tuoreita sekä kypsiä, täynnä vivahteikkaita makuja ja tummapunaista värikkyyttä. Keitto on maistuvaa, täyttävää syötävää, ja se on kevyttä vartalolle sekä kukkarolle. Tomaattikeitto on terveellistä syötävää tomaattien sisältämän lykopeeni karotenoidin ansioista. Lykopeeni pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja se imeytyy kehoon parhaiten kuumennetuista tomaateista ja tomaattivalmisteista. Syksyllä vihannesten ja juuresten saatavuus on hyvä sekä hintataso edullinen. Ohjeen tomaattikeitoissa yhden annoksen energiamäärä jää noin sataan kilokaloriin ja hinta asettuu yhden euron tasolle!

          

Tomaattikeitto, 3 annosta:
10 kypsää, pehmeää tomaattia (mitä kypsempiä, sen maukkaampi keitto)
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
ripaus sokeria maustamiseen
haluttaessa hieman balsamiviinietikkaa mausteeksi

Kalttaa ja paloittele tomaatit sekä poista tomaattien kannat. Kuori ja silppua sipulit sekä valkosipulinkynnet, ja kuullota ne öljyssä kattilassa. Lisää tomaatit ja kuivatut mausteet, ja anna hautua kannen alla pehmeäksi vähintään tunnin ajan. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta suolalla ja sokerilla. Tarjolle laittaessa lisää keiton pinnalle tuoretta timjamia tai ruohosipulisilppua. Lusikallinen raejuustoa tai vuohen juustoa pehmentää hyvin myös keiton makua.

          

Keitot ja viini
Vihanneskeittojen raaka-aineista löytyy aromaattisuutta, täyteläisyyttä ja luontaista makeutta. Toiset kasvikset ovat voimakkaampia kuin toiset. Kypsennettäessä useimpien kasvisten maku korostuu. Nämä seikat on syytä huomioida, kun valitaan viinejä kasviskeitoille. Yleisviininä voidaan tarjota kuivia valkoviinejä, kasvisten voimakkuuden mukaan. Hapokkaammille kasviksille kuten sipulille tai tomaatille on syytä valita hapokkaampi valkoviini tai kevyempi, hedelmäinen punaviini. Tomaattikeiton hapokkuus vaatii viiniltä vastaavaa hapokkuutta ja runsasta hedelmäisyyttä. Keiton yrtit kaipaavat viiniltä selvää aromaattisuutta ja keskitäyteläistä makua.

          
Masca del Tacco Min'To on Minutolo-rypäleistä valmistettu tyylikäs valkoviini. Viinissä on vivahteikkuutta, ja sen makumaailmasta löytyy eksoottisten hedelmien, suolaheinän, greipin ja bergamotin hienostunutta aromaattisuutta.

Viinilasillinen:
Masca del Tacco Min'To.
Italia, Apulia 2023. Rypäleenä Minutolo. Alko 955101. Hinta 13,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu aromikas, maku kuiva (7 g/l), hapokas (5.8 g/l), aromikas, yrttinen ja intensiivinen.

Ruokakuvat: Eeva Remes
Teksti ja viinikuva: Heikki Remes
www.viinimies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti