Omenainen olo lautasella ja lasissa

Punaposkiset omenat ovat syksyisen puutarhan väripilkkuja. Puusta suoraan poimittujen kypsien omenoiden hapokkuus ja hedelmäisyys suorastaan yllyttävät omenapiirakan paistamiseen. Piirakassa maistuva omenan ja vaniljan makea liitto saa tasavertaisen makukumppanin calvadospohjaisesta aperitiivista. Omenan kiinteä ja nestemäinen yhdistelmä on niin harmoninen, ettei sen lähemmäksi makujen tasapainossa enää pääse.

          
Hyvänä omenavuonna omenapuiden oksat ovat täynnä terveitä omenoita, ja suorastaan yllyttävät omenapiirakoiden leipomiseen.

Ainekset:
1,5 kg tuoreita syysomenoita
1,5 dl fariinisokeria
Pese omenat, poista kuori ja siemenkodat. Leikkaa paloiksi, lado voideltuun vuokaan ja mausta fariinisokerilla. Peitä vuoka kannella/foliolla ja kypsennä pehmeiksi 200-asteisessa uunissa, noin 30 min.
          
Murupinta:
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Valmista murupinta; sekoita sokeri ja jauhot sekä nypi voi sekaan. Peitä kypsän omenat murukerroksella. Paista 225-asteiseesa uunissa noin 10 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

        
Makujen tasapainoa tarjoaa omenamurupiirakka ja vaniljainen calvados.

Omenasta ja vaniljasta puristetussa aperitiivissa on kultainen kosketus
Coeur de Breuil on normandialainen calvadospohjainen aperitiivijuoma, jonka värissä, tuoksussa ja maussa on kultainen vivahde. Juomassa yhdistyvät mehevät normandialaiset omenat ja aromaattinen vanilja. Aperitiivin perustana on perinteinen omenamehu, joka puristetaan tilan 22000 omenapuusta saatavista omenoista. Mehua väkevöidään omenasiideristä tislatulla, kaksi vuotta tammitynnyrissä kypsyneellä calvadoksella ja maustetaan luonnollisella vanilja-aromilla. Lopputulos on omenan ja vaniljan aromaattinen ja raikas yhdistelmä, jossa makua pehmentää aperitiivin tuntuva sokeripitoisuus (100 g/l). Hyvin viilennetty, jääkaappikylmä juoma on täydellisimmillään omenapiirakan makujen kanssa.

Viinilasillinen:
Coeur de Breuil à la Vanille.
Ranska, Normandia. Alko 944007. Hinta 26,49.
Kullanruskea aperitiivi, tuoksu omenainen, maku makea (120g/l) vaniljainen, mausteinen ja vivahteikas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti