Metsämiehelle maistuu ohiammuttu sorsapaisti

Sorsastus on sosiaalinen tapahtuma. Metsästäjät kokoontuvat rituaaleihinsa tutuille tulisijoille ruohikkoisille rantapaikoille hyvissä ajoin sorsien aamu- tai iltalennolle. Nuotiot sytytetään, tuttuja tavataan, tarinoita kerrotaan ja varusteita vertaillaan. Eväät ovat myös miestä myöten. Joillekin tuttu ja turvallinen lenkki maistuu paistomakkarana, tuona sorsastajan ohiammuttuna sorsapaistina. Toiset taas vannovat kesän uutuusmakkaroiden nimeen. Joka tapauksessa makkaraa käristetään ennen ja jälkeen varsinaisen ammuntasession.

          
Sorsastajien nuotiotulilla tarinat elävät ja makkarat maistuvat.

Nuotiomakkara on sorsastajan evästä
Makkara on oivallinen täyssäilyke metsästysreissulla ja tänä päivänä valinnanvaraa löytyy. Paistotikkuun voi pujottaa perinteistä lenkkiä, täyteläistä grillimakkaraa tai aromaattisia erikoismakkaroita. Valintaan vaikuttaa syöjän tietoisuus sekä toiveet tuotteesta ja sen mausta. Makkaran olemus rakentuu raaka-aineista, ennen kaikkea lihapitoisuudesta, massan rakenteesta ja maustamisesta. Maukas suutuntuma on hyvän nuotiomakkaran edellytys, ja se vaatii tuotteelta sopivaa rasvaisuutta. Rasva tekee makkaran rakenteesta pehmeän, sulattaen ja sitoen eri ainesosia yhteen sekä tasapainottaen suolaisuutta.

           

Suomalaisille perusmakkaroille on tunnusomaista mieto maku sekä vähäinen rasvapitoisuus. Laadukkaiden tuotteiden rasvoista suurempi osa on terveellisiä tyydyttämättömiä rasvahappoja. Useimmat makkarat ovat laktoosittomia, gluteenittomia ja vähäsuolaisia. Nykyajan kuluttaja vaatii paistomakkaraltaankin monipuolisuutta, laadukkuutta ja lihaisaa makua. Eri raaka-aineista tehdyt ja maustetut grillimakkarat ovat saavuttaneet metsästäjien suosion.

          
Maanläheiset, savuiset ja maukkaat punaviinit maistuvat nuotiomakkaran ja sorsapaistin kanssa.

Makkaralle maukasta ja maanläheistä viiniä
Makkara saa nuotion savusta nokisen arominsa ja liekkien paahteisuus pukee sille hiilisen univormun. Kypsälle makkaralle riittää vähätanniininen viini, mutta aromiaineet, suola, rasva sekä savu vaativat viiniltä tasapainottavaa hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja täyteläisyyttä.
     Ranskalainen Jean Biecher Pinot Noir Réserve Organic ja chileläinen Miguel Torres Andica Gran Reserva Carmenère käyvät rypäleidensä ja makujensa puolesta nuotiomakkaralle. Viineistä löytyy vivahteikkuutta, voimakkuutta sekä marjaisuutta jotka tekevät niistä yhteensopivan monenlaisille makkaroille. Viinit ovat myös hyvä valinta sorsastajalle silloinkin kun metsästysreissulta on kotiin tuomisia. Sorsasta valmistettu ateria löytää arvoistaan seuraa hieman keveimmistä ja vivahteikkaimmista rypäleistä puristetuista viineistä.
     Espanjalaisten El Abuelo Syrahin ja Campo Viejo Reservan sekä argentiinalaisen Terrazas de los Andes Malbec Organicin mausteisuus ja viinien vivahteikkaat aromit pureutuvat mukavasti nuotiomakkaran makuihin. Viinien korkea alkoholipitoisuus antaa tarvittavaa voimaa nuotion mustaamalle makkaralle ja erityisen hyvin viinit sopivat voimakkaammin maustettujen grillimakkaroiden makuihin.

Viinilasillinen:
Jean Biecher Pinot Noir Réserve Organic.
Ranska, Alsace 2023. Alko 931877. Hinta 13,99. Luomu.
Punainen, tuoksu puolukkainen, maku matalahappoinen (4.8 g/l), keskitäyteläinen, keskitanniininen ja marjaisa

Miguel Torres Andica Gran Reserva Carmenère. Chile Cachapoal 2022. Alko 414377. Hinta 16,49. Luomu.
Punainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, tanniininen, mausteinen, tamminen sekä roteva.

El Abuelo Syrah. Espanja, Kastilia-La Mancha 2022. Alko 419117. Hinta 11,89. Luomu. Vegaani.
Tummanpunainen, tuoksu karhunvatukkainen, maku täyteläinen, tanniininen, mustikkainen, mausteinen ja voimakas.

Campo Viejo Reserva. Espanja, Rioja 2017. Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano. Alko 6576. Hinta 16,99.
Punainen, tuoksu hapankirsikkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, kevyen mausteinen sekä tamminen.

Terrazas de los Andes Malbec Organic. Argentiina, Mendoza 2021. Alko 911007. Hinta 25,98. Luomu.
Tummanpunainen, tuoksu marjaisa, maku täyteläinen, mausteinen sekä mehevän hilloinen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti