Kyyhkynrinta ja polenta on hienostunut riistaruoka

Riistalinnut ovat arvostettua ja haluttua juhlaruokaa. Niiden metsäinen ja hienostunut maku nousee esille ruoassa, kun se tehdään hienovaraisesti ja kevyesti maustaen. Polentan keveys, aromikkaat mausteet, tuoreet yrtit, metsäsienet sekä vivahteikas punaviinit muodostavan juhlavan ja maukkaan ateriakokonaisuuden.

          

Kyyhkyn rintafileet pannulla:
2 kyyhkystä
3 rkl voita
suolaa
muutama kokonainen katajanmarja
muutama roseepippuri
4 timjaminoksaa

Leikkaa linnut ensin keittiösaksilla paloiksi niin, että täkkälihat pysyvät kokonaisina kiinni rintalastassaan ja reisilihat kokonaisina luineen. Irrota kyyhkyjen rintafileet terävällä veitsellä irti rintalastasta. Paista pannulla voissa noin 2─3 minuuttia puoleltaan. Mausta ja laita fileille tuoreet yrtinoksat sekä kääri folioon kymmeneksi minuutiksi. Leikkaa kypsät lihafileet viistoon siivuiksi. Lusikoi pehmeä polenta lautaselle ja asettele päälle kyyhkyn fileet, lusikoi päälle punaviinikastiketta ja koristele annos voissa rapeaksi paistetuilla herkkutatin viipaleilla sekä tuoreilla yrtinoksilla.

          
Kyyhkyn rintafileet saa kätevästi irrotetusti rintalastasta kun leikkaa koko lastan ensin irralleen.
Luonnollisesti samalla tavalla onnistuu fileiden irrotus niin sorsista kuin metsäkanalinnuista.

Polenta, kahdelle hengelle:
2 dl vettä
0,5 tl suolaa
1,5 dl maissisuurimoja eli polentaa
kermaa
parmesan-raastetta
voita
valkopippuria
oliiviöljyä
esillepanoon tuoretta salaattia ja kourallinen metsäsieniä

Kiehauta 2 dl vettä, lisää suola ja 1,5 dl polentaa. Sekoita puuhaarukalla ja kypsytä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa kerma, parmesan-raaste ja voita maun mukaan. Mausta polenta kevyesti juuri rouhitulla valkopippurilla ja lusikallisella oliiviöljyä.

Nopea punaviinikastike, 2 annosta:
1 dl lihalientä
1 dl vahvaa punaviiniä
1 tl sokeria
rosepippuria
1 rkl maissijauhoja

Kuumenna lihaliemi kattilassa. Lisää viini, sokeri ja pippurit. Sekoita maissijauho pieneen määrään kylmää vettä ja sekoita hyvin. Lisää suurus kastikkeeseen ja kiehauta kunnes seos sakenee. Nosta tarjolle.

          
Terre el Barolo Barbera d’Alba Biologico on luomupunaviini, jonka olemuksessa on marjaisuutta sekä hedelmäisyyttä. Viini on kypsynyt muutaman kuukauden betonisammiossa ennen pullotusta. Keskitäyteläinen ja tasapainoisen tanniininen viini on tyylikäs viini riistalinnuille.

Hedelmäinen punaviini maistuu riistalinnun kanssa
Kyyhkyn fileiden ja sienten metsäiset aromit, kermainen polenta sekä maukas kastike rakentavat vivahteikkaan makukokonaisuuden. Italialaiset Piemonten alueelta tulevat punaviinit barbera ja dolcetto sopivat tähän makumaailmaan tyylikkäästi. Viinien aromaattisuus, hedelmäisyys, maanläheisyys ja hyvä happorakenne täydentävät hyvin riistalinnuista valmistettuja ruokia. Ne kruunaavat maistuvan lopputuloksen, jossa luonnonmukaisuus, keveät maut ja värit ovat aistillisesti yhdessä.

Viinilasillinen:
Terre el Barolo Barbera d’Alba Biologico.
Italia, Piemonte 2022. Alko 903357. Hinta 15,49. Luomu.
Rubiininpunainen, tuoksu karhunvatukkainen, maku kuiva (0 g/l), hapokas (6.3 g/l), viikunainen ja vivahteikas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti