Lammas maistuu viikonlopun aterialla

Lampaan ulkofilee on hienonmakuista, mureaa lihaa. Kaupasta löytyy pakasteena pakkauksia, joissa fileet ovat juuri sopivan kokoisia ruoan valmistukseen. Niiden kypsentäminen uunissa on helppoa, eikä villaisia makuvivahteita tarvitse pelätä. Kevyt maustaminen säilyttää lampaan oman maun, jota valkosipulin aromit oivasti täydentävät. Kokonaisuudesta rakentuu todellinen makunautinto, kun siihen liitetään täyteläisten kermaperunoiden yrttinen aromikkuus sekä keitettyjen ja höyrytettyjen kasvisten vivahteikkuus.

          

LAMPAAN ULKOFILEE, 3‒4 annosta:
n. 500g lampaan ulkofileetä tuoreena/pakasteena
1 pkt (100g) valkosipulituorejuustoa
1 dl kermaa/crème fraichea
timjamia
rouhittua mustapippuria
suolaa
voita paistamiseen
1 tl Maizenaa

Nosta pakaste sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä ja huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista. Kuivaa lihat ja mausta kevyesti suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla. Pyöräytä fileitä kuumalla pannulla. Tällöin saat niiden pinnan kiinni ja liha pysyy mehukkaana. Nosta ulkofileet voideltuun uunivuokaan. Murenna tuorejuusto kermaan ja kaada seos paistoksen päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30‒40 minuuttia halutun kypsyysasteen mukaan. Valele välillä vuokaan kertyneellä kastikkeella. Nosta kypsät fileet vuoasta ja suurusta liemi Maizenalla, joka on sekoitettu kylmään vesitilkkaan. Siirrä lihat takaisin maustumaan kastikkeeseen ja nosta päälle yrtin oksia. Tarjoile kermaperunoiden ja höyrytettyjen vihannesten kanssa. Rapea vaalea leipä ja kastikelusikka ovat tarpeen, jotta maistuvan kastikkeen saa tarkasti talteen.

          
Lampaasta, valkosipulista, yrteistä ja viinistä, niistä on maittava viikolopun ateria tehty.

Lammasviinissä maistuvat marjat ja mausteet

Uunissa valmistetun valkosipulilampaan pehmeään ja yrttien maustamaan makuun sopivat hedelmäiset ja vähätanniiniset punaviinit. Tuorejuuston rasvaisuus kaipaa viiniltä sopivan hapokasta vastavoimaa. Merlot-rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan usein lammasruokien kumppaniksi. Merlot-punaviinien rehevä hedelmäisyys, viinien kypsä ja makean marjaisa aromikkuus sekä pehmeä tanniinisuus tekevät niistä täyteläisiä ja toimivia lammasviinejä. Merlotin hedelmäinen ja maanläheinen maku sopii kypsälle lammasruoalle ja viinien jäntevyys leikkaa hyvin valkosipulituorejuuston rasvaisuutta.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti