ELONKORJUUJUHLASSA MAISTELLAAN SATOKAUDEN HERKKUJA

Kesän lopulla kerätään satoa puutarhasta ja luonnosta. Onnistuneen sadonkorjuun jälkeen on aika juhlia, maistella kesän makuja sekä muistella mennyttä kesää. Syksyn alussa riittää vielä lämpöä ja valoa, jotta satokauden antimia juhlistava pöytä voidaan kattaa ulkosalle.

          
Pöytään katetaan tuoreutta ja runsautta
Yksinkertaiset ja puhtaat maut ovat hyvä lähtökohta ruokalistaa suunniteltaessa. Puutarhan kasviksista ja luonnon antimista löytyy monenlaista pöytään pantavaa. Mahdollisimman tuoreet raaka-aineet; aamulla nostetut perunat ja juurekset, kasvimaalta suoraan haetut vihannekset ja pyyntituoreet kalat, ovat maistuvien ruokien takeena. Elonkorjuupöydän runsaus hemmottelee niin silmää kuin vatsaakin.

          
Kasviksien aromaattisuus houkuttelee
Vihersalaatti ja suikaloidut kasvikset kuuluvat itseoikeutetuksi satokauden pöytään. Niiden lisukkeena käyvät tsatsiki- ja maustekastikkeet. Täytetyistä ja kypsennetyistä kasviksista eli farciksista saa maistuvan lämpimän vaihtoehdon ruokatarjontaan. Kun ne maustetaan kevyesti ja kypsennetään uunissa, niin kasvisten omat perusmaut säilyvät. Farcikset ovat käyttökelpoisia siinäkin mielessä, että jäähtyessä niiden makuvivahteet nousevat mukavasti esille.
     Sipulit ovat ihanteellisia täytettäväksi. Kypsennettäessä niiden maku pehmenee, ja puolikkaat sipulikupit on helppo täyttää. Pestosipuleissa kasvisten ja yrttien aromien yhteensopivuus maistuu parhaimmillaan. Tomaateista, paprikoista sekä kesäkurpitsoista voi loihtia lisämakuja eri täytteillä. Täyttävän lisän kasvistarjontaa saa maissintähkistä. Grillissä ne kypsyvät nopeasti ja saavat siitä samalla mukavan savuaromin.

          
Grilli ja savu jalostavat pääruokia elojuhlaan
Elojuhlien pöytään nostetaan evästä niin grillin hohteesta kuin savustusuunista. Avotulella ruskistuva häränmiekka on kesäinen makuelämys. Mausteisen pehmeät, paloitellut filelihat kypsyvät vartaissa nopeasti ja antavat ateriaan täyteläisyyttä ja makua. Savustusuuni tarjoaa nautinnollisen makuelämyksen, kun kotirannasta pyydetyt ahvenet savustetaan ja nostetaan saman tien ruokapöytään!

.          
Marjakakut eloaterian huipennuksena
Vadelman hienostunut maku sekä mustaherukan aromikkuus tulevat esille marjaisissa jälkiruokakakuissa. Marenkipohjalle tehty vadelmahyve on helppo valmistaa. Valmiiden marenkilevyjen väliin laitetaan rahkalla maustettua kermavaahtoa sekä marjoja, ja päällys koristellaan vatkatulla kermalla sekä tuoreilla vadelmilla. Raikkaan makuisen mustaherukkakakun tekeminen vaatii hieman enemmän aikaa, mutta lopputulos on sen arvoinen. Soseutetuista mustaherukoista keksipohjalle tehdyssä kakussa marjojen raikkaus ja makeus tulevat hienolla tavalla esille. Parempaa päätöstä on aterialle vaikea löytää.

          
Vihannessadon kanssa maistellaan hedelmäisiä ja raikkaita valkoviinejä
Elonkorjuupöydän monipuolinen ruokatarjonta jättää valinnanvaraa useille viinivaihtoehdoille. Eri ruokalajeja ja tarjolla olevia viinejä voi maistella keskenään ja löytää niistä mieleisensä kokonaisuuden. Valkoviineissä chileläinen Riesling, ruokapöydän moniottelija, sen hedelmäisyys ja puraiseva hapokkuus, toimii hyvin elopöydän erilaisten makujen viinikumppanina. Portugalilainen Loureiro tarjoaa ruokien makuun täydentävää yrttisyyttä sekä pirteää hedelmäisyyttä. Australialainen Chardonnay tuo voimakkaamman, tammessa kypsyneen viinivaihtoehdon täyteläisempien sekä savuisten makupalojen kaveriksi.

          
Mausteiset liharuoat vaativat viineiltä voimaa
Grillissä kypsyneiden lihavartaiden viineinä maistuvat täyteläiset, mausteiset sekä mehevät uuden maailman punaviinit. Australialaisen Shirazin ja Argentiinasta tulevan Malbec-perusteisen punaviinin marjaisuus, voima ja aromikkuus maistuvat paahteisten grillilihojen viinikumppaneina. Ei ihme että elonkorjuupöydän ja sen antimien ympärillä viihdytäänkin pitkään.

          
Marjaisat kuohuviinit juhlistavat elonkorjuuiltaa heti alusta alkaen aina viimeiseen makupalaan asti
Rennoksi tervetuliaislasilliseksi voi kohottaa portugalilaisen kuohuvan roseeviinin. Ranskalaisen kuivan Cremantin vivahteikkuus ja hapokkuus toimivat läpi illan elonkorjuupöydän eri ruokien makuparina. Maistuvan ja maanläheisen ateriakokonaisuuden tyylikkäänä huipentumana voi maistella ja vertailla marjaisten täytekakkujen ja kuohuviinien makuyhdistelmiä. Pitkän aterian voi myös päättää lasilliseen italialaisen Brachetton lempeän makeaan ja ruusuiseen makuelämykseen.

Viinilasillinen:
Mateus Sparkling Rosé Demi Sec. Portugali. Baga, Shiraz. Alko 555647. Hinta 12,48.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa, maku puolimakea (40 g/l), matalahappoinen (3.8 g/l), aprikoosinen sekä lempeä.

Bestheim Grand Prestige Crémant d'Alsace Brut. Ranska, Alsace 2019. Pinot Blanc. Alko 917397. Hinta 24,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu limettinen, maku erittäin kuiva (7 g/l), hapokas (7,3 g/l), pähkinäinen, vivahteikas, raikas.

Gancia Bracetto d’Aqui. Italia, Piemonte. Alko 912556. Hinta 13,78. Alkoholia 6,5 %. Eettinen.
Punainen, tuoksu marjaisa, maku makea (95 g/l), keskihapokas (5.7 g/l), mansikkahilloinen, ruusuinen, lempeän makea.

Mayu Riesling. Chile, Elqui Valley 2022. Alko tilausvalikoimanro 903287. Hinta 13,95. Eettinen.
Vaaleanvihertävä, tuoksu sitruksinen, maku kuiva (4 g/l), hapokas (5.8 g/l), kypsän omenainen, yrttinen, mineraalinen.

Azulejo Loureiro White. Portugali, Vinho Verde 2023. Alko 570988. Hinta 33,99/2.25L. Vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu valkoherukkainen, maku kuiva (4 g/l ), hapokas (5.8 g/l), yrttinen ja pirteän hedelmäinen.

Nugan Dreamer´s Chardonnay. Australia, Uusi Etelä-Wales 2022. Alko 594167. Hinta 13.99. Vegaani.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen, maku kuiva (4 g/l), hapokas (6 g/l), sitruksinen, tamminen.

Wyndham Estate Shiraz 555 Shiraz. Australia, South Eastern Australia 2021. Alko nro 446827. Hinta 14,49.
Tummanpunainen, tuoksu herukkahilloinen, maku täyteläinen, luumuinen, mausteinen, suklainen, tamminen.

Norton Privada Family Blend. Argentiina, Mendoza 2021. Malbec, CS, Merlot. Alko 432417. Hinta17,48. Vegaani.
Punainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku täyteläinen, tanniininen, mustapippurinen, hennon vaniljainen, mehevä.

Teksti: Heikki Remes
Valokuvat: Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti