Lahnassa on makua

Kalaa suositellaan syötäväksi pari kertaa viikossa, sillä kalojen pehmeät rasvahapot ovat terveellisiä. Lahnassa niitä on erityisen paljon ja siitä vaihtelua kalaisaan ruokavalioon. Kalan pyytäminen onnistuu verkolla mökkirannasta, ja yli kilon painoisen lahnan voi perinteisesti savustaa tai kokeilla mielenkiintoista kalanvalmistusta nuotiolla.

          

Nuotiolahna kypsyy nuotioon haudattuna
Ruoan laittoa varten tarvitaan kuivat puut nuotioon, pari sivua sanomalehteä kalan kääreeksi ja hieman karkeaa suolaa. Sitten vaan nuotion tekoon. Kala verestetään ja suolistetaan heti pyynnin yhteydessä. Nuotiolahnaa ei tarvitse suomustaa, sillä suomupeite pitää kalan lihan kiinteänä ja kosteana. Suolaamiseen käytetään pari ruokalusikallista karkeaa suolaa, joka hierotaan kalan sisäpuolelle vatsaan. Isokokoinen lahna avataan puukolla sisältäpäin selkäruodon vierestä katkaisemalla kylkiruodot. Näin suola pääsee imeytymään paksuun selkälihaan ja kalan pinta pysyy kuitenkin ehjänä estäen kuivumisen. Kala saa suolautua 3-4 tuntia ennen nuotioon laittamista. Nuotiota poltetaan tunti ennen kalan hautaamista sinne. Lahna kiedotaan kostutettuun sanomalehteen. Hiilet siirretään syrjään ja kalapaketti nostetaan nuotion pohjalle. Kuumat hiilet siirretään takaisin kostean sanomalehtikäärön päälle ja sytytetään uusi nuotio. Sen annetaan palaa puolitoista tuntia, jonka jälkeen kala on valmis. Mustunut sanomalehtikäärö kaivetaan esiin nuotiosta ja avataan. Kypsä lahna on täysin valkoista, kiinteää ja mehukasta. Mieto maku on pehmeän kalaisa ja pyöreä verrattuna perinteiseen savulahnaan.

          

Savulahna säilyy kätevästi tahnana
Savustamalla lahna kypsyy maukkaaksi, ja valmistustapa on helppo. Kalaa ei tarvitse perata, riittää kun sen suolistaa ja antaa kalan suolautua 3-4 tuntia ennen savustamista. Leppälastut tai pienet katajanoksat, kuten myös muutama sokerinpala savustuspöntössä antavat kalalle mukavan ruskean värin. Erityisen maistuva ja käyttökelpoinen tapa on tehdä savustetusta kalasta tahnaa. Siinä savustettua lahnaa sekoitetaan voihin. Tämän lahnatahnan voi pakastaa pieniin pakasterasioihin ja käyttää myöhemmin kesällä levitteenä, voileipäkakkuihin tai lettujen täytteenä. On hyvä muistaa, että pakastettua lahnaa ei ole syytä säilöä montaa kuukautta kalan rasvaisuuden takia

          

Pinot Gris -viini sopii kypsän lahnan makuihin
Nuotiolla tai savussa kypsyneen lahnan maku on pehmeä ja aromikas. Nuotiossa kalasta kypsyy mehukkaampi kuin perinteisesti savustettuna. Pinot gris -viinin makea vivahde sopii lahnan pyöreään perusmakuun ja viinin hapokkuus tasapainottaa kalan rasvaisuutta. Rypäleelle ominainen mausteisuus yhdistyy hyvin savukalan aromikkuuteen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti