Uuniperunoiden salaisuus on erilaisissa täytteissä

Uunissa kokonaisena kypsynyt peruna ja sen erilaiset täytevaihtoehdot johdattavat herkulliselle makumatkalle. Kuuma, miedonmakuinen peruna imaisee itseensä täytteiden aromit ja sen täyteläisyydestä nauttii kätevimmin lusikka-ateriana. Yksinkertaista makumatkaa voi rikastuttaa vaihtelemalla perunoiden kanssa tarjottavia täytteitä. Viinikumppaneiksi on hyvä etsiä vaihtoehtoja, jotka sisältävät ruoan kanssa samankaltaisia aromeja. Erimakuiset täytteet antavat tilaisuuden maistella sekä puna- että valkoviinien sopivuutta eri täytteiden kanssa.

          

UUUNIPERUNAT, 4 annosta:
4 isoa jauhoista uuniperunaa (Rosamunda tai Sabina)
ripaus suolaa
Pese perunat hyvin, jotta kuorenkin voi halutessaan syödä. Pistele kuoreen haarukalla reikiä. Aseta perunat uunivuoalle tai erillisiin kypsennysruukkuihin ja ripottele pinnalle hieman suolaa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa vähintään tunti. Varmista kypsyys tikulla tai haarukalla. Tee kypsiin perunoihin ristiviillot ja purista perunaa päistä, jolloin saat sisusta esille. Tarjoile erilaisten täytteiden kanssa.

PEKONITÄYTE:
100 g crème fraichea
100 g valkosipulituorejuustoa
1 rkl kermaa
1 rkl ruohosipulia
1 pieni sipuli silputtuna
120 g pekonia
Sekoita crème fraiche, tuorejuusto, kerma ja ruohosipuli keskenään. Kuullota sipuli erikseen. Suikaloi pekoni, ruskista rapeaksi ja yhdistä kaikki ainekset keskenään.

OLIIVI-SILLITÄYTE:
100 g kevyt crème fraichea
100 g kermaviiliä
100 g kevytsuolattua sillifilettä pieneksi silputtuna
5 oliivia viipaloituina
1 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
0,5 tl sitruunamehua
1 tl rouhittua mustapippuria maustamiseen
pieni punasipuli koristeluun
Sekoita ainesosat keskenään ja anna maustua hetken viileässä. Mausta mustapippurilla ja leikkaa päälle punasipulirenkaita.

SIENITÄYTE:
100 g valkosipulituorejuustoa
100 g kermaviiliä
2 dl silputtuja suolasieniä
1 pieni sipuli hienonnettuna
2 rkl ruohosipulisilppua
0,5 tl sitruunamehua
1 tl murskattua roseepippuria maustamiseen
Sekoita ainekset keskenään ja mausta roseepippurilla.

          

SUOLAISET TÄYTTEET KAIPAAVAT HAPOKASTA JA RUNSASTA VIINIÄ
Uuniperunan viinivalinnan sanelee täyte, jonka on usein mausteinen ja suolainen. Shiraz-punaviinien luontainen hapokkuus ja pehmeä paahteisuus sopivat hyvin pekonitäytteen vastaaviin aromeihin. Shiraz-rypäleen mausteisuus nousee viineissä esille, ja pippurisuus käy hyvin pekonin savuiseen aromiin. Mahdollinen tammikypsytys antaa viinien aromeihin vaniljaisuutta, joka maistuu juustoisen täytteen kanssa. Mikäli pekonitäytteiselle uuniperunalle hakee valkoista viinivaihtoehtoa, niin sauvignon blancin raikas intensiivisyys ja hapokas olemus käyvät hyvin yhteen täytteen happamuuden ja sen yrttien kanssa.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti