Jättikatkarapuvartaat maistuvat Suomen suvessa

Suomalaisessa kesässä kuuma grilli innostaa kotikokkiakin kokeilemaan erilaisia raaka-aineita ja makuyhdistelmiä. Grillin hehkussa voi ennakkoluulottomasti yhdistellä eri raaka-aineita ja saada mukavaa vaihtelua aterioille. Samalla voi rennolla otteella maistella erilaisia viinejä mutkattomien grillikääröjen kanssa.

          
Jättikatkarapujen ja nektariinin makeahkon liiton sitoo yhteen suolainen kinkku, johon sitruunan ja chilin mausteisuus antavat aromikasta lisäpotkua. Makunautintoa täydentää pehmeän sitruunainen jogurttikastike.
 
Jättikatkaravut vartaassa (4 annosta):
24 jättikatkaravun pyrstöä
2-3 kypsää nektariinia
ilmakuivattua serranokinkkua tai pekonia
2 sitruunaa
chiliöljyä
varrastikkuja (liota vedessä 15 minuuttia)
Kuori nektariinit ja leikkaa niistä pieniä kuutioita. Kuori jättikatkaravunpyrstöt ja pane nektariinin pala katkaravun keskelle. Kiedo näiden ympärille kinkkusuikale ja pujota kolme kääröä grillitikkuun. Puolittamalla pekonin tai kinkun saat sen riittämään kahteen kääröön. Voitele vartaat chiliöljyllä ja grillaa minuutti molemmilta puolilta. Nosta scamppivartaat suoraan lautasille sitruunaviipaleiden ja kastikkeen kanssa.

Sitruuna-jogurttikastike:
100 g maustamatonta jogurttia
3 rkl maitoa
1 rkl sitruunan mehua
Sekoita jogurtti sekä maito ja vispaa tasaisesti joukkoon puristettua sitruunan mehua.

          

Penedesin valkoviinit maistuvat vivahteikkaalla grilliaterialla
Penedesin alueen perinteisistä cavan rypäleistä tehdyissä viineissä on riittävää hapokkuutta ja täyteläisyyttä tasapainottamaan merellisten grillivartaiden makumaailmaa. Macabéo-rypäleen hyvä happorakenne antaa viineille pirteyttä kohdata ruoassa maistuvan sitruunan raikkaus. Aromaattinen Parellada ja sen aprikoosinen hedelmäisyys täydentävät miellyttävästi ruoan vastaavia aromeja. Xarel-lo-rypäle tuo viineihin tarvittavaa voimaa, jota tarvitaan grillivartaiden kevyen paahteisten makujen kanssa.
   Mielenkiintoisen makukokeilun voi tehdä maistamalla ensin rypäleistä tehtyä perinteistä valkoviiniä ja sen sopivuutta ruokaan. Sen jälkeen saman voi tehdä kuohuvalla cava-versiolla, joka myös osaltaan tuo tyylikkyyttä muutenkin niin aistikkaalle ruokaherkulle.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti