TUULAHDUS VÄLIMERELTÄ

Ruoanlaitto on raaka-aineista ja ideoista kiinni. Tämän aterian perusta on rakennettu tutuista Välimeren maissa käytetyistä raaka-aineista; vihanneksista, yrteistä ja oliiviöljystä. Makuihin on haettu vaihtelua tekemällä cannelloneista pastasalaattia kevyemmäksi ateriavaihtoehdoksi. Juomaksi on valittu viinejä, jotka on puristettu Välimeren alueen tutuista rypäleistä.

          
Tuulan cannellonisalaatti:
4 cannellonia
2 keitettyä kananmunaa
säilöttyä artisokkaa
tomaatteja
vihersalaattia
oliiveja
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
sitruunan mehua
aromisuolaa

Keitä cannellonit al dente, noin 8 minuuttia, niin että ne säilyttävät muotonsa. Leikkaa ne renkaiksi ja laita marinoitumaan pieneen määrään oliiviöljyä, joka on maustettu tuoreilla yrteillä. Kuori ja lohko kananmunat ja ripottele niille aromisuolaa. Kasaa salaattiainekset kulhoon, mausta oliiviöljyllä ja sitruunan mehulla.

          

Valkoviineissä on vara valita, niissä on vivahteita ja vaihtelua
Italian parhaat ja arvostetuimmat valkoviinit tulevat maan pohjoisosasta. Alppien viileä ilmasto ja kivinen sekä mineraalinen maaperä tuottavat rypäleisiin raikkautta ja vivahteikkuutta. Pohjoisen valkoviineistä Lugana ja Soave on tunnetuimmat. Kotoperäiset ja paikalliset rypäleet ovat viinien perustana, Garganena Soavessa ja Trebbiano Luganassa. Pinot Grigio ja Sauvignon Blanc edustavat kansainvälisiä rypäleitä, joista alueella tuotetaan vivahteikkaita, raikkaita ja hyvin arvostettuja valkoviinejä. Keski- ja Etelä-Italian leppeissä ja kumpuavissa maisemissa valmistetaan valkoviinejä, joista tunnetuimmat ovat Orvieto Umbriasta, Est!Est!!Est!!! ja Frascati Laziosta. Alkuperäisistä vaaleista rypäleistä käytössä ovat muun muassa Procanico, Verdello, Grechetto, Malvasia, Trebbiano ja Fiano, Greco ja Falangina.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti