Mökkilounas maistuu kesävieraillekin

Lounaan laittaminen onnistuu kätevästi kesäkeittiön tai grillin ääressä. Lohesta, kananmunista ja yrteistä valmistuu kevyt ja maistuva ateria, jota kelpaa tarjota lounasvieraille. Ohuet lohifileet kypsyvät nopeasti parilalla paahtamalla tai halstarilla grillaamalla. Ateriaa täydentää kuohkea munakokkeli, jota vastaleikatut yrtit mukavasti sävyttävät.

          

Lohifileet munakokkelin kera:
100 g lohifilettä syöjää kohden
karkeaa suolaa
hyppysellinen sokeria
kananmunia
maitoa tai hapokasta kivennäisvettä
hienoa suolaa
tuoretta tilliä ja ruohosipulia

          
Mausta kalafileet karkealla suolalla ja sokerilla, anna suolautua kylmässä pari tuntia. Pyyhi ylimääräinen suola pois ja leikkaa fileestä 2–3 ohutta annossiivua. Pikalounasta valmistettaessa kalafileet voi suolata hienolla suolalla juuri ennen kypsentämistäkin. Parilalla/halstarilla lohi kypsyy nopeasti ja paahtuu kauniin raitaiseksi. Munakokkelista saa kuohkean, kun sekaan vatkaa ruokalusikallisen maitoa tai kivennäisvettä. Tuore tilli- ja ruohosipulisilppu antaa ruokaan raikkaan lisämaun.

Chardonnay maistuu lohen kanssa.
Klassinen valkoinen Chardonnay-rypäle on kotiutunut hyvin Espanjan pohjoisiin osiin. Pyreneiden vuoriston reuna-alueilla ja Kataloniassa on lämpöä, viileyttä sekä kosteutta rypäleiden optimaaliselle kypsymiselle. Nykyaikaisilla viinin valmistustekniikoilla, koneellisella yöaikaisella korjuulla ja kylmäkontrolloidulla käymisellä rypäleelle tyypilliset hedelmäiset aromit saadaan talteen mahdollisimman raikkaina. Espanjalaisten viinitekijöiden hyvin hallitsemalla tammikypsytyksellä viineihin saadaan monipuolisuutta ja runsautta. Chardonnay-viinien kuivan terävä hapokkuus leikkaa hyvin lohen rasvaisuutta ja tammen sävyttämä vaniljaisuus sopii hyvin savun sävyttämän paahteisen kalan kanssa.

          
Coto de Imaz Reserva Blanco on Chardonnay-rypäleistä valmistettu täyteläinen ja monivivahteinen valkoviini. Viiniköynnökset ovat kasvaneet 875 metrin korkeudessa moreenisella rinteellä, näin rypäleet ovat säilyneet terveinä ja niihin on taltioitunut raikkautta sekä tasapainoista rakennetta. Viinin hienostuneen tammisen vivahteikkuuden taustalla on kysyminen 12 kuukauden ajan vain vesihöyryllä käsitellyissä uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Lisää syvyyttä ja olemusta viini on saanut kypsyessään sakkansa päällä. Lopuksi viini on kypsynyt vielä pullossa vähintään vuoden ajan.

Viinilasillinen:
Coto de Imaz Reserva Blanco.
Espanja, Rioja 2019. Chardonnay. Alko 947012. Hinta 19,99.
Kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva (2 g/l), aromaattinen, hunajainen, vivahteikas, tamminen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Nyhjää tyhjästä herkullinen ja halpa possuburger

Sanonta ”halpaa ja hyvää ei ole” kääntyy päälaelleen, kun ostaa porsaan potkia ja hauduttaa niistä puu-uunissa ylikypsää porsaan lihaa. Lopputulos, mausteista ja pehmeän makuista possulihaa sekä itsetehtyjä sämpylöitä espanjalaisen punaviinin kanssa, on suora vastaus edullisesta ruoasta ja viinistä!

          
Tästä se ruoan valmistus alkaa. Possunpotkat on halkaistu sekä huuhdeltu hyvin. Niihin on hierottu mausteseos, johon on rouhittu karkeaa suolaa ja mustapippuria. Näin liha saa maustua yön yli.

Possunpotka on lihas-, side- ja rasvakudoksen muodostama kokonaisuus. Tuttu sanonta, liha on luun vieressä maukkainta, realisoituu luusta ja sen sidekudoksista saatavista makuvivahteista. Uunin korkea, yli 130 asteinen lämpötila synnyttää kypsyvään lihaan nopeasti monipuolisen makukirjon, jossa on paahteisia, pähkinäisiä ja karamellimaisia piirteitä. Nämä aromit syntyvät proteiinien ja hiilihydraattien (sokerin) välisestä ns. Maillardin-reaktiosta. Puu-uuni antaa makuihin vielä oman vivahteensa, joka täydentää possun pehmeyttä ja maukkautta. Possunpotka on hinnaltaan todella edullinen ruoho-osa, josta kotona valmistettujen possubugereiden yksikköhinnaksi jää vaivaiset 50 senttiä.

          
Seitsemän tuntia puu-uunissa ja mausteliemessä hautuneet porsaan potkat ovat pehmeää, lähes lusikalla syötävää mausteista lihaherkkua.

Mausteseos / 1 kilo possun lihaa:
4 rkl hunajaa
1 dl chili-tomaattimurskaa
2 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä murskattuina
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl punaviiniä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
tuoreita salvian lehtiä

Notkista hunajaa hieman kattilassa, sekoita siihen muut ainekset ja mausta lopuksi. Laita sopiviksi palasiksi pilkotut potkat uunivuokaan, kaada päälle mausteseos ja nosta paistos uuniin kypsymään.

          
Suosittu nyhtöpossu lisukkeineen on monipuolista ja maukasta sormiruokaa, jossa maut ja hinta ovat enemmän kuin kohdallaan.


Mausteinen possuburger on kypsän pehmeä kokonaisuus, jonka kanssa maistuu espanjalainen nuorehko crianza-kypsytetty riojolainen punaviini. Tempranillosta tehty punaviini, sen monimuotoinen aromikkuus ja makujen pyöreys sekä pehmeys ja hento paahtuneisuus ovat täsmävalinta possuburgerille.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Huvimajasta huvia ja hyötyä

Huvimaja on paikka jossa viihdytään ja josta nautitaan. Kasvihuone voisi olla tämän ajan eräänlainen huvimaja. Se poikkeaa rakenteensa puolesta entisajan puisesta huvimajasta. Myöskin sänky uudenajan kasvihuoneessa on harvinaisempi näky, mutta sopii kyllä rentoon menoon, jota tänä päivänä erityisesti kaivataan.

          
Kasvihuoneessa kasvit ja yrtit viihtyvät, on valoa ja lämpöä. Se on oivallinen paikka koulia ja kasvattaa taimia.

          
Kasvihuoneessa voi myös lueskella vaikka ruokakirjasta ohjeita ajankohtaiselle raparperipiirakalle.

          
Kylmäkaappi voi olla ekstravagantti näky kasvihuoneessa, mutta silti hyvinkin käyttökelpoinen.

Viinilasillinen:
d:vine Silvaner Rivaner.
Saksa, Nahe 2020. Alko 516084. Hinta 5,35/0,375L.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku puolimakea (35g/l), keskihapokas (5.8g/l), sitruksinen sekä makeahko.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Kesäaamuna kello kuusi lähiruokaa nousee luonnosta lounaaksi

Kesäaamun kauneus jää usein kokematta, varsinkin jos nukkuu onnensa ohi. Paras on laittaa kello soimaan aamuviideksi, keittää kahvit termokseen ja suunnata järvelle. Siellä sitä luonnon ruokaa on tarjolla ja ihan lähellä, usein kotirannassa. Lähiruoka on terveellistä, ekologista, edullista ja mielekäs tapa tehdä ruokaa.

          
Lähiruokaa on lähempänä kuin luullaan. Sitä on aivan veden äärellä. Tämä hauki tarttui uistimeen hieman ennen kello kuutta aamulla. Veneessä kala tainnutetaan kalapulikalla ja lasketaan veri heti pois.

          
Hauen valmistaminen ruoaksi onnistuu käden käänteessä. Kalan vatsa vedetään fileointiveitsellä auki ja sitten viilletään terävällä veitsellä ensin toinen filee irti, nahkoineen ja suomuineen.

          

Seuraavaksi viilletään toisen puolen filee irti ja fileet käännetään nahkapuoli alaspäin ja viilletään lihat irti nahasta. Huomaa kalan lihan valkoisuus, joka on seurausta kalan verestämisestä välittömästi pyynnin jälkeen. Lopuksi leikataan veitsellä kalan kylkiruodot pois.

          
Lounasaikaan lautanen on valmis ja täynnä lähiruokaa! Haukipullat saavat kumppanikseen juuri mullasta nostettuja ja keitettyjä uusia perunoita. Omasta kasvihuoneesta poimitaan annokseen nuorta viinisuolaheinää ja lehtipersiljaa. Lisukkeena tarjotaan ohuita parsan versoja, luumutomaattia sekä kermaviilikastiketta ruohosipulilla ja roseepippurilla. Haukipullat ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Niissä kalan maku tulee oivallisesti esille, eivätkä ruodot tunnu, kun kala fileoidaan ruodottomaksi.

Haukipullat (uunipannullinen):
600 g jauhettua kalaa (hauki tms.)
2 sipulia
1 pkt sulatejuustoa
0,5 dl kermaa
1 kalaliemikuutio
2 rkl korppujauhoja
2 kananmunaa
1 dl tillisilppua
0,5 sitruunan mehu
suolaa

Jauha kala ja sipuli esim. monitoimikoneella tahnamaiseksi. Sulata juusto kerman ja kalaliemikuution kanssa kattilassa. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja nostele taikinasta kahden lusikan avulla leivinpaperilla vuoratulle pellille kalapullia. Kypsennä 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

          
Haukipullien raaka-aineet ovat yksinkertaisia ja ruoka on helppo valmistaa.

          
Kahden lusikan avulla kalamassasta muotoillaan kauniita genellejä, jotka nostetaan suoraan uunipelille paistumaan.

Haukipullille sopii hedelmäinen ja hapokas valkoviini
Mehevien haukipullien kanssa maistuu hedelmäisen hapokas valkoviini. Kerma, kananmunat ja sulatejuusto sopivat hyvin vähärasvaisen hauen valmistukseen. Kalaliemikuutio, sipulit ja tilli antavat kokonaisuuteen piristävän ja mausteisen lisämaun. Itävaltalainen Riesling-rypäleestä tehty valkoviini käy hyvin yhteen haukipullien ja tuoreiden kasvisten makujen kanssa. Viinin kuivaa makua pyöristää rypäleelle ominainen hento pehmeys.

          
Lounasruokaa läheltä. Lasillinen riesling-viiniä saa lounaan maistumaan juhla-aterialta!

Viinilasillinen:
Steininger Riesling.
Itävalta, Kamptal 2022. Alko 521987. Hinta 14,89. Vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu viherpäärynäinen, maku kuiva (5 g/l), hapokas (7.1 g/l), mineraalinen, yrttinen ja pirteä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com