Sipulipiirakka on kesäinen lounasherkku

Lounas täyttää aamupalan ja päivällisen välisen ruokailuhetken. Olipa kyse nopeasta arkipäivän ruokailusta tai viikonlopun nautinnollisesta puolenpäivän aterioinnista, niin maistuva ja näyttävä sipulipiirakka täyttää hyvän lounaan vaatimukset helposti. Kompaktin kokonaisuuden lisukkeeksi riittää tuore ja rapea vihersalaatti sekä lasillinen vettä tai punaviiniä.

          

Pohja:
1 dl perunamuusijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
100 g kylmää voita
1 dl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja jauheet kulhossa. Nypi rasvan kanssa murumaiseksi. Lisää joukkoon vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina korkeareunaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte:
140 g pekonia
500 g kuorittuja sipuleita
4 valkosipulinkynttä
1 dl punaviiniä
2 tl Provencalen maustetta
2 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
2 dl vispikermaa
2 kananmunaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Leikkaa pekonisiivut paloiksi ja laita kylmälle paistinpannulle. Kuumenna hitaasti, että rasva irtoaa hyvin, eikä pekoni käristy. Siirrä pekonisuikaleet syrjään ja freesaa lohkotut sipulit sekä pieneksi leikatut valkosipulinkynnet pekonin rasvassa. Kaada sekaan punaviini, yrttimauste ja pekonisilppu. Hauduta kunnes viinin on imeytynyt. Lisää vähän jäähtyneeseen sipulitäytteeseen sitruunamehu sekä sokeri ja kaada täyte piirakkavuoan pohjalle. Sekoita kananmunat ja kerma keskenään. Mausta suolalla sekä mustapippurilla. Kaada seos sipulitäytteen päälle. Paista 175 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes muna-kermaseos on hyytynyt ja paistos on saanut kauniin kullanruskean pinnan.

Punaviini syventää sipulipiirakan väriä ja makua
Sipulipiirakan pehmeisiin ja hennon makeisiin sekä pekonin savuisiin makuihin Zenaton Rosso on täydellinen kumppani. Perinteinen venetolainen rypäle Corvina Veronese on saanut kumppanikseen marjaisan Merlotin ja mustaherukkaisen Cabernet Sauvignonin. Rypäleiden maserointi kymmenen päivää sekä kypsytys vuoden ajan terästankeissa on antanut viinille kauniin värin, vivahteikkaan aromikkuuden ja taltioinut viinin makuun tasapainoisen rakenteen.

          

Viinilasillinen:
Zenato Rosso Veneto. Italia, Veneto 2020. Cabernet Sauvignon, Corvina, Melot. Alko 475407. Hinta 13,99.
Rubiininpunainen, kirsikkainen tuoksu, maku täyteläinen, keskitanniininen, marjaisa, paahteinen sekä, mehevän hilloinen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti