Valamo johdattaa kulttuuriselle matkalle Pääsiäiseen

Pääsiäinen on yksi vuoden merkittävimmistä juhla-ajoista. Tämän ajan ihmisille se korostaa yhteisöllisyyttä, levollisuutta, rauhaa sekä aistillisia elämyksiä keväisessä luonnossa, kevään saadessa voiton lopputalven otteesta. Kristillisessä perinteessä Pääsiäinen on juhla-aika, joka päättää sitä edeltävän 40 vuorokauden paastonajan. Pääsiäistä lähestyttäessä edeltävänä viikonvaihteena voisi etsiä levollisuutta ja mielenvirkistystä vaikka lähiseudun luontokohteista, nähtävyyksistä tai kulttuurikohteista.

          
Saapuminen Uuteen-Valamoon Heinävedelle on itsessään sykähdyttävä elämys, jossa vuosisataisten mahtavien kuusien muodostama hämyinen kuja johdattaa tulijan luostariin. Ortodoksinen luostari sille ominaisine valkoisine ja omanlaisine rakennelmineen hiljentää sekä toisaalta voimaannuttaa matkaajan.

          
Pääsiäisen alla Valamossa vieraileva löytää visuaalista kauneutta ihastellessaan luostariin seinillä olevia erilaisia ikoneita ja maalauksia.
   Luostarin näyttelytilassa voi tutustua Martta Wendelin - Kultahiekkaa ihmisten poluille -näyttelyyn. Vierailija pääsee näkemään Martta Wendelinin maalaustaiteen parhaita teoksia sekä laajaa kuvitustuotantoaan, niin Kotilieden kansikuvien kuin ikimuistoisten postikorttien kautta.

          
Pääsiäinen on myös yksi vuoden perinteisistä juhlista, jossa perheen tai ystävien kanssa on aikaa istahtaa yhteiseen ruokapöytään ja nauttia yhdessäolosta sekä ruokapöydän antimista. Pääsiäisen alusaika näkyy Valamon ruokatarjonnassa paastonaikana, jolloin ruoka on yksikertaista ja edullista. Perinnettä toteuttaa hyvin Trapessa tarjolla olevat kasvisborssikeitto sekä uunissa haudutetut muikut.

          
Tuohukset, näkyvänä ja palavana rukouksen merkkinä, ja puolenpäivän rukouspalvelu, Moleben, lauantaisin virittävät vierailijan Pääsiäisen olemukseen ja odotukseen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti