MARSALA YLLÄTTÄÄ MONIPUOLISUUDELLAAN

Sisilialaiseen Marsala-viiniin moni on tutustunut aterialla ruoan kastiketta maistaessaan. Kastikkeen täyteläinen ja makeahko maku on saanut hyväksynnän, mutta siihen Marsalan herättämä mielenkiinto on sitten pysähtynyt. Kuitenkin Marsalan monipuolisuus tarjoaa nautinnollisia hetkiä aterian alusta loppuun, kunhan tiedostaa viinin resurssit ja käyttömahdollisuudet.

Marsalalla on sisilialainen sielu
Väkevöity Marsala-viini on saanut nimensä saaren länsikärjessä olevasta satamakaupungista, Marsalasta, jonka arabiankielinen nimi on march-al-Allah, Jumalan satama. Viiniä on valmistettu saarella yli 200 vuoden ajan. Alkuajan historiaan liittyvät englantilaiset John Woodhouse sen kehittäjänä ja amiraali Nelson sen käyttäjänä vahvistaessaan sillä Britannian kuninkaallisen laivastoa Niilin sotaretkelle 1700-luvun lopulla.
   Viini tehdään sisilialaisista rypäleistä, joista käytetyimmät ovat valkoiset Catarratto, Grillo ja Inzolia (Ansonica). Marsalaa tehdään myös punaisista rypäleistä, mutta niistä valmistaminen on vielä hyvin vähäistä. Rypälemehu käytetään ensin viiniksi, väkevöidään sitten alkoholilla ja makeutetaan lopuksi joko keittämällä tiivistetyllä (mosto cotto) tai makean alkoholipitoisella (mistela) rypälemehulla.
   Marsalan olemuksessa on aistittavissa intensiivisiä ominaisuuksia, jotka syntyvät pitkän ja pakollisen kypsytysajan ajan myötä viinin ikääntyessä hitaasti tammitynnyrissä. Marsala luokitellaan ikääntymisaikojen mukaan Fine-, Superiore-, Superiore Riserva-, Vergine- ja Vergine Stravecchio -luokkiin. Vergine- ja Vergine Stravecchio -viinejä pitää kypsyttää vähintään viisi vuotta, ja ne ovat täysin kuivia, sillä niitä ei saa makeuttaa. Vanhimpien Marsaloiden kypsytykseen ja tasalaatuisuuden takaamiseen käytetään solera-menetelmää. Siinä nuorta viiniä sekoitetaan vanhempaan viiniin saman verran kuin vanhaa viiniä lasketaan tynnyristä pullotukseen.
 
Marsala maistuu läpi aterian
Marsalan monimuotoisuus antaa mahdollisuuden nauttia siitä koko aterian ajan. Kuivat viinit maistuvat aperitiivina tai alkuruokana tarjottavien keittojen kanssa. Sisilialaiset suosittelevat Marsalaa myös cous cousin kanssa. Perinteisesti Marsalasta on valmistettu maistuva kastike pääruoalle. Jälkiruokiin käytettynä Marsalan aromikkuus ja makeus tulevat hyvin esille.

       
Tyylikäs zabaione-viinivaahto on makea ja keveä jälkiruoka hienoillakin aterioilla. Sisilialainen lampaanmaidosta valmistettu juustokakku, cassata siciliana, tai perinteinen ricotta-juustolla täytetty cannolo maistuvat erinomaisesti Marsalan kanssa. Täyteläinen ja makea viini maistuu aterian jälkeen siltään tai suklaasta tehtyjen jälkiruokien kanssa.

        
Marsalan värissä, tuoksussa ja maussa korostuvat vivahteikkuus ja monipuolisuus.

Viinilasillinen:
Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce. Italia, Sisilia. Alko 358434. Hinta 9,12/0,375L.
Kuparinruskea, tuoksu aprikoosinen/rusinainen, maku makea (110 g/l), matalahappoinen (3.8 g/l), taatelinen ja runsas.

Teksti ja viinikuva: Heikki Remes
Ruokakuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti