Me tulemme taas, tukit virrassa ui

 
Puuta Suomessa riittää. Tukin uittoa varten puut ajetaan puutavaran pudotuspaikoille. Siellä isot trukin nostavat pinon kerallaan järveen, jossa ne sidotaan nippulautoiksi uittoa varten.

Kesän aikana tukkilautat ovat tuttu näky Muurutvirrassa Juankoskella. Pienemmät hinaajat ohjaavat tukkinippujen matkaa kapeassa virrassa.

   

Tukkien pudotuspaikassa Akonpohjassa perinteiset tukkilaistaidot ovat tarpeet tukkilauttaa kasattaessa. Laulu virralla soi, ja se soi ja se soi. Me tulemme taas! Kaiku viestiä toi: Me tulemme tulemme taas!


Laulun sanat: Matti Louhivuori

Teksti: Heikki Remes

Kuvat: Eeva Remes

Broilerin sisäfile ja Marsala maistuvat porkkapastan kanssa

Sisilialainen broileripasta on todellista creme de la creme -ruokaa. Ruoan salaisuus on sen sienikastikkeessa, josta kunnia lankeaa täyteläiselle ja makeahkolle Marsala-viinille. Ohueksi, fettusine-tyyliin, leikatut porkkanasuikaleet tarjoavat värikkään ja pehmeän pedin broilerifileille.


Chicken Marsala on sisiliaistyyppinen resepti, jossa broilerin sisäfileet saavat Marsala-viinistä ja sienistä täyteläisen makuvivahteen. Ruoka on kotiruokaa maukkaimmillaan. Valmistusaika; raaka-aineiden viipalointi vie varttitunnin ja niiden kypsentäminen toisen vartin. Joten reippaan puolen tunnin jälkeen sinulla on edessäsi hienostuneen maukas ja kauniisti katettu ateria. Buon appetito!


Broileripasta, 6 annosta:
400 g broilerin sisäfileitä
6 ruokalusikallista vehnäjauhoja
2 teelusikallista suolaa
2 teelusikallista rouhittua mustapippuria
50 g voita
3 ruokalusikallista oliiviöljyä
200 g kokonaisia herkkusieniä
0,5 dl makeaa Marsala-viiniä

Mittaa vehnäjauhot matalalle lautaselle, lisää sekaan suola ja mustapippuri, sekoita hyvin. Viipaloi sienet valmiiksi. Leikkaa broilerin sisäfileet viistoittain ohuiksi viipaleiksi ja paneeraa ne kauttaaltaan hyvin vehnäjauhoseoksessa. Laita kasariin voi ja oliiviöljy, kuumenna keskilämpöiseksi.. Nosta broileriviipaleet pannulle ja ota niihin kauniin ruskea pinta, kääntele, anna kypsyä muutaman minuutin ja nosta ne sitten hetkeksi pannulta syrjään. Lisää pannulle viipaloidut sienet ja mausta kevyesti suolalla/mustapippurilla. Anna hautua muutaman minuutin ja lisää sekaan Marsala-viini. Hauduta kastiketta vielä hetken ja lisää siihen broilerin viipaleet. Kääntele viipaleita varovasti seoksessa ja anna keitoksen saostua. Koristele pasta persiljasilpulla. Voit myös tehdä valmiit annokset lautasille, jossa broileripastaa annostellaan värikkään ja pehmeän porkkanapedin päälle.


Lämmin porkkanapeti hurmaa väreillä ja aromeilla
Tuoreissa, juuri nostetuissa kasviksissa värit ja maut ovat kohdallaan. Kevyesti kypsentämällä juurekset pehmenevät ja niiden luontainen makeus tulee esille. Vihannesten ja juuresten valmistamisessa on tärkeätä, että niihin jää hieman purutuntumaa. Kiinteys säilyy, kun ne kypsennetään lähes kypsiksi.

Lämmin porkkanapeti:
6 keltaista porkkanaa
6 oranssia porkkanaa
oliiviöljyä
Leikkaa porkkanoista leveitä nauhoja kuorimisveitsellä ja kuullota pannulla oliiviöljyssä pari minuuttia.

Makeus yhdistää vihannekset ja viinin
Valittaessa viiniä kypsien kasvisten seuraksi on hyvä muistaa, että ruoan makeus saa viinin maistumaan kuivemmalta. Hennosti makeiden juuresten kumppaniksi sopivat puolikuivat tai -makeat valkoviinit. Viinien sokeripitoisuudessa on eroja, joten sopivin vaihtoehto löytyy vain maistelemalla. Tasapainoisessa ratkaisussa hedelmäisen kevyt viini ei peitä kasvisten hentoja aromeja. Viini on hyvä jäähdyttää noin 8–10 asteiseksi, jolloin sen makeus ei nouse korostetusti esille. Broileri-porkkanapastan valmistukseen sopii Marsala-viini ja ruoan kumppanina maistuu mehevän hilloinen Susumaniello-punaviini.


Viinilasillinen:
Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce. Italia, Sisilia. Alko 358434. Hinta 9,66/0,375L.
Kuparinruskea, tuoksu aprikoosinen/rusinainen, maku makea (110 g/l), matalahappoinen (3.8 g/l), taatelinen ja runsas.

Masca del Tacco Susumaniello. Italia, Puglia 2021. Alko 910947. Hinta 16,99.
Punainen, tuoksu marjaisa, maku täyteläinen, sokeria (11 g/l), hapokas (5.7 g/l), keskitanniininen, vaniljainen, mehevä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

MARSALA YLLÄTTÄÄ MONIPUOLISUUDELLAAN

Sisilialaiseen Marsala-viiniin moni on tutustunut aterialla ruoan kastiketta maistaessaan. Kastikkeen täyteläinen ja makeahko maku on saanut hyväksynnän, mutta siihen Marsalan herättämä mielenkiinto on sitten pysähtynyt. Kuitenkin Marsalan monipuolisuus tarjoaa nautinnollisia hetkiä aterian alusta loppuun, kunhan tiedostaa viinin resurssit ja käyttömahdollisuudet.

Marsalalla on sisilialainen sielu
Väkevöity Marsala-viini on saanut nimensä saaren länsikärjessä olevasta satamakaupungista, Marsalasta, jonka arabiankielinen nimi on march-al-Allah, Jumalan satama. Viiniä on valmistettu saarella yli 200 vuoden ajan. Alkuajan historiaan liittyvät englantilaiset John Woodhouse sen kehittäjänä ja amiraali Nelson sen käyttäjänä vahvistaessaan sillä Britannian kuninkaallisen laivastoa Niilin sotaretkelle 1700-luvun lopulla.
   Viini tehdään sisilialaisista rypäleistä, joista käytetyimmät ovat valkoiset Catarratto, Grillo ja Inzolia (Ansonica). Marsalaa tehdään myös punaisista rypäleistä, mutta niistä valmistaminen on vielä hyvin vähäistä. Rypälemehu käytetään ensin viiniksi, väkevöidään sitten alkoholilla ja makeutetaan lopuksi joko keittämällä tiivistetyllä (mosto cotto) tai makean alkoholipitoisella (mistela) rypälemehulla.
   Marsalan olemuksessa on aistittavissa intensiivisiä ominaisuuksia, jotka syntyvät pitkän ja pakollisen kypsytysajan ajan myötä viinin ikääntyessä hitaasti tammitynnyrissä. Marsala luokitellaan ikääntymisaikojen mukaan Fine-, Superiore-, Superiore Riserva-, Vergine- ja Vergine Stravecchio -luokkiin. Vergine- ja Vergine Stravecchio -viinejä pitää kypsyttää vähintään viisi vuotta, ja ne ovat täysin kuivia, sillä niitä ei saa makeuttaa. Vanhimpien Marsaloiden kypsytykseen ja tasalaatuisuuden takaamiseen käytetään solera-menetelmää. Siinä nuorta viiniä sekoitetaan vanhempaan viiniin saman verran kuin vanhaa viiniä lasketaan tynnyristä pullotukseen.
 
Marsala maistuu läpi aterian
Marsalan monimuotoisuus antaa mahdollisuuden nauttia siitä koko aterian ajan. Kuivat viinit maistuvat aperitiivina tai alkuruokana tarjottavien keittojen kanssa. Sisilialaiset suosittelevat Marsalaa myös cous cousin kanssa. Perinteisesti Marsalasta on valmistettu maistuva kastike pääruoalle. Jälkiruokiin käytettynä Marsalan aromikkuus ja makeus tulevat hyvin esille.

       
Tyylikäs zabaione-viinivaahto on makea ja keveä jälkiruoka hienoillakin aterioilla. Sisilialainen lampaanmaidosta valmistettu juustokakku, cassata siciliana, tai perinteinen ricotta-juustolla täytetty cannolo maistuvat erinomaisesti Marsalan kanssa. Täyteläinen ja makea viini maistuu aterian jälkeen siltään tai suklaasta tehtyjen jälkiruokien kanssa.

        
Marsalan värissä, tuoksussa ja maussa korostuvat vivahteikkuus ja monipuolisuus.

Viinilasillinen:
Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce. Italia, Sisilia. Alko 358434. Hinta 9,12/0,375L.
Kuparinruskea, tuoksu aprikoosinen/rusinainen, maku makea (110 g/l), matalahappoinen (3.8 g/l), taatelinen ja runsas.

Teksti ja viinikuva: Heikki Remes
Ruokakuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Kesäkeitto ─ vahva suositus

Kotipuutarhurin vihannekset alkavat olla maukkaimmillaan, joten nyt on viimeistään oikea aika keittää kesäkeitto. Oman pellon vihannekset tarjoavat turvalliset ja tuoreet raaka-aineet, jotka ovat täynnä kesän aurinkoa ja vivahteikkuutta.



Kesäkeitto
½ l vettä
4 pientä porkkanaa
1 dl silvottuja herneitä
1 pieni kukkakaali
kevätsipulia
8-10 pientä perunaa
2 dl pienikokoisia herneen- tai pavun palkoja
1 tl suolaa
1 dl kermaa
50 g Koskenlaskijajuustoa
hienonnettua ruohosipulia
tilliä

Puhdista ja paloittele kasvikset sekä keitä ne hiljaa kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Sulata koskenlaskija kuumennettuun kermaan ja kaada seos keiton sekaan. Lisää lopuksi ruohosipuli ja tilli. Tarjoile ruisleivän ja hedelmäisen valkoviinin kanssa.



Kesäkeiton kanssa maistuu hedelmäinen kesäviini
Kesäkeiton makumaailma on pehmeä ja hennon makeahko. Tasapainoinen viinikumppani löytyy hedelmäisestä, yrttisestä ja hennon mineraalisesta valkoviinistä. Satu Lappalaisen ja John Kennardin viinitilan, Vicrage Lanen, viinit tarjoavat kaksi vaihtoehtoa kesäkeitolle. Uusi-seelantilaisina viineinä niissä nousee hedelmäisyys sekä vivahteikkuus tyylikkäästi esille. On sitten makuasia valitseeko Rieslingin vai Sauvignon Blancin kesäkeiton viinikumppaniksi, kumpikin käy.

Viinilasillinen:
Vicarage Lane Canterbury Riesling. Uusi-Seelanti, Canterbury 2019. Alko 935897. Hinta 14,79.
Viherkeltainen, tuoksu keltaomenainen, maku kuiva (4 g/l ), hapokas (7,1 g/l), greippinen, yrttinen, petrolinen, raikas.

Vicarage Lane Sauvignon Blanc. Uusi-Seelanti, Marlborough 2020. Alko 527747. Hinta 13,38. Vegaani.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu herukkainen, maku kuiva (3 g/l ), hapokas (6,7 g/l), passionhedelmäinen, mineraalinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Herkutellaan heinäkuussa

Heleän heinäkuun makunautintoja on itsetehty jäätelö, makuaineena hienostuneen ja aromikkaan makuiset metsämansikat. Nyt on syytä ryhtyä jäätelömestariksi hetimiten, sillä metsämansikoiden ajankohtaisuus on katoavaista, ja seuraavan kerran niitä päästään tuoreeltaan maistamaan vasta vuoden päästä.


    Metsämansikat - luonnon antimia maukkaimmillaan!


Niin tai näin, kumpikin on oikein päin. Siis valkoista tai punaista herkutteluun sen olla pitää!

Itsetehtyä jäätelöä kotikonstein ilman jäätelökonetta
4 dl kuohukermaa
1 prk (397 g) makeuttamatonta kondensoitua maitoa

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon kondensoitu maito. Lisää joukkoon murskatut mansikat. Lisää väriä saat jäätelöön jos pyöräytät seoksessa hetken vatkainta. Kaada seos pakastusrasiaan ja anna pakastua vähintään neljä (4) tuntia.

Viinilasillinen:
Araldica Bracetto d’Aqui Dolce. Italia, Piemonte. Alko 544947. Hinta 12,98. Alkoholia 7,0 %.
Punainen, tuoksu marjaisa, maku makea (90 g/l), keskihapokas (5.2 g/l), mansikkahilloinen, ruusuinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Savumuikkuja ja grilliribsejä viikonvaihteen ruokapöytään

Viikonlopun eväät tehdään ulkosalla. Muikut savustetaan ja porsaanribsit kypsennetään grillissä. Viineinä pöytään nostetaan tarjolle ranskalainen Satokausi Rosé sekä jenkkiviineistä tamminen Chardonnay ja kaksi mausteista Zinfandelia.


Kesäiset viinilasilliset tarjoavat hedelmäistä raikkautta ja hämyistä hyvää!


Savu verhoaa muikut aromikkaaseen huntuun.
Muikut valmistuvat nopeasti savustamalla. Ensin ne suolistetaan, huuhdotaan ja kuivataan hyvin. Kulhoon kalojen joukkoon lisätään vajaan desin verran karkeaa suolaa, sekoitetaan hyvin ja annetaan suolautua kaksi tuntia. Sytytetään tuli savustuslaatikon/uunin alle ja pyyhitään ylimääräinen, irtoava, suola kaloista pois. Savustuslaatikon pohjalle laitetaan ohutta leppälastua, pari pientä katajanoksaa sekä muutama sokeripala ja nostetaan muikut kypsymään savuun. Reippaan varttitunnin kuluttua voi savustuslaatikon luukun avata ja varmistaa kalan kypsyyden. Valmis kala on paahteisen kullanruskea ja mehevän kypsän makuinen.

Meheviä ja maukkaita porsaan grilliribsejä.
Porsaan kyljyslihat esivalmistetaan keittämällä vedessä juuresten ja mausteiden kanssa. Pienikokoisina ja esikeitettyinä niiden valmistaminen on nopeaa sekä kätevää ja hintakin on kohdallaan.
                                 
Esikypsennys varmistaa lihan pehmeyden ja kypsyyden.
Kyljysrivien onnistunut grillaaminen on oikea taidon näyte, niin että lopputulos on halutun kypsä, eikä ole sitkeä, eikä karrelle palanut. Varmin ja helpoin tapa on käyttää grillaamiseen esikypsennettyä kyljyslihaa, jossa liha ensin kypsennetään keittämällä vedessä miedolla lämmöllä. Vaihtoehto on pienen vaivan väärti, sillä lopputulos, ribsien grillaaminen, on vain savuisten makujen sekä värin ottamista grillilihaan. Onnistuminen on takuuvarmaa, maku nautinnollisen pehmeää, jolloin itse kukin pääsee loistamaan grillimestarina.
 
Kyljysrivistä leikatut lihanuijat on helppo tehdä ja näppärä syödä. Erilaiset, helposti syötävät ja näyttävätkin varrelliset lihanuijat valmistetaan kyljysrivistä. Tuore kyljysrivi leikataan lihaisiksi viipaleiksi luiden välistä. Yksittäisestä kylkiluusta leikataan luuta pitkin lihaa irti hieman yli puolen välin. Irrotettu liha taitetaan luun pään yli ja kiinnitetään cocktailtikulla kiinni. Sen jälkeen lihanuijat keitetään ja valmistetaan normaalisti grillaamalla.

Grillikylki, 3─4 annosta:
noin kilo porsaanribsejä
2 pientä sipulia
1 palsternakka
10-15 kpl kokonaisia viher- ja mustapippureita
2 laakerinlehteä
0,4 dl karkeaa merisuolaa
vettä
Hiero suola kylkilihojen pintaan, leikkaa isoiksi paloiksi ja nosta kattilaan. Täytä kattila vedellä kunnes lihat peittyvät. Lisää pilkotut juurekset ja mausteet. Kypsennä liedellä miedolla lämmöllä kaksi tuntia. Anna lihojen jäähtyä keitinliemessä ja valmista välillä barbeque-kastike. Voitele lihat kastikkeella ja laita maustumaan kylmään tunniksi. Grillaa niihin kaunis pinta ja leikkaa annospaloiksi. Tarjoile grillattujen kasvisten, viher- tai perunasalaatin sekä vaalean leivän kanssa.

Barbeque-kastike:
4 rkl hunajaa
4 rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
hieman paprikajauhetta
tuoretta minttua
Notkista hunajaa hieman kattilassa ja sekoita siihen tomaattisose, soijakastike sekä hienoksi leikatut valkosipulinkynnet. Mausta seos, keitä kasaan ja anna makujen vetäytyä hetken aikaa.

               
                   Kesän ruokaviineissä marjaista raikkautta sekä savuista voimaa.

Viinilasillinen:
Satokausi Rosé Hanapakkaus. Ranska 2021. Sauvignon Gris/Blanc. Alko 443938. Hinta 35,89/3L. Vegaani.
Vaaleanpunainen, tuoksu herukkainen, maku kuiva (3 g/l ), hapokas (6.4 g7/l), vadelmainen ja kevyen karviaismainen.

Gnarly Head Old Vine Zinfandel. Yhdysvallat, Kalifornia 2020. Alko 405157. Hinta 14,98.
Punainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen, maitosuklainen, tamminen, hilloinen.

Three Finger Jack Gold Mine Hills Chardonnay. Yhdysvallat, Kalifornia 2020. Alko 920791. Hinta 18,98.
Keltainen, tuoksu keltaluumuinen, maku kuiva (5 g/l), hapokas (5.1 g/l), omenainen, kukkainen ja runsaan paahteinen.

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel. Yhdysvallat, Kalifornia 2019. Alko 903297. Hinta 18,99.
Punainen, tuoksu kypsän kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, kaakaoinen, mausteinen, tamminen.

Tekstit ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com


Metsämansikat kypsyvät ja odottavat poimijaa

Heinäkuussa herkutellaan metsämansikoilla. Kypsien ja punaruskeiden mansikoiden maku on luonnollisimmillaan ja maukkaimmillaan tuoreena, vastapoimittuina. Niitä ei kannata säilöä, sillä hillossa tai pakastettuna niiden maku muuttuu karvaammaksi. Silloin kun niitä löytää, kannattaa heti maistaa, millaisia makuaarteita Suomen luonto meille tarjoaakaan.


Metsämansikoiden hento aromikkuus ja jäljittelemättömän hienovarainen maku ovat kesän ehdottomia makunautintoja.


Kesäinen makuyhdistelmä on täynnä aromikkuutta. Bracetto-kuohuviinissä voit aistia kesän moninaisista vivahteista; mansikoista, vadelmista, kirsikoista sekä ruusuista!

Viinilasillinen:
Araldica Bracetto d’Aqui Dolce. Italia, Piemonte. Alko 544947. Hinta 12,98. Alkoholia 7,0 %.
Punainen, tuoksu marjaisa, maku makea (90 g/l), keskihapokas (5.2 g/l), mansikkahilloinen, ruusuinen, lempeän makea.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com