Viinimiehen viineissä/juomissa ajankohtaisuutta ja vääntöä

Jokainen työ vaatii tekijänsä, ja monesti samankaltaisuutta löytyy laitteista ja tekotavoista, sijaitsivatpa työt ja työpisteet sitten missä päin maapalloa tahansa. Näin on myös sadonkorjuuaikaan rypäleiden, hedelmien ja marjojen mehuksi puristamisen kohdalla perinteisin menetelmin. Eron huomaa sitten lopputuloksessa, värin, maun ja makujen kohdalla, virtaako puristimesta rypälemehua vai omenamehua.


Abadia Retuerta on yksi koko Espanjan arvostetuimmista viinitiloista ja saanut kansainvälistä tunnustusta tyylikkäistä viineistään Castilla de Leonin viinialueelta. Nuori, vasta neljännesvuosisata sitten perustettu viinitalo yhdistää perinteisen osaamisen moderniin teknologiaan ja tieto-taitoon. Viiniin käytettävät rypäleet saavat erityiskohtelun; niiden optimaalinen kypsyys tutkitaan ja vain parhaat, terveet rypäleet hyväksytään viininvalmistukseen. Näytösluonteisesti tilalla pääsee kokeilemaan miten rypälemehua ennen aikaan puristettiin perinteisesti käsin puristinta kiertämällä.


                  
Urho Räsäsen omenapuut kasvavat Pohjois-Savossa Västinniemellä ja antavat runsaasti satoaan. Omenatarhalla vierailijakin pääsee valmistamaan 
omat omenamehunsa itse puristaen. Pienessä mittakaavassa perinteinen käsin kierrettävä puristin on kätevä väline omenamehun tekemiseen.

 

Saman viinialueen viinirypäleiden kohdalla eroja löytyy eri viinitarhojen maaperästä sekä terroirista alkaen (viticulture) ja päätyen viinikellariin sekä viinin valmistamiseen (vinification). Tämän todentaa kun maistaa Millésime Alsace Digitastingin viinejä, jossa esillä oli kahden viinitalon, Maison Jean Huttardin  ja Domaines  Schlumbergerin, laadukkaita viinejä.

 

Maison Jean Huttardin historia Alsacessa Ranskassa ulottuu aina vuoteen 1860 asti, jolloin viinitilalla alettiin valmistamaan ja myymään viinejä. Yksi viinitalon kivijaloista on tuottaa pieniä määriä (micro-cuvée) viinejä tietyillä rajatuilla alueilla ja rajoittaa tuotantoa parempien sekä laadukkaampien vien tuottamiseksi. Viinitalon laadukkaina käyntikortteina digitastingissä esittäytyivät 3 cl:n mikropulloissa: AOC Alsace Riesling Zellenberg 2019, AOC Alsace Rieslingin Lerchenberg 2016, AOC Alsace Sylvaner Zellenberg 2019, AOC Pinot Noir L’etreinte 2018.


                      
Domaines Schlumberger on perheomisteinen viinitila Ranskan Alsacessa, ja on perustettu vuonna 1810. Tilalla vaalitaan perinteitä, kaikki tilan rypäleet tulevat omilta viinitarhoilta, joita on yhteensä 140 hehtaaria. Viinitalo on ylpeä viinitarhansa, sen neljästä Crand Crusta: Kitterlé, Kessler, Saering ja Spiegel. Viinitalon viineinä digitastingissä esittäytyivät 3 cl:n mikropulloissa: AOC Alsace Grand Cru Saering Riesling 207, AOC Alsace Grand Cru Kitterle Riesling 2017, AOC Alsace Grand Cru Gewurztraminer 2012, AOC Alsace Les Princes Abbés Pinot Noir 2017.


Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com

Ps. Nyt on kohta puolitoistavuotta opeteltu elämään siivosti digitastinkien kanssa, joka ei ole sama kuin istua alas viiniporukassa yhteisöllisesti ja maistella sekä keskustella kasvokkain viinien tarjoamista elämyksistä. Katsotaan nyt miten tämä kokonaisuus etenee. Viinimies tarttuu viinipulloa korkista ja kurkistaa hieman syvemmälle ja raottaa löydöksiään syksyn aikana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti