Terveiset viinitarhoilta ja viininäkymistä vuonna 2020

Nyt on se aika pohjoisen pallonpuoliskon viinitarhoilla jolloin vuoden työt ovat kiireimmillään. Aika menee aamusta iltamyöhään rypäleiden parissa tarhalla. Rypäleet pitää saada nopeasti korjatuksi talteen ja saman tien puristetuksi viinimehuksi tankkeihin. Se on myös taistelua säiden armoilla, jossa pahimmillaan sateen tai reakuuron sattuessa rypäleiden keruun joutuu keskeyttämään, eikä se ole hyväksi rypäleiden laadun kannalta. Ohessa kolme hyvin ajankohtaista tervehdystä parin päivän takaa suoraan viinitarhoilta, Juha Berglundilta Chateau Carsiniltä Bordeauxista, Joan Cusinelta Pares Baltalta Filafrancasta Penedesistä ja Satu Lappalaiselta Vicarage Lanelta Marlboroughsta Uudesta-Seelannista.

Viinillinen tervehdys Chateau Carsinilta!
Keväthän oli poikkeuksellisen aikaisessa ja viime talvena meillä Bordeaux'ssa ei ollut oikeastaan pakkasta juuri nimeksikään. Niinpä normaali "luonnollinen puhdistuminen" pakkasen johdosta jäi tarhoilla toteutumatta ja tästä johtuen ainakin meillä on ollut suuria ongelmia härmätautien ja homesienitautien kanssa (mildew & oidium). Varsinkin merlot -lajikkeen tarhat, jotka ovat meillä yli kaksi kolmasosaa kaikista punaisista tarhoista, ovat kärsineet ja oletamme, että poimimme näiltä tarhoilta ehkä 1/5 - 1/2 normaalisatoon verrattuna. Myös valkoviinitarhat tuottavat tänä vuonna huomattavasti normaalia vähemmän, mutta menetykset ovat kuitenkin rajallisia. Tämä vaikuttaa dramaattiselta, mutta normaali toiminnalle tästä ei juuri synny suurta haittaa, sillä varastossa meillä on huomattavat määrät edellisten vuosien viinejä.

Aloitimme ennätysaikaisin - jo 18 päivä elokuuta ja ensimmäiset valkoviinit ehtivät käydä jo kuiviksi elokuun loppuun mennessä. Tämä on siis ennenkuulumatonta ja täysin poikkeuksellista. Muistelen, kuinka eläkkeellä oleva pehtoorimme totesi vuonna 2003, että hänen tietojensa mukaan tällä seutukunnalla ei koskaan aloitettu 1900-luvulla sadonkorjuuta elokuussa - aina syyskuun puolella, ja täytyi mennä 1800-luvulle, kun tämän laatuinen ihme kirjattiin kirjoihin. Niinpä ilmastonmuutos tuntuu meilläkin kyllä todelliselta.

Valkoviinien laatu on käsittääksemme hyvä ja olosuhteet tarhoilla nyt varsin mukavat. Tänne on povattu kaunista ilmaa, joka pitää ainakin toistaiseksi homeet poissa. Elokuun alussa täällä oli vielä suoranaista kuivuutta, mutta kahdessa erässä saimme noin 60 millimetriä vettä, joka osaltaan sai viiniköynnökset jatkamaan normaalia kypsymistään. Onneksi raekuuroilta on ainakin tähän asti vältytty. Päivälämpötilat ovat noin 25 astetta varjossa, vaikka huomenna perjantaina on luvattu reilusti yli 30 astetta. Yölämpötilat ovat kuitenkin suhteellisen viileät (noin 12 astetta) joten rypäleiden happopitoisuus säilyy todennäköisesti suhteellisen hyvänä päivälämmöstä huolimatta. Oletettavasti aloitamme kuitenkin punaviinitarhojen poiminnan jo ensi viikolla - roseeta olemme toki jo poimineet.

Terveiset Carsinin keittiöstä, missä olen saanut enemmän tai vähemmän vakituisen tehtävän. Meitä on normaalivuosiin verrattuna nyt vain kourallinen - iltaisin ollut vain viisi henkilöä, kun normaalisti väkeä on reilut kaksikymmentä. Siihen nähden poiminta on edennyt erinomaisesti.

                                                           T. Juha "Pokku" B.
                                                           www.carsin.com

Hyvät viinin ystävät Suomessa tervehdys Pares Baltalta!
Kuluneen vuoden alku on ollut Penedesissä yksi sateisimmista viime vuosina. Kosteuden myötä viiniköynnösten kasvukausi alkoi epätavallisen aikaisin, ensimmäisten silmujen ja versojen noustessa esiin 10 päivää keskivertoa aiemmin. Huhtikuu saapui ja sateet vain jatkuivat kosteampina kuin koskaan sadan vuoden aikana. Sitten toivoimme sateiden vähenevän, toukokuu saapui - kuukausi jolloin viiniköynnökset aloittavat kukintansa – tuoden mukanaan raekuurot, jotka vakavasti vahingoittivat viiniköynnöksiä Finca Els Pujolsin tarhoilla.

Kesäkuussa, normaalisti pölyttymisen aikaa viinitarhoilla, sateiden jatkuessa väliin ilmaantui aika ajoin aurinkoisia ja kuumia päiviä.
Nämä kaksi tekijää – sade ja aurinko ─ kukkimisen ja rypäleiden kasvun aikana toivat viiniköynnöksiin homekasvustoa laajalti koko Penedesin alueella, pahemmin alavilla alueilla ja vaikuttaen voimakkaammin herkkiin rypäleisiin kuten Merlot ja Macabeo.
Lopputuloksena työt viinitarhoilla ovat olleet hyvin intensiivisiä ja työntäyteisiä, kuten versoston hoitoa (green pruning) kosteuden tuomien sienitautien välttämiseksi. Samoin kolminkertaistimme biodynaamisten preparaattien käyttöä, kuten nokkosta, 501 (silica), kontrolloidaksemme ja lieventääksemme homeen hyökkäyksiä.

Kevään ja kesän lämpötilat ovat olleet normaalit, lukuun ottamatta heinäkuun viimeistä viikkoa ja elokuun alkua jolloin lämpöaalto ilmaantui.
Tämän kuumuuden sekä luultavasti homeeseen tehtyjen estotoimien johdosta viiniköynnökset kehittyivät epätavallisen voimakkaasti ennakoiden valmistautumista rypäleiden poimintaa jo elokuun puolivälissä.

Tällä hetkellä olemme keränneet rypäleet jo 70 %:stä tarhoiltamme ja määrä on 60 ─ 90 prosenttia pienempi kuin keskimääräin, joten tämän vuoden rypälesato on super pieni määrien osalta.

A picture of two days ago, we were picking the Xarel.lo Grape and another from winetasting in Juankoski 2019!
Best personal regards, Joan Cusine Carol
https://paresbalta.com

Kuva Jaana Mustonen
Lopputalven tervehdys Uudesta Seelannista!
Meillä täällä Vicarage Lanen viinitilalla talvi on ollut hyvin erilainen kuin normaalisti. Yleensähän me olemme tämän Uuden Seelannin talven Suomessa, markkinoimassa viinejämme ja nauttimassa Suomen kesästä. Tänä vuonna korona järjesteli asiat vähän uusiin puihin ja sulki maamme rajat käytännössä kokonaan. Eipä lähdetty Suomeen, ei. Nyt olemmekin poikkeuksellisesti tehneet viinitilahommia koko talven, keskittyen oman tilamme uusiin istutuksiin. Olemme tehneet talven leikkuut nuorten köynnösten kohdalla itse, antaen jokaiselle köynnökselle aika paljon ylimääräistä aikaa ja huomiota. Erittäin hitaasti on projekti edennyt ja edelleenkin meillä on melkein 3,000 köynnöstä tekemättä. Talvi taitaa loppua ihan liian nopeasti ja pitänee pyytää loppurutistuksiin kontraktorilta vähän apujoukkoja. 

Virallisestihan meidän talvi loppuu nyt elokuun lopussa, mutta kyllä kevät jo puskee päälle aika hurjaa vauhtia. Hedelmäpuut kukkivat ja varhaiskevään kukat, kuten narsissit, alkavat olla jo ohi mennyttä aikaa. Toivottavasti köynnökset eivät vielä ihan heti ymmärrä kevään tuloa. 😉 Mahla liikkuu kyllä jo oksissa, niin että kovin kauaa eivät silmut enää pysy lepotilassa.

Viime syksyn sato (2020 vuosikerta) oli yksi parhaista sadoista laadullisesti. Määrällisesti jäätiin noin keskivertoon tai jopa hieman sen alapuolelle, mutta laatu on loistava! Vuoden 2020 vuosikerta tullaan muistamaan niin sadonkorjuusta koronaviruksen keskellä kuin erinomaisesta laadusta. Meidän uusi Sauvignon Blanc 2020 rantautui Suomeen noin viikko sitten ja varmasti sitä jo joidenkin Alkojen hyllyiltä rupeaa löytymään. Suosittelen maistamaan! Muita viinejämme unohtamatta, tietenkin. 😉

Nyt kun emme itse pääse sinne teitä tapaamaan, maistattamaan viinejämme ja kertomaan kuulumisia, toivomme että saatte lämpimät terveisemme näin Heikin kautta. Toivottavasti ensi kesänä pääsemme taas henkilökohtaisesti vetämään viini-iltoja ja maistelemaan viinejämme teidän kanssanne.

Nautinnollista syksyä sinne kaikille meiltä täältä Vicarage Lanen viinitilalta!
Satu & John
www.vicaragelane.co.nz

Kokonaisuuden koonnut Heikki Remes, viinimies Västinniemeltä
www.viinimies.com

Kuopiossa kohotettiin malja Kansalaisopiston viini-ruokakoulutuksen käynnistyessä jälleen

Hieman oli odotusta, padottua innostusta ja jälleennäkemisen iloa esillä, kun Kansalaisopistolla kokoonnuttiin puolen vuoden tuon jälkeen yhteisen pöydän ääreen viinien ja ruokien merkeissä.

Kurssin avaus käynnistyi hieman tavanomaisesta poiketen. Nyt ei vielä valmistettu porukalla ruokia, vaan istuttiin valmiiseen pöytään. Avauksessa tutustuttiin espanjalaisen ruokakulttuuriin tunnetuimpiin makupaloihin, pintxoihin ja tapaksiin. Savon sydämessä tarjolla oli aitoja espanjalaisia makuja Kuopion Kauppahallista Angel Silva Soliksen taidolla ja osaamisella valmistettuina. Ilta käynnistyi Espanjan Herkun ruokalähettiläiden ja tekijöiden Miriamin ja Angelin nostattamalla maljalla. Maljajuomakin juhlisti tilaisuutta, sillä lasilla oli Barcelonan ylpeyden jalkapalloseura Barcan virallinen juhlakuohuva FC Barcelona Cava Brut!

Maisteleltavina olivat kuvassa ylhäältä vasemmalta alkaen
*pintxot: -chistorra pekoni,
               -serranokinkku juusto,
               -padrónpaprika-viiriäisen muna,
               -vuohenjuusto hillo,
               -piquillopaprika makrilli
*tapaksina:-papas arrieras Wrap (aioli, oliveoil, calamares, patatas),
                  -ensaladilla rusa                                                              


 Kansalaisopiston viini-ruokakurssin uusi normaali noudattaa Kuopion kaupungin yhteisiä linjauksia ja viranomaisten suosituksia. Kurssilaisten terveydestä huolehditaan yhteisesti turvaamalla oppimisympäristöä
* pesemällä tai desinfioimalla kädet saavuttaessa ja lähdettäessä opetuspaikalta
* pitämällä turvavälit opetustiloissa ja välttämällä tarpeettomia kontakteja
Viini-ruokakurssilla käytännöllisyys ei suosi kasvosuojainten käyttö, joten kurssilaiset turvautuivat kahdenkertaiseen omaan desinfiointiin kyröläisin eväin ja lohkesipa siitä myös pienet makupalatkin tastinkiin edettäessä!
Kokeneella porukalla oli hallussa myös ohjeet toimia vastuullisesti keittiötiloissa
* huolehtimalla käsien pesusta huolellisesti ja usein
* noudattamalla turvavälejä
* pesemällä astiat koneella
* puhdistamalla työtasot puhdistusaineella
* muistaen kuitenkin oleellisimman – nauttia rauhallisesti ja yhteisöllisesti illan annista kokonaisvaltaisesti

Viinitie johdatti matkalle viinien ja ruokien erilaisiin makuyhdistelmiin
Alkavan kauden ensimmäisen tapaamisen teema Uusia makuja lasissa ja lautasella toteutui kirjaimellisesti, kun kurssilaiset saivat eteensä kattavan lajitelman pintxoja ja tapaksia sekä laseihinsa maisteltavaksi koko viinikirjon, kuohuvista jälkiruokaviineihin. Lasilliset cavaa, rypäleinä perinteiset Macabeo, Xarel-lo ja Parellada, sopivat hyvin makumatkan aloitukseen, kuten myös maisteltavaksi makupalojen kanssa. Valko- ja roséviinit, rypäleinä Albariño, Albarin, Muscat, Xarel-lo, Tempranillo ja Garnacha, löysivät kumppaninsa kevyemmistä kasvis- ja kalaherkuista. Punaviinit, rypäleinä Tempranillo ja Garnacha, hakivat kumppaninsa mausteisempien ja lihaisempien makujen parista. Kokonaisuutena tuli todetuksi, jälleen kerran, että maku on maistajan suussa, sillä tuosta monipuolisesta viinien, ruokien ja makujen kirjosta rakentui makupareja ja -yhdistelmiä joka suuntaan. Ergo.
 

Viinilasillinen:
Kyrö Napue Gin. Suomi. Alko 112536. Hinta 39,99/0,5L.
Väritön, tuoksu katajanmarjainen ja maku kuiva, terävä, rukiinen, mausteinen sekä runsas.

FC Barcelona Cava Brut. Espanja, Katalonia. Alko 954832. Hinta 19,76.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruunainen, maku kuiva(9 g/l), hapokas(5.1 g/l), omenainen, pirteän hedelmäinen.

Flors Blanques Organic Cava Reserva Brut. Espanja, Katalonia. Alko 918982. Hinta 13,89.
Vaaleankeltainen, tuoksu limettinen ja maku kuiva (8 g/l), hapokas (5,7 g/l), kukkainen sekä pirteä.

Entre Vinyes Oníric Xarel-lo. Espanja, Penedes 2018. Xarel-lo, Muscat. Hinta 13,90. Luomu, vegaani.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu hedelmäinen, kukkainen, maku kuiva, hapokas, aromaattinen, mineraalinen.

Serra da Estrela Albariño. Espanja, Rias Baixas 2019. Alko 922966. Hinta 14,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu trooppisen hedelmäinen, maku kuiva (1 g/l), hapokas(7.4 g/l), sitruksinen, raikas.

Rosado de Azul y Garanza. Espanja, Navarra 2018. Tempranillo,Garnacha.Alko 932366. Hinta 13,89.Luomu.
Vaaleanpunainen, tuoksu metsämansikkainen ja maku kuiva (1 g/l), hapokas (4.9 g/l), kirsikkainen ja runsas.

Marqués de Nombrevilla Old Vines Garnacha. Espanja, Calatayud 2018. Alko 943035. Hinta 12,99.
Punainen, tuoksu herukkainen ja maku täyteläinen, keskitanniininen, nahkainen sekä mehevän hilloinen.

Malasenda Roble. Espanja, Ribera del Duero 2018. Tempranillo. Alko 499427. Hinta 14,90.
Punainen, tuoksu kirsikkainen ja maku täyteläinen, keskitanniininen, mustikkainen, hennon tamminen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Henkilökuva: Mari Karjalainen
www.viinimies.com

Espanjan Herkut – tikusta asiaa

Ruokamaailman on Espanjaa kiittäminen monestakin makuelämyksestä, jossa tapakset ja pintxot ovat luoneet omalta osaltaan uutta ruokakulttuuria pienten maisteluannosten kautta. Tätä kautta ulkona syöminen on saanut uusia ulottuvuuksia, rennompien, yhteisöllisten ja nautinnollisempien elämysten myötä. Tapakset ja pintxot ovat varsinkin Espanjassa oleellinen osa yhdessäoloa tai kokoontumista ennen lounasta tai työpäivän jälkeistä päivällistä. Silloin nautitaan ruokahalua nostattavia tai pieneen nälkää sopivia ruoka-annoksia. Maistelupalojen juomina maistuu pieni lasillinen viiniä, cavaa, kuivaa sherryä tai olutta.


Tapaksen taustat ja tarinat ovat monellekin tutut. Andalusiassa, jossa tapas-kulttuurin arvellaan kehittyneen, ravintolatiskillä oli tapana suojata sherrylasillista lasin päälle asetetulla kannella (tapa), leivällä tai vastaavalla. Tätä myötä yhdistyivät alkujaan pienet, yksinkertaiset kylmät ruoka-annokset juomien makupaloiksi. Nykyään tapaksina tarjoillaan usein pienillä lautasilla olevia helppotekoisia, maistuvia, suolaisia suupaloja, kuten oliiveja, pieniä paprikoita, perunamunakasta, katkarapuja, sardelleja, mausteista makkaraa ja ilmakuivattua kinkkua.

 
Pintxot ovat lähtöisin Pohjois-Espanjan Baskimaasta, jossa alueen kielen, baskin mukaan Pintxo tarkoittaa lävistettyä. Sitä kautta selittyy pintxojen nimi ja rakenne, jossa leivän palalle rakennetut raaka-aineet ja esillepano kiinnitetään hammas- tai cocktail-tikulla. Edustavimmillaan pintxot ovat hyvin taidokkaita ja monivivahteisiakin ”syötäviä taideteoksia”. Pintxojen tikuilla on myös toinen käytännöllinen merkitys, jossa ravintolan asiakas poimii valikoimista haluamiaan tuotteita ja nautittuaan ne vie pintxojen tikut kassalle, jossa maksu peritään tikkujen lukumäärän perusteella.


Angel Silva Solis pitää Kuopion Kauppahallissa laadukasta espanjalaista Tapas&Gourmet myymälää, jossa taidokkaat pintxot ja tapakset ovat pääartikkeleina. Angel on kotoisin Koillis-Espanjasta, Pla de Pagesin alueelta. Angelin valmistamien oheisten pintxojen ja tapaksien viinikumppanit tulevat Pohjois-Espanjan arvostetuilta viinialueilta; Kataloniasta, Navarrasta, Penedesistä, Rias Baixasista ja Ribera del Duerosta.


Lasillinen kuohuvaa on tyylikäs tapa aloittaa makumatka espanjalaisten eväiden pariin, varsinkin kun tarjolla on Barcan virallinen juhlakuohuva FC Barcelona Cava Brut. Vegaaninen cava on kolmen perinteisen rypäleen, Macabeon, Xarel-lon ja Parelladan sekoitus. Tasaveroisen makukumppanin tarjoaa Flors Blanques Organic Cava Reserva Brut. Cavan perinteisistä, luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä valmistuu vegaaninen viini, jonka toinen, 24 kuukauden käyminen sakan päällä tuottaa viiniin tyylikkäät ja pitkään kestävät kuplat.


Papas arrieras Wrap tapas valmistuu valkosipulista, perunasalaatista, katkaravuista ja oliiviöljystä. Täyteläisen ja kermaisen wrapin makujen kanssa voi maistella vivahteikkaita sekä hedelmäisiä rose- ja valkoviinejä. Rosado de Azul y Garanza tulee Pohjois-Espanjasta Navarran viinialueen kuivista ja karuista kasvuolosuhteista. Tempranillosta ja Garnachasta valmistetun roséviinin maku on marjaisa sekä runsaan hedelmäinen. Valmiñor Serra da Estrela Albariño tulee Galiciasta Rías Baixasin alueelta. Atlantin merellinen läheisyys antaa Albariño-rypäleelle raikkautta ja lämpökontrolloitu käyminen terästankissa tuottaa viinille hienostuneen, miellyttävän hapokkaan sekä vivahteikkaan makumaailman.


Piquillo paprika-makrilli pintxon maussa on vivahteikkuutta ja voimaa, joten sen viinikumppanilta vaaditaan vastaavuutta. Entre Vinyes Oniric tulee Penedesin alueelta, jossa viini on tehty yhdesta cavan kolmesta perusrypäleestä- Xarel-lo:n 80-vuotiaat viiniköynnökset tuottavat rypäleitä aromaattiseen ja raikkaaseen viinin, joka on tuotettu luonnonmukaisesti ilman malolaktista, pehmentävää käymistä.


Serrano kinkku-juusto ja Chistorra-pekoni pintxot saavat viinikumppanit Garnacha ja Tempranillo rypäleiden viineistä. Marqués de Nombrevilla Old Vines Garnacha tulee Kataloniasta, jossa tilan Garnacha-viiniköynnökset ovat yli 50-vuotiaita. Viiniköynnösten sijainti korkealla 600─800 metrissä tuottaa rypäleisiin ja sitä kautta viinin rakenteeseen värikylläisyyttä ja täyteläisyyttä. Malasenda Roble Tempranillo tulee arvostetulta Ribera del Dueron alueelta, jossa terroir on tuulinen, vähäsateinen, hiekkainen sekä sorainen. Viininvalmistuksen tuloksena syntyy moderni, raikas ja ryhdikäs punaviini.

Teksti ja viinikuvat: Heikki Remes
Kuvat: viini&ruoka Eeva Remes

Luomuruokaa läheltä – nautitaan kasviksista, sienistä ja sorsasta

Kesän jälkeinen aika tarjoaa lähellä tuotetun ja luonnonmukaisen ruoan ystäville todellisia elämyksiä niin luonnosta kuin kotipihasta. Elokuussa käynnistyvän metsästyskauden saaliista sekä ryytimaan kasveista valmistuu maistuva ja luonnonmukainen ateria. Syksyinen ateriaelämys on yhtä makujen juhlaa, jossa viinit täydentävät lautasmatkan hienostuneeksi ja juhlavaksi kokonaisuudeksi.

Syksyinen makuelämys; kermaista sorsanrintaa, kukkakaalipyreetä, freesattuja metsäsieniä ja kasviksia.

Kermaiset sorsan rintafileet
sorsan rintafileet, 2 kpl
1 rkl voita
mustapippuria rouhittuna
suolaa
2 rkl creme fraichea
hieman ruokakermaa

Ota rintafileisiin pinta ruskistaen pannulla voissa noin kaksi minuuttia puoleltaan. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Voitele vuoka ja laita fileet uuniin kypsymään 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi, kääntele välillä. Lisää loppupuolella sekaan creme fraiche ja hieman ruokakermaa. Tarkista maku ja suurusta kastike tarvittaessa.

Kukkakaalipyree
500 g kukkakaalia
3 ruokalusikallista creme fraichea
40 g voita
hieman merisuolaa myllystä
0,5 dl ruohosipulia silputtuna

Huuhtele ja leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi. Keitä palat vähässä vedessä kypsiksi noin 8 minuuttia. Valuta keitinvesi pois. Lisää kattilaan creme fraiche ja voi. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta suolalla. Lisää lopuksi sekaan ruohosipulisilppu.
 
Leikkaa rintalihat ohuiksi viipaleiksi ja asettele lautaselle. Lisää viereen kukkakaalipyree, reunalle freesatut kantarellit ja mustatorvisienet sekä ryöpätyt pavut. Kermainen kastike täydentää ateriakokonaisuuden, johon lopullisen kruununsa asettavat maistuvat viinivalinnat.

Sorsaviinit kunnioittavat luomuruokaa
Jos on ruoan raaka-aineissa sanomaa ja laatua, niin vähintään samaa voi sanoa viineistä.
    Aito samppanja sopii hyvin makuja korostavalle ja esteettiselle riista-aterialle, ensin maljajuomana keittiöväelle ja sitten vivahteikkaiden makujen kyytipoikana. Montaubret on Pinot Noir -rypäleistä tehty samppanja, jossa rypäleen marjaisuus sekä viinin yrttinen ja mineraalinen vivahteikkuus täydentävät tasapainoisesti ateriakokonaisuutta.
   Rhônen klassinen punaviini Chateauneuf du Pape on täsmävalinta syksyiselle lintuaterialle. Viinissä on tuntuvaa marjaisuutta, mausteisuutta, mehevyyttä sekä tunnelmallisuutta. Le Moulin Teyround on kolmen rypäleen, Grenachen, Mourvedren ja Syrahin sisältämä viinikokonaisuus, jossa on syksyn värikkyyttä sekä aromikkuutta. Viinin makumaailma on vivahteikas ja rakenne tasapainoisen hapokas sekä pehmeän tanniininen.

Viinilasillinen:
Montaubret Champagne Brut. Ranska, Champagne. Pinot Noir. Alko 924457. Hinta 27,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu viheromenainen ja maku erittäin kuiva (9 g/l), sitruksinen, yrttinen ja mineraalinen.

Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud. Ranska,Rhone 2017.Grenache,Mourvedre,Syrah.Alko 6911.Hinta 31,98.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, karpalohilloinen, luumuinen, mausteinen, mehevä

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes