Lounaalle, tapasiltaan tai yllätysvieraille maistuu Raussin salaatti

Raussin salaatti on maukasta, helppotekoista ja inspiroivaa. Usein mietityttää, mitä pöytään laittaisi, jotta kaikille löytyisi mieluisaa haukattavaa. Monipuolisen, värikkään ja maistuvan aterian saa, kun ruokaisan salaatin kaikki ainesosat laitetaan erikseen esille. Raussin salaatti saa mukavaa lisämaustetta, kun mukaan liitetään sesonginmukaisia raaka-aineita, kuten kasviksia,  kalaa tai lihaa. Juomina pöytään voi nostaa raikkaita viinejä, kuten kuohuvia, roseita ja valkoviinejä.


Raussin salaatti, versio 1:
-broilerin suikaleita
-3‒4 tomaattia paloina
-vihersalaattia
-sipulia renkaiksi leikattuna
-fetakuutioita
-ananaspaloja
-oliiveja
-piparjuuri tuorejuustoa
-tuoretta vihreää parsaa
Mausta broilerin suikaleet ensin tai käytä valmiiksi maustettuja suikaleita. Ruskista ne pannulla. Sekoita kastike tuorejuustosta ja ananaspalojen mehusta. Laita kaikki salaatin tarveaineet omiin astioihin ja nosta pöytään. Huuhdo parsan varret ja leikkaa tarvittaessa tyvestä kuori pois. Pirskota lopuksi parsalle rypsiöljyä ja suolaa. Nosta ne kuumalle pannulle 1,5 minuutiksi. Paloittele ja nosta pöytään.


Raussin salaatti, versio 2:
-savukalaa
-rapeaa pekonia
-juustoja; cheddar, feta
-oliiveja
-kasviksia; minitomaatteja, paprikaa, salaattia
-tuoreita yrttejä; basilikaa, rucolaa
-mansikoita
-leipää
Paloittele ruoka-aineet tarvittaessa haarukkapaloiksi, laita ne omiin astioihin ja nosta pöytään. Tee kasviksista raikas salaatti. Pekonista saat rapeaa, kun kuumennat ne leivinpaperin päällä uunissa 225 asteessa, ja kuivatat hetken talouspaperin päällä, jolloin ylimääräinen rasva imeytyy pois.

Salaattipöydässä maistuvat raikkaat ja hedelmäiset viinit. Kuohuviini, sen olemus ja hapokkuus ovat omimmillaan juuri moninaisten ruoka-aineiden makupareissa. Roseeviinin kepeä väri ja raikkaus suorastaan kuuluvat keveiden ruokien makukumppaneiksi. Valkoviinin hedelmäisyys toimii niin kasvisten, kalojen kuin lihojen kanssa. Oleellista on ruokien ja viinien tarjoama makukokonaisuus, joka on parhaimmillaan ystävien kanssa nautittuna.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Grilliribsit ovat kesäkeittiön keskiössä

Kesän esirippu repesi heti Juhannukseksi ja grillikansa siirtyi ulkoruokintaan sopivat grilliviinit mukanaan. Yksi kesäkauden kokonaisvaltaisista nautinnoista on ulkona syöminen ja nimenoman ruoan tekeminen sekä nauttiminen mukavalla porukalla piha- tai mökkiympäristössä. Tämän kesä must-ruokaa ovat ribsit. Pienikokoisina ja esikeitettyinä niiden valmistaminen on nopeaa ja kätevää. Hintakin on kohdallaan ja viineinä maistuvat pehmeän hedelmäiset espanjalaiset punaviinit, joiden mausteisuus sopii hyvin grilliruoan paahteisiin aromeihin.
 
Suomalainen järvimaisema, hiilloksen hehku ja lasillinen punaviiniä ovat oleellinen osa kesämökin grilliateriaa.

Meheviä ja maukkaita porsaan grilliribsejä. Porsaan kyljyslihat esivalmistetaan keittämällä vedessä juuresten ja mausteiden kanssa. Harvemmin saatavissa olevat naudanribsit ovat valmiiksi esikypsennettyjä sous vide -menetelmällä lihaliemijauheella maustetussa vedessä.

Esikypsennys varmistaa lihan pehmeyden ja kypsyyden
Kyljysrivien onnistunut grillaaminen on oikea taidon näyte, niin että lopputulos on halutun kypsä, eikä ole sitkeä, eikä karrelle palanut. Varmin ja helpoin tapa on käyttää grillaamiseen esikypsennettyä kyljyslihaa. Lihan kypsennys keittämällä perinteisesti vedessä miedolla lämmöllä on toimiva vaihtoehto. Hienostuneempi vaihtoehto on kypsentää lihat sous vide -menetelmällä tyhjiöpakattuna vesihauteessa. Niin tai näin tehtynä välitulos on pienen vaivan väärti. Sillä lopputulos, ribsien grillaaminen, on vain savuisten makujen sekä värin ottamista grillilihaan. Onnistuminen on takuuvarmaa, maku nautinnollisen pehmeää, jolloin itse kukin pääsee loistamaan grillimestarina.

Grillikylki, 3─4 annosta:
noin kilo porsaanribsejä
2 pientä sipulia
1 palsternakka
10-15 kpl kokonaisia viher- ja mustapippureita
2 laakerinlehteä
0,4 dl karkeaa merisuolaa
vettä
Hiero suola kylkilihojen pintaan, leikkaa isoiksi paloiksi ja nosta kattilaan. Täytä kattila vedellä kunnes lihat peittyvät. Lisää pilkotut juurekset ja mausteet. Kypsennä liedellä miedolla lämmöllä kaksi tuntia. Anna lihojen jäähtyä keitinliemessä ja valmista välillä barbeque-kastike. Voitele lihat kastikkeella ja laita maustumaan kylmään tunniksi. Grillaa niihin kaunis pinta ja leikkaa annospaloiksi. Tarjoile grillattujen kasvisten, viher- tai perunasalaatin sekä vaalean leivän kanssa.

barbeque-kastike:
4 rkl hunajaa
4 rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
hieman paprikajauhetta
tuoretta minttua
Notkista hunajaa hieman kattilassa ja sekoita siihen tomaattisose, soijakastike sekä hienoksi leikatut valkosipulinkynnet. Mausta seos, keitä kasaan ja anna makujen vetäytyä hetken aikaa.

 
Grilliviineissä on tummaa väriä, mausteisuutta sekä pehmeyttä. Vivahteikkaat ja pehmeän marjaisat katalonialaiset punaviinit sopivat tasapainoisesti kypsien ja paahteisten grilliruokien viinikumppaneiksi.

Viinilasillinen:
Radix Radix (Rosé) Pares Balta. Spain, Penedes 2018. A new concept in rosé wine, made exclusively from Syrah, for those who do not conform with the classical. Limited production.

SILVESTRIS Gratavinum. Spain, Priorat 2018. Made of mainly Carinyena and some syrah. A natural wine, just as it was elaborated thousands of years ago. The grapes juice it is only fermented with the wild yeasts of the skins, without sulfites added. Very limited production.

2πr Gratavinum. Espanja, Priorat 2016. Carnatxa, Carinena, Cabernet Sauvignon, Syrah. Alko 917157. Hinta 32,98.
Tummanpunainen, tuoksu tumman marjaisa, maku täyteläinen, pehmeän tanniininen, mausteinen, vivahteikas ja pitkä.

Maisemakuva: Eeva Remes
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Lipstikkakeiton ja portugalilaisen valkoviinin kombo on kohdallaan

Ruoan ja viinin liitossa tavoitellaan makujen tasapainoa, jossa kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Tämän voi todentaa kun maistaa lipstikasta valmistettua keittoa alentejolaisen valkoviinin kanssa.
 
Aromikas ja kesäinen lipstikkakeitto tarjoaa vastustamattoman makunautinnon. Lipstikan vahva aromikkuus antaa keitolle täyteläisen maun. Kevyen yrttinen ruoka maistuu myös lämpimänä kesäpäivänä.

Lipstikkakeitto:
1 dl silputtua lipstikkaa
6 nuorta sipulia
2 valkosipulin kynttä
4 perunaa
2 kanaliemikuutiota
1 l vettä
2 dl kermaa
ruohosipulisilppua
voita

Silppua valkosipulinkynnet ja sipuli, hauduta voissa kattilassa pehmeiksi. Lisää kuutioidut perunat ja silputtu lipstikka. Anna muhia kattilassa hetken. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot, anna keiton kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kerma ja kuumenna. Lisää valmiiseen keittoon lopuksi ruohosipulisilppua.
 
Lipstikka eli rohtoliperi on ikivanha, Iranin alueelta kotoisin oleva mausteyrtti. Liperin tunnistaa sille ominaisista lehtisellerin, purjon tai lihaliemen aromeista. Erityisen hyvin lipstikka sopii keittojen ja liemien maustamiseen. Lipstikalla sanotaan olevan parantavia ominaisuuksia: se lieventää astman oireita, parantaa ruokahalua ja poistaa kehosta nestettä. Aikoinaan lipstikkaa käytettiin lemmenyrttinä. Tämä näkyy nimissä joita se on eri kielissä saanut. Englanniksi lipstikka on ”lovage” ja saksaksi ”liebesstückel”.

Aromit yhdistävät ruoan ja viinin
Lipstikkakeitossa korostuu yrttisyys sekä pyöreän täyteläinen maku. Aromikkaalle ruoalle haetaan viinikumppania vivahteikkaasta ja yrttisestä valkoviinistä. Herdade São Miguel Colheita Seleccionada Branco on portugalilainen valkoviini, jossa kolme eri rypälettä, Antão Vaz, Verdelho, Viognier, rakentavat kesäisen viinikokonaisuuden. Antão Vaz -rypäle tulee Alentejon alueelta ja antaa viinille eloisuutta, täyteläisyyttä ja purevaa hapokkuutta. Verdelho-rypäle tuo viiniin sitruksista aromikkuutta, purevuutta ja hedelmäisyyttä. Viognier-rypäleen ominaisuudet; hienostuneisuus, eksoottinen hedelmäisyys ja vähähappoisuus ovat myös hyvin esillä viinissä, joka kokonaisuutena toimii tasapainoisesti lipstikkakeiton kanssa. Lämmin keitto sekä noin 10 asteiseksi viilennetty viini muodostavat maistuvan ja virkistävän kesäpäivän aterian.
 
Viinilasillinen:
Herdade São Miguel Colheita Seleccionada Branco. Portugali, Alentejo 2017. Alko 942067. Hinta 13,76.
Keltainen, tuoksu trooppisen hedelmäinen ja maku kuiva, hapokas (5,2 g/l), kukkainen, mineraalinen ja ryhdikäs.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Rosén raikkaus on kesän rajaton riemu

Kevään edetessä ja kesän koittaessa suomalaisten viinivalinnat kevenevät. Kesä- ja heinäkuussa valkoviinien sekä kuohuviinien menekki kasvaa liki puolitoistakertaiseksi ja roseeviinien yli kaksinkertaiseksi. Suomalaisen miehen on talviturkin heitettyään, ja viimeistään nyt, syytä karistaa myös apina selästään ja tarttua rosépulloa kaulasta. Hyvä rosé on nuorta, tuoretta sekä raikasta ja siinä maistuu pullotettu aurinko. Roseeviineissä on väriä, tuoksua ja makua, ne maistuvat viilennettyinä ystävien kanssa seurustelujuomana sekä kesäisten ruokien kumppaneina.
 
Roséviineissä on valinnanvaraa, niin värissä kuin maussa.


Rosèviinit valloittavat maailmalla
Roseeviinít ovat vihdoin Suomessakin nousemassa kuluttajien tietoisuuteen ja viinivalintoihin. Valikoimista löytyy vaihtoehtoja ympäri viinimaailmaa, sillä viime vuosina myös roseeviinien kohdalla eri maiden viinintekijät haluavat tarjota erilaisia toteutuksia, niin rypäleiden kuin valmistuksen osalta.
Ranska on maailman johtava roséviinien tuottajamaa. Etelä-Ranskassa ja varsinkin Provencen alueella rosèlla on hyvin merkittävä osuus, niin viinien valmistuksessa kuin niiden nauttimisessa. Lunar Apogé Tavel on klassinen rosé, joka tulee Välimereen laskevan Rhône-joen varrelta. Viini valmistetaan alueelle tyypillisistä laaturypäleistä GrenacheNoir, Cinsault ja Clairette. Ajan hengen mukaisesti Lunar Apogé Tavel on biodynaaminen sekä vegaaninen.
Lunar Apogé Tavel. Ranska, Tavel 2018. Grenache Noir, Cinsault, Clairette. Alko 431157. Hinta 18,98.
Punertava, tuoksu kirsikkainen, maku kuiva (3 g/l), matalahappoinen (4,9 g/l), hedelmäinen, yrttinen. Bio-/alkuviini.

Chileläinen Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé on tyylikäs Uuden Maailman roséviinien edustaja. Sen valmistuksessa hyödynnetään viimeisintä tekniikkaa; ruostumattomia terästankkeja ja lämpökontrolloitua käymistä. Cabernet Sauvignon rypäleenä tuo viiniin voimaa ja selvää mustaherukkaista aromikkuutta. Oman lisänsä viini saa ihanteellisista, lämpimistä kasvuolosuhteista. Tätä miellyttävää roséta voi suositella kaikille niille, jotka epäilevät roseeviinejä miedoiksi ja siksi epäröivät maistaa niitä.
Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé. Chile, Central Valley 2019. Alko 7142. Hinta 10,99. Vegaani.
Helakanpunainen, tuoksu mustaherukkainen ja maku voimakkaan marjaisa, kuiva (2 g/l), hapokas (7,4 g/l), yrttinen. 

Montalto Passivento Rosato edustaa italialaisia roseeviinejä. Rosato on valmistettu osaksi kuivatuista rypäleistä (appassimento), mikä tuo viiniin luontaista makeutta ja hedelmäisyyttä. Lisäksi viini on lajikeviini eli valmistettu yksinomaan Merlot-rypäleistä.
Montalto Passivento Rosato. Italia, Sisilia 2018. Merlot. Alko 403687. Hinta 10,99.
Vaaleanpunainen, tuoksu villivadelmainen, maku makea (40 g/l), hapokas (5,4 g/l ), sitruksinen ja marjaisa.

Jacob’s Creek Le Petit Rosé on australialainen tulkinta ranskalaisesta roseeviinistä. Viini valmistetaan Pinot Noir, Grenache ja Mataro (Mourvedre/Monastrell) -rypäleistä. Lyhyt kuorikäyminen jättää viiniin vaaleanpunaisen värin. Maussa on suuta kiristävää hedelmäistä hapokkuutta sekä hentoa mineraalisuutta.
Jacob’s Creek Le Petit Rosé. Australia, S-E Australia 2019.Pinot Noir,Grenache,Mataro.Alko 428627. Hinta 11,98.
Hennon vaaleanpunainen, tuoksu punaherukkainen, maku kuiva (2 g/l), hapokas (5,5 g/l), sitruksinen ja mausteinen.

Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir Rosé on uusiseelantilainen yhden rypälelajikkeen roséviini, jossa Pinot Noirin hienostuneisuus ja täyteläinen hapokkuus nousevat tyylikkäästi esille. Viinillä on suomalainen ulottuvuus, sillä toinen viinitilan omistaja on keiteleläinen Satu Lappalainen, jolle Pinot Noir -rypäleenä on yksi haastavimmista.
Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir Rosé. Uusi-Seelanti, Canterbury 2018. Alko 902398. Hinta 13,79.
Vaaleanpunainen, tuoksu punamarjainen ja maku kuiva, erittäin hapokas (8 g/l), vadelmainen.

Kuohuva roséviini ja kesä ─ ylittämätön yhdistelmä
Kuohuviinien keveys, pirteä hapokkuus ja hedelmäinen maku sopivat hyvin kesän nautintoihin. Mikäli kuohujuoma tarjotaan roseisena ja hyvin viilennettynä, niin kokonaisuus on kesäisen hurmaava, vähintään chic. Rosékuohari johdattaa nauttimaan elämän pienistä asioista, vapaa-ajasta sekä hetkestä, joko juhlan kunniaksi, ruoan kanssa tai ihan muuten vaan.

Kuohuva roséviini tuo tarjoiluun juhlavuutta, pirteyttä sekä iloisuutta.
Rosékuohuviinejä maailmalta
Hola! Rosé Cava Seco edustaa espanjalaisia cavoja laadukkaalla mutta rennolla otteella. Cavan perinteisistä rypäleistä hedelmäinen Macabeo ja voimakas Xarel-lo rakentavat marjaisan Pinot Noirin kanssa tyylikkään sekä kauniin vaaleanpunaisen kokonaisuuden. Viini tuo rennon tuulahduksen Barcelonasta pullon kukkakuvion, Flor de Barcelonan kautta. Holan pieni pullokoko on paikallaan silloin kun maisteluun riittää lasillinen tai kaksi.
Hola! Rosé Cava SECO. Espanja, Penedes 2017. Macabeo, Xarel-lo, Pinot Noir. Alko 556464. Hinta 8,56/0,375L.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa, maku puolikuiva(20 g/l), keskihapokas(5,4 g/l), kirsikkainen,pirteän hedelmäinen.

Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut tulee Etelä-Afrikasta ihastuttaen niin vaaleanpunaisella värillään kuin hienostuneilla aromeillaan. Viinin monipuolisuuden ja vivahteikkuuden taustalla on Chardonnayn eleganssi, Pinot Noirin antama runko viinisekoitukselle sekä pieni osuus ja vivahde Pinot Meunierin hedelmäisyydestä. Klassinen rosékuohuviini onkin valloittanut tasapainoisella aromikkuudellaan ja palkittu eri viinikilpailuissa.
Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut. Etelä-Afrikka, WC. Chardonnay, PN. Alko 520977. Hinta 16,49.
Vaaleanpunainen, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva (9 g/l), hapokas (6,2 g/l), marjaisa, hennon paahteinen, ryhdikäs.

Fiorissimo Italian Rosé Sparkling Wine Extra Dry käy esimerkkinä italialaisesta viiniasenteesta, jossa kuohuviinit ovat yhä useammin mukana ihmisten rennossa menossa ja ilonpidossa. Oleellista on tunnelma jota viini rakentaa, siksi viinissä on pehmeyttä, eikä rypäleitä ja vuosikertoja mainita. Näin halutaan korostaa viinin mutkattomuutta, kuten myös sen edullisuutta ja hyvää hinta-laatusuhdetta. Rosékuohuviini tekee viinin nauttimisesta monipuolisemman, entistä iloisemman sekä hivenen tyylikkäämmän.  
Fiorissimo Italian Rosé Sparkling Wine Extra Dry. Italia. Alko 908533. Hinta 12,98.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa ja maku kuivahko (15 g/l), hapokas (5,7 g/l), sitruksinen sekä pirteän hedelmäinen.

Drappier Rosé de Saignée Champagne Brut on laadukas ja harvinainen samppanja. Drappierin rosésamppanja valmistetaan yksinomaan tilan omilta viinitarhoilta käsin kerättävistä Pinot Noir –rypäleistä, joissa aromikkuus on hyvin voimakas. Viinin valmistus saignée-menetelmällä on poikkeuksellista. Siinä osa viinimehua erotetaan rypälesakasta aikaisessa vaiheessa normaalin punaviinin valmistuksen yhteydessä, ja viinimehu käytetään sen jälkeen ilman kuorikontaktia ja valmistetaan pullokypsytyksen kautta samppanjaksi. Lopputuloksena on vaaleanpunainen samppanja, jossa Pinot Noir -rypäleiden punamarjainen, kevyen mausteinen ja maanläheinen aromikkuus on aistinvaraisesti selvästi tunnistettavissa. Elämässä on tilaisuuksia joissa viineiltäkin halutaan erilaisuutta ja hieman luksusta. Silloin lasillinen aitoa rosésamppanjaa on hyvinkin paikallaan.
Drappier Rosé de Saignée Champagne Brut. Ranska, Champagne. Pinot Noir. Alko 906416. Hinta 44,99.
Punainen, tuoksu vadelmainen ja maku erittäin kuiva (6 g/l), hapokas (6 g/l), marjaisa sekä vivahteikas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Jänispata ja röstiperunat

Mikäli pakasteesta löytyy vielä menneen talven jänistä, niin nyt on hyvä aika tehdä siitä aromikas pataruoka. Perinteisin tapa valmistaa jäniksestä ruokaa on hauduttaa se isoina paloina uunissa täysin kypsäksi. Näin saadaan esille jäniksen luonnollinen riistan maku, jota mieto maustaminen täydentää. Röstiperunoilla saa vaihtelua pääruoan juureslisukkeille. Viinivaihtoehtoina voi maistella kahta punaviiniä Espanjan Penedesistä.

Jänispadassa maanläheiset maut ja yksinkertainen, selkeä kattaus ovat keskiössä.

Jäniksen lihat saavat ensin marinoitua kunnolla juuresten, mausteiden ja punaviinin kanssa.

Jänispata:
1 jänis paloiteltuna
1 tl karkeaa suolaa
mustapippuria kokonaisena
katajanmarjoja
2 laakerinlehteä
2 sipulia
2 porkkanaa
1 selleri
2-3 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 rkl riistafondia/1 lihaliemikuutio
Paistamiseen voita
Laita vesi ja punaviini kattilaan. Kuori ja pilko juurekset, lisää ne ja mausteet kattilaan sekä kiehauta muutama minuutti. Murskaa suola ja mustapippuri morttelissa, hiero lihan pintaan ja laita korkeaan uunivuokaan. Anna liemen jäähtyä ja kaada vuokaan, niin että liha peittyy kokonaan. Peitä paistos foliolla ja anna marinoitua yön yli. Nosta vuoka viileästä lämpiämään tunniksi ja laita sitten noin 150-asteiseen uuniin. Anna kypsyä hitaasti 3-4 tuntia.

Röstiperunat:
8 kiinteää perunaa
1 sipuli
2 tl suolaa
persiljaa
Esikeitä perunoita noin 8 minuuttia ja anna jäähtyä. Kuori ja raasta perunat sekä hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista röstiperunat voissa pienellä lettupannulla 2-3 minuuttia puoleltaan. Tässä vaihtoehdossa korostuu perunan oma maku, jota mukavasti täydentää persiljan raikkaus ja vihreä värikkyys. Paistamista helpottaa, jos perunamassaan lisää hieman vehnäjauhoja ja kananmunan.

Penedesin pehmeät viinit sopivat jänispaistille
Espanjan Penedesin alueen punaviinit erottuvat persoonallisella olemuksellaan, joihin eri rypäleiden yhdistelmät tuovat oman lisänsä. Kypsän ja pehmeän makuisen jänispaistin kumppanina voi maistella kahta erilaista punaviiniä ja vertailla niiden makujen sopivuutta ruokaan. Mas Petit on klassinen punaviini, jossa Cabernet Sauvignon pehmeä herukkaisuus ja Grenachen aromaattisuus nousevat esille. Mas Elenassa yhdistyvät kolme ranskalaista rypälettä Merlot, Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc. Rypäleet tulevat kukin omilta palstoiltaan ja yhdessä niistä rakentuu intensiivinen, pehmeän tasapainoinen punaviini johon 8 kuukauden tynnyrikypsytys antaa hennon paahteisen vivahteen.

Viinilasillinen:
Mas Petit. Espanja, Penedes 2016. Cabernet Sauvignon, Grenache. Alko 939267. Hinta 12,50. Biodynaaminen, vegaani.
Punainen, tuoksu marjaisa ja maku täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen sekä mehevän hilloinen.

Mas Elena. Espanja, Penedes 2015. Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc Alko 459937. Hinta 14,98.
Punainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku täyteläinen, keskitanniininen, viikunainen, mausteinen, kehittynyt.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Kuusenkerkkäsiirapin valmistaminen on ajankohtaista juuri nyt

Kesän alussa kasvien versot ovat täynnä kivennäisaineita, vitamiineja ja aromeja. Luonnosta on mahdollista kerätä aromaattisia, elinvoimaa antavia puhtaita raaka-aineita. Kuusenkerkät eli kuusen nuoret kasvusilmut ovat yksi metsän kiehtovista ravintoaineista. Niissä maistuvat luonnon jäljittelemättömät aromit. 
 
 Kuusen miellyttävän pihkainen maku tulee hennosti esille kerkistä tehdyssä siirapissa ja hyytelössä. Ne maistuvat jäätelön, jälkiruokien ja salaattien kanssa.

Vaaleanvihreät, pienet ja pehmeät kuusenkerkät ovat luonnon hienoja raaka-aineita.
Kuusen nuoret vuosikasvaimet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, ja niiden käyttö estää flunssaa ja poistaa kevätväsymystä. Ravinnoksi ja rohdoksi käytettäviä kuusenkerkkiä on hyvä kerätä vain puhtailta alueilta. Silmut ovat parhaimmillaan pieninä ja vaaleina. Puiden vuosikasvun kannalta kerääminen on parasta tehdä tiheästä taimikosta tai vanhempien puiden alaoksilta. Kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kuusenkerkkäsiirappi
kuusenkerkkiä
sokeria
Täytä lasipurkki kerroksittain sokerilla ja huuhdotuilla kuusenkerkillä. Laita molempia saman verran. Peitä purkki lautasella ja aseta ikkunalaudalle auringon valoon. Kääntele purkkia päivittäin ja anna sen oleutua parisen viikkoa, kunnes kerkät ovat muuttuneen ruskehtaviksi. Kaada kerkkäseos teräskattilaan, kiehauta ja siivilöi liemi talteen. Keitä puhdasta lientä vielä noin puoli tuntia, kunnes siitä tulee siirappimaista ja ruskeaa. Kaada siirappi pieniin pulloihin tai purkkeihin ja kierrä kannet kiinni siirapin ollessa vielä kuumana. Käytä teen kanssa tai jäätelön kastikkeena.

Tuoreiden kuusenkerkkien aromit tiivistyvät auringon valossa.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com