Syyskuun lopulla luonnon ja kasvimaan antimet hemmottelevat kotimaisen lähiruoan ystävää. Sorsasta ja puutarhasta nostetuísta palsternakoista valmistuu hienostunut ja nautinnollinen ateria, johon metsän antimet, herkkutatit ja puolukka, antavat oman maistuvan makusäväyksen. Itseoikeutettuna viininä sorsan kumppanina on tarjolla kaksikin Pinot Noir -punaviiniä. Eikä mitä tahansa sorsaviiniä, vaan maisteltavana on kaksi terroir-pohjaista Henri Bourgeoisin hienoa Pinot Noiria, toinen Ranskasta ja toinen Uudesta-Seelannista.
Syksyn sato tarjoaa ainutlaatuiset raaka-aineet hienostuneelle ruokahetkelle.
Syksyinen makuelämys; sorsanrintaa, palsternakkapyreetä, herkkutatteja ja puolukoita.
Sorsan rintafileet pannulla
heinäsorsa
3 rkl voita
suolaa
muutama kokonainen katajanmarja
muutama roseepippuri
4 timjamin oksaa
Puhdista ja huuhtele sorsa sekä leikkaa lintu ensin keittiösaksilla paloiksi niin, että täkkälihat pysyvät kokonaisina kiinni rintalastassaan ja reisilihat kokonaisina luineen. Irrota rintafileet terävällä veitsellä irti rintalastasta. Paista pannulla voissa noin 3 ─ 3,5 minuuttia puoleltaan. Mausta suolalla ja murskatuilla mausteilla, laita fileille tuoreet yrtinoksat sekä kääri folioon kymmeneksi minuutiksi. Leikkaa kypsät lihafileet viistoon siivuiksi. Levitä lautasen pohjalle palsternakkapyreetä, asettele päälle sorsan rintafileet, muutamia tattifiguureja ja puolukoita.
Raimo Vinni, metsämies inter pares, tietää että sorsan rintafileen paistoajan kanssa on syytä olla tarkkana.
Palsternakkapyree
noin 200 g palsternakkaa kuorittuna ja paloiteltuna
2 dl kermaa
hieman voita ja suolaa
Laita palsternakat kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että juurekset juuri peittyvät. Anna kiehua 15─20 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä ja kypsiä. Kaada vesi pois, lisää voi, mausta suolalla ja soseuta keitto nopeasti. Lisää lopuksi kerma ja kuumenna.
Sorsaviinissä on viinillisyyttä ja vivahteikkuutta
Luonnonmukainen riista-ateria saa seurakseen lasilliset hienostuneita viinejä, joissa marjat ja terroir ovat vahvasti läsnä. Bourgeoisin perheen Pinot Noir -viinit Ranskan Sancerressä ja Uuden-Seelannin Marlboroughssa korostavat viiniköynnösten kasvupaikkaa, jossa maaperän monimuotoisuus ja ilmaston vaihtelevuus vaikuttavat suuresti viiniköynnösten kasvuun sekä olemukseen. Ja rypäleiden kautta voi aistia sen kuinka vanhan maailman viinit ja uuden maailman viinit poikkeavat toisistaan, ja kuinka viinit edustavat alkuperäänsä.
Bourgeoisin perheellä on ollut viinitarhoja Ranskassa Loiren laaksossa aina vuodesta 1789 alkaen. Ikonisen Sancerren viiniköynnokset sijaitsevat jyrkillä rinnetarhoilla. Rypäleiden käsin poiminnan jälkeen viini on käynyt terästankeissa, ja reilu kolmasosa viinistä on kypsynyt noin kahdeksan kuukautta suurissa 600 litran tammitynnyreissä.
Bourgeosin viinitalon uusin ja haastavin laajentuminen sijoittuu Marlboroughin viinialueelle Uudessa-Seelannissa, jossa heillä on ollut Clos Henrin viinitila vuodesta 2000 lähtien. Clos Henrin Pinot Noirin -rypäleet tulevat Broadbridgen viinitarhoilta. Viini on käynyt pienissä, avonaisissa 500-litran sammioissa ja sitä on käsitelty mahdollisimman vähän luonnollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista vain 30 % on uusia ja se on suodatettu kevyesti.
Kaikkineen molempien punaviinien marjaisat aromit, tasapainoinen happorakenne, suunmyötäinen tanniinisuus sekä vivahteikkuus tekevät niistä todellisia lintuviinejä.
Viinilasillinen:
Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rouge. Ranska, Loire, Sancerre 2014. Pinot Noir. Alko 446687. Hinta 24,98.
Punainen, tuoksu karpaloinen ja maku kevyt, keskitanniininen, hennon orvokkinen, tamminen, marjaisa sekä tyylikäs.
Clos Henri Pinot Noir. Uusi Seelanti, Marlborough 2013. Alko 934083. Hinta 34,98.
Punainen, tuoksu mustaherukkainen ja maku keskitäyteläinen, mausteinen, tamminen, vivahteikas sekä kehittynyt.
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti