Tutustu rypäleeseen – Albariño, Alvarinho, Viognier

 
Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen eri ruokien kanssa. Kuopion Kansalaisopistolla perehdyttiin rypäleisiin maistelemalla ja arvioimalla saman rypäleen viinillisiä toteutuksia eri kasvualustoilla (terroir) sekä eri puolella viinimaailmaa.

Aromikkuus ja mausteisuus tuovat vivahteikkuutta valkoviineihin
Tämän päivän viini-ihmisille yksilöllisyys, vivahteikkuus ja jopa erikoisuus ovat viinien valintakriteerejä. Perinteisten ja tuttujen valkoisten rypäleiden rinnalle haetaan makuelämyksiä hieman harvinaisemmista ja haasteellisemmistakin rypäleistä. Mausteisten valkoviinien väri on normaalia voimakkaampi, ja tuoksut sekä maut ovat selvästi aistittavissa. Viinien aromikkuus antaa hieman enemmän mietittävää ja haasteellisuutta, kun niille haetaan sopivia ruokakumppaneita. Myös luonnonmukaisuus ja kestävä kehitys vaikuttavat yhä useammin viinivalintoihin.

Albariñon hienostuneisuus viehättää
Albariño-rypäleen kotiseutu on Iberian niemimaan luoteisosa Espanjan Galiciassa ja Portugalin Minhossa. Espanjan puolelta tunnetuimmat viinit tulevat Rias Baixas’n alueelta ja Portugalista Vinho Verden alueelta, jossa rypäle tunnetaan nimellä Alvarinho. Albariño on paksukuorinen, pienisatoinen ja vaikeasti viljeltävä rypäle. Rypäleelle tyypilliset tuoksut ovat lähellä kypsän persikan ja aprikoosin aromeja. Viinien aromaattisuus nousee tuoksussa hyvin esille ja maku on hapokas sekä hienostunut. Alvarinhoa pidetään yhtenä Portugalin jaloista rypäleistä. Siitä saadaan intensiivisiä, sitruksen aromisia ja täyteläisen hapokkaita viinejä jotka ikääntyvät hyvin. 

Albariño rypäleellä on pitkä historia Rias Baixasin alueella.

Viognier, Rhônen klassikkorypäle valloittaa maailmaa
Lumoava viininautinto löytyy lasillisesta viognieriä. Kulttimaineeseen noussut valkoviini pursuaa eksoottisten hedelmien, kukkien ja ruohon aromeja. Viognier-rypäleen intensiivisyys tulee esille viinin syvänkeltaisen värissä, tuoksussa sekä maussa. Kuivassa ja lämpimässä ilmanalassa rypäleistä kehittyy runsaan täyteläisiä sekä hyvin aromikkaita. Vaikeasti viljeltävä rypäle tuottaa pienen sadon ja on herkkä kasvitaudeille. Viognierille tunnusomainen vähähappoisuus saa kuivan viinin maistumaan hieman makealta. Viineille on ominaista korkea alkoholipitoisuus ja pitkä jälkimaku. Parhaimmillaan aromaattisimmillaan Viognierissa on hienostunut tasapaino kypsän voimakkuuden ja hajuveden hienostuneiden aromien välillä. Aprikoosi, persikka, mausteet ja kukat ovat Viognierille tyypillisiä aromeja.

Viognier-rypäle on noussut viinin käyttäjien tietoisuuteen vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Rypäle oli painua unholaan, sillä 1960-luvun lopulla sen viljelyala maailmassa oli vain 16 hehtaaria. Viognieristä valmistettuja viinejä lienee nautittu Pohjois-Rhônessa jo Rooman vallan aikana. Rypäle yhdistetään yhteen Ranskan pienimpään viinialueeseen Condrieu’n ja sen sisällä olevaan Château Grillettiin. Näillä tarhoilla Viognieristä tuotetaan trendikästä valkoviiniä. Ranskassa rypäle on saanut Rhônen lisäksi kasvualaa 1990-luvulta lähtien erityisesti Languedocissa sekä Provencessa. Uuden maailman viinialueilla Viognier on löytänyt vankan jalansijan. Australiassa Viognier-köynnöksiä istutettiin Barossan viinilaaksoon jo 1980-luvun alussa. Maa onkin noussut yhdeksi eteläisen pallonpuoliskon johtavaksi laadukkaan Viognierin tuottajaksi. Erityisen suosituksi Viognier on noussut Kalifornian viinitarhoilla. Myös Etelä-Amerikan ihanteellisissa kasvuolosuhteissa kypsyneistä rypäleistä saadaan aromikkaita viinejä, joilla on hyvä hinta-laatusuhde. Voi sanoa, että Viognier rypäle on kokenut kiistämättömän uudelleen tulemisen viinimaailmassa, ja lunastanut paikkansa varteenotettavien rypäleiden sekä viinien parissa.

Pohjois-Rhônen viinitarhat Lyonista etelään ovat otollista aluetta Viognierin viljelyyn. Jyrkkärinteisillä, graniittipohjaisilla tarhoilla maaperä imee vettä hyvin. Aurinko pääsee paistamaan esteettömästi ja rypäleisiin kehittyy ainutlaatuisia aromeja.

Viinilasillinen:
Albariño.
Lagar da Condesa Albariño. Espanja, Galicia 2014. Alko 918467. Hinta 20,40.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (4 g/l), hyvin hapokas (6,8 g/l) sekä pirteän hedelmäinen.

Atlantis Albariño. Espanja, Galicia 2016. Alko 948387. Hinta 15,39.
Viherkeltainen, tuoksu trooppisen hedelmäinen ja maku kuiva (2 g/l), sitruksinen sekä hapokas (5,8 g/l).

Pazo das Bruxas. Espanja, Rias Baixas 2015. Albariño. Ravintolamyynnissä.
Viherkeltainen ja tuoksussa omenaa sekä sitrusta ja maku kuiva, aromaattinen sekä elegantti jälkimaku. Ei tammea.

Garzón Albariño. Uruguay, Punta del Este 2014. Alko 934927. Hinta 15,39.
Vihertävänkeltainen, tuoksu kukkainen ja maku kuiva (2 g/l), sitruksinen, hapokas (6,1 g/l), hedelmäinen, mineraalinen.

Alvarinho
Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde. Portugal, Vinho Verde 2016. Alko 561147. Hinta 15,30.
Sitruunankeltainen, tuoksu greippinen ja maku kuiva (1 g/l), limenttinen, karviaismainen, hapokas (5,4 g/l), kevyen mausteinen, mineraalinen.

Anta de Cima Argilla White. Portugal, Alentejano 2015. Verdejo, Alvarunho, Viosinho. Alko 915767. Hinta 23,83.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu greippinen ja maku kuiva (1 g/l), yrttinen, hapokas (5,7 g/l) sekä mineraalinen. Eko.

Viognier
Chapoutier Domaine des Granges de Mirabel Viognier. Ranska, Rhône 2016. Alko 543247. Hinta 18,30.
Vaaleanvihertävänkeltainen, tuoksu hunajameloninen, eksoottinen ja maku kuiva (1 g/l), hennon raparperinen, öljymäinen, kukkainen, hapokas (4,2 g/l) sekä yrttinen. Luomu. Biobynaaminen. Vulkaaninen kasvualusta. Ylikypsä.

Don Pascual. Uruguay 2016. Viognier. Price 16,00 (Uruguay)
Yellow-ambar in color. Fruity in the nose. Aroma: intense notes of pineapple with little whiffs of grapefruit. Taste: little oily, medium persistent, minerality on the palate, accidity in the finish. Better nose than mouth! Satisfactory!

K Art den Hoed Viognier. Yhdysvallat, Washington 2014. Alko917857. Hinta 33,81. Kypsytys tammessa sur lie 6 kk.
Vaaleankeltainen, tuoksu aprikoosinen ja maku kuiva (3g/l), sitruksinen, kukkainen sekä hapokas (5,8 g/l).

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Savu aateloi juustosta ja viinistä verrattoman makuparin

Kylmäsavustus on taitolaji, joka loihtii vailla vertaa olevia, savun aateloimia makuelämyksiä. Kylmäsavustuksessa raaka-aine (kala, liha, juusto) kypsyy ja kuivuu savukaasujen vaikutuksesta matalassa 10─20 asteen lämpötilassa hitaasti, usein kymmenien tunnin ajan. Näin ruokaan tiivistyvät väri- ja makuvivahteet, ja tuotteen aromit, niin tuoksussa kuin maussa, ovat selkeitä, intensiivisiä ja viipyviä.

Kylmäsavustus onnistuu kätevästi vanhasta jääkaapista ja savustuslaitteesta kasatussa kokonaisuudessa. Jääkaappi pitää savut sisällään oven ollessa kiinni, ja sen termostatti takaa oikean savustuslämpötilan sekä huolehtii kosteuden haihduttamisesta. Kypsennettävä raaka-aine laitetaan ritilälle tai ripustetaan roikkumaan savustuskaappiin, jossa se saa savustua pitkään, noin 30─40 tuntia. Savustuksen jälkeen se jätetään vielä kuivumaan savustuskaappiin yön yli, jolloin tuotteen rakenne ja aromit tiivistyvät entisestään. Mikäli haluaa että tuotteen vivahteikkuus ja aromikkuus vielä syvenee, niin se on hyvä laittaa muutamaksi päiväksi vakuumiin.
 
Tarvittava savu saadaan jääkaapin sisälle laitettavasta erillisestä savustuslaitteesta, jossa muutaman sentin paksuinen puukiekko kytee erikoisvastuksen päällä. Kuivat puukiekot (leppä, kataja, hedelmäpuut), joista kuoriaines on vuoltu tarkasti pois, tuottavat hitaasti hiiltyessään savua kylmäsavustukseen. Savustuslaitteen kiekko vaihdetaan muutaman tunnin välein, aina kun edellinen kiekko on hiiltynyt lähes loppuun.
 
Kylmäsavustukseen sopivat parhaiden puolikovat ja kovat juustot, joiden rakenne säilyy hyvin, mutta makumaailma saa lisää vivahteikkuutta.

Valio Juhla® cheddar on hienostuneen hapan, suolainen ja mureneva juusto. Yli puoli vuotta kypsynyt cheddar on juhlavan täyteläinen makuelämys.  Se jatkaa uustuotantona yli 60 vuoden takaista juhlajuuston perinnettä.

Valio Keisarinna® on etelä-eurooppalaisesta juustokulttuurista rakentunut Valion menestysjuusto muutaman vuoden takaa. Rakenteeltaan Keisarinna on goudamaisen kimmoisa, hieman kiteinen ja maussa on karamellimaista vivahteikkuutta, aromikkuutta sekä suolaisuutta.

Tammitettu valkoviini kompaa kylmäsavujuuston kumppanina
Kylmäsavustetun juuston intensiiviset aromit ja suolaisuus kaipaavat viinikumppaniltaan paahteista voimaa ja hapokkuutta. Tammessa kypsyneessä viinissä on pehmeän vaniljainen aromikkuus, joka sopii juuston vastaaviin aromeihin.  Tammitynnyrissä kypsytys lisää viinin monipuolisuutta ja rikastuttaa aromimaailmaa, tehden viinistä täyteläisemmän ja tasapainoisen savukalan makuihin. Voimakkaammalle ja tiiviimmälle juustolle valitaan täyteläisempi, pitempään tammitynnyrissä viipynyt viini ja hieman hennommalle juustolle etsitään hedelmäisempi sekä tammen hennosti maustama viini.


Viinilasillinen:
Castillo de Molina Reserva Chardonnay. Chile, Valley de Casablanca 2016. Alko 576107. Hinta 10,89.
Oljenkeltainen, eksoottisen hedelmäinen sekä sitruksinen tuoksu ja vaniljainen, kermainen sekä pitkä maku.

1865 Single Vineyard Chardonnay. Chile, Valle de Elqui 2015. Alko 913647. Hinta 17,29.
Keltaisenvihertävä, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva, hedelmäinen, mineraalinen, hapokas, runsas sekä tamminen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Kylmäsavustuksen taitaja: Seppo Vinni
www.viinimies.com

Alkutalven herkkuja - suomalainen kala kohtaa saksalaiset viinit

Vuoden alun ruokakattaus on usein ja perustellustikin keveä, jossa luonnonmukaisuus ja maut ovat pääosassa. Luonnollinen ja ajankohtainen raaka-ainevalinta on kotimainen järvikala. Myös juomavalinnat noudattavat samaa linjaa, jossa valkoviinit rakentavat kalaruoan kanssa aidon ja tasapainoisen ateriakokonaisuuden. Saksalaiset viinit tarjoavat viinivalintoina monipuolisuutta, laatua ja vivahteikkuutta.
   Kuopion Kansalaisopiston viini-ja ruokakurssilaiset Juankoskella ja Kuopiossa valmistivat ruokia ajankohtaisesta talveen kalasaaliista. Osaavat ja taitavat kokkiryhmät toivat perinteisiin kalaruokiin hieman erilaisuutta esillepanoihin ja makumaailmaan. Kotimaisten kalojen makujen hieno, vivahteikas makumaailma sekä kalojen tuoreus nousivat kuitenkin annoksissa tyylikkäästi esillä.

Kalaa amuse bouche oli spontaani ja yllätyksellinen aloitus Juankosken keittiöillassa. Makulusikallisessa valkosipulimausteisen ruischipsin päälle oli voideltu majoneesia, johon oli sekoitettu keitettyä kananmunaa, dijon-sinappia sekä sitruunamehua. Kate muodostui palasesta kylmäsavulohta ja kylmäsavujuustosta, paprikasiivusta sekä parista kapriksesta. Pieni keittiön tervehdys ilahdutti kokkaajia ja herkisti makuaistit illan tuleviin makunautintoihin.

Hauki ja maa-artisokka tarjosivat yhdessä vivahteikkaan makuelämyksen,
jonka kruunuksi käy vaikka siian mäti.

Hauki-maa-artisokkatahna:
500 g maa-artisokkaa
500 haukifilettä nahattomana ja ruodottomana
1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
tahna:
1 valkosipulinkynsi
2 rkl sitruunanmehua
3 rkl kuohukermaa
esillepanoon:
ohutta ruisleipää
tilliä
muikun/siian mätiä

Kuori maa-artisokat ja leikkaa sentin viipaleiksi, mausta suolalla ja öljyllä. Laita haukifileet leivinpaperille ja mausta suolalla. Nosta viereen maa-artisokat ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Poista kypsästä hauesta ruodot. Laita ainesosat monitoimikoneeseen, lisää tahnan ainekset ja soseuta sileäksi. Ohenna tarvittaessa kermalla.

Made on alkutalven ehdoton kalaherkku. Se maistuu perinteisesti keittona tai muhennoksena. Mikäli haluaa että alkupala ihastutaan niin esillepanon kuin makujen suhteen, niin mateesta valmistettu terriini on varma valinta. 

Madeterriini: 
noin 800 g tuoretta madetta 
ruodottomaksi fileoituna ja paloiteltuna
1 sipuli
1 rkl ruokaöljyä
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
2 dl creme fraichea(ranskankermaa)
1 rkl suolaa
hieman valkopippuria
3 rkl sitruunamehua

Hienonna sipuli, freesaa pannulla öljyssä ja jäähdytä. Juoksettumisen välttämiseksi käytä terriinin valmistukseen tuoretta madetta (pakastetussa kosteutta) Samoin huolehdi siitä, että kaikki raaka-aineet sekä monitoimikoneen kulho ovat hyvin jäähdytetyt ennen ruoan valmistamista. Hienonna kalapalat ensin monitoimikoneessa. Lisää sekaan yksitellen kananmunat sitten kermat ja mausteet. Tee massasta tasainen ja juoksevan pehmeä. Kaada kalamassa voideltuun tai kelmulla vuorattuun vuokaan tai pienempiin annosvuokiin. Halutessa terriiniin saa lisämakua ja näyttävyyttä kun vuokaan kaataa ensin puolet massasta ja keskelle lisää mateen maksaa/mätiä, freesattuja torvisieniä tai vihanneksia ja lisää loppumassan päälle. Nosta vuoka/vuoat vesihauteeseen ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin tunti, kunnes paistos on päältä napakan oloista. Terriinin maku on parhaimmillaan kun sen antaa jäähtyä kunnolla. Tällöin maut ehtivät tasaantua ja leikkaaminen annospaloiksi onnistuu hyvin.

Höyrytetyt kalat ja kasvikset säilyttävät hyvin raaka-aineiden aromikkuuden ja hienostuneisuuden.

Dim sum kuhaa/kasviksia:
600 g kuhafileetä 
2 tl tuoretta inkivääriä ohuina suikaleina
1 tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
yksi fenkoli
100 g porkkanaa

Taputtele nahattomat kalafileet talouspaperilla kuiviksi ja leikkaa sopiviksi suikaleiksi. Nosta kalapalat bambukoriin ja ripottele päälle suola, pippuri sekä ohuet inkiväärisuikaleet. Anna maustua hetken aikaa. Laita iso kattila liedelle ja sen pohjalle tilkka vettä. Nosta bambukori kattilaan ja anna ruoan höyrystyä kannen alla 5–7 minuuttia. Kypsä kala on kauttaaltaan vaalea ja mehevä. Huuhtele vihannekset, kuori juurekset ja tee niistä sopivia annospaloja. Höyrytettäessä laita ensiksi kypsymään kiinteimmät, pisimmän kypsymisen vaativat kasvikset ja lisää lopuksi muut. Kasvikset ovat parhaimmillaan lähes kypsinä, jolloin niihin jää mukavaa pureksittavuutta.
    Lisukkeena voi tarjota riisiä, mandariinia, mausteista kastiketta ja juomana valkoviiniä sekä raikasta vettä. Bambukori toimii myös tarjoiluastiana. Jokaiselle ruokailijalle voi tehdä oman korin, tai eri ruokalajit valmistetaan omissa koreissaan, joissa ne tuodaan pöytään tarjolle.

Hapanimelä kastike:
1 dl kanalientä
2 rkl vastapuristettua limen mehua
4 rkl soijakastiketta
1 rkl tomaattisosetta
2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
1 rkl sokeri
1 rkl maissijauhoa pieneen vesitilkkaan sekoitettuna
Sekoita maissijauhe kylmään veteen. Laita kaikki kastikkeen ainekset kattilassa ja kuumenna, jotta seos sakenee. Anna valmiin kastikkeen jäähtyä ja käytä annoksen maustamiseen.

Kyllä Savossa osataan tehdä kalasta muutakin kuin kalakukkoja. Miehisetkin kädet punoivat kuha- ja lohisuikaleista kauniita kalapunoksia Kuopion viini-ruokaillassa. Kalaletit maistuvat vaikka pariisin perunoiden sekä kalakastikkeen kanssa.

Kuha-lohiletti:
2 kuhan ja kirjolohen saman kokoista filettä
suolaa
valkopippuria
hieman valkoviiniä ja
sitruunamehua

Poista kalafileistä nahka ja kaikki ruodot ja leikkaa ppitkittäissuuntaisia ja sormenpaksuisia suikaleita.  Tee kalaletti kolmella suikaleella. Käytä punokseen molempia kaloja. Nosta letit voideltuun uunivuokaan ja mausta. Lisämakua saa sitruunamehulla ja valkoviinillä.  Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Valkoviinikastike:
4 dl kalalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa
80 g voita
suolaa, valkopippuria

Sulata kasarissa puolet voista ja lisää vehnäjauhot.  Kypsennä miedolla lämmöllä muutama minuutti,  sekoita ja huolehdi siitä etteivät jauhot saa väriä. Lisää kalaliemi sekä valkoviini ja hauduta 10 min.  Mausta ja vatkaa sekaan voi sekä kerma.  Kiehauta, ja kastike on tarjoiluvalmis.

Pienet annokset antavat mahdollisuuden maistella ja vertailla eri tavalla valmistettujen ja maustettujen kalojen makuja. Samalla voi etsiä ruoalle sopivaa viinivalintaa.

Köyhät ritarit ovat perinteisiä talviajan jälkiruokaherkkuja. Eisweinin makeus ja vivahteikkuus tekevät makuelämyksestä ”taivaallisen hyvää”. 

Köyhät ritarit:
8 viipaletta kuivahtanutta pullaa, ranskanleipää, patonkia
1,5 dl kevyt- tai täysmaitoa
voita paistamiseen
1 dl kuohukermaa
sokeria, mansikkahilloa

Kääntele pullaviipaleet maidossa. Ruskista voita pannussa ja paista viipaleet ruskeiksi kummaltakin puolelta. Nosta ne sitten jäähtymään tarjoilualustalle. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja mausta ripauksella sokeria. Käytä koristeluun runsaasti mansikkahilloa ja kermavaahtoa.

Viinilasillinen:
Makujen tasapaino on lähtökohtana haettaessa ruoan ja viinin liittoa. Hauki-maa-artisokkatahnan ja dim sum -kuhan mausteiset ja vivahteikkaat makumaailmat löytävät hyvät liittolaiset saksalaisista Black Towerin valkoviineistä. Viinien hedelmäisyys sekä kukkaisuus sopivat hyvin suomalaiselle järvikalalle, ja Riesling-rypäleen makeaan taittuva vivahde sekä pirteä hapokkuus täydentävät hyvin kalaruokien makupalettia. Rivanerin kukkaisuus ja varsinkin Gewürztraminerin aromikkuus käyvät onnistuneesti yhteen mausteisten kalaruokien makujen kanssa.

 
BT Riesling. Saksa, Rheinhessen. Alko 522798. Hinta 33,54/3L. Hapot 4,8 g/l.
Vaaleankullankeltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen ja maku kuiva (7 g/l), kypsän hedelmäinen sekä pitkä.

Black Tower Rivaner (Müller-Thurgau). Saksa, Rheinhessen Landwein Rhein 2016. Alko nro 7934. Hinta 9,10.
Vaaleankeltainen, kypsän hedelmäinen tuoksu, puolimakea (30 g/l), keskihapokas ja kukkainen maku.

BT Riesling-Gewürztraminer. Saksa, Quatitätswein Pfalz. Hinta 9,38.
Kalpean keltainen, tuoksu kukkainen sekä kypsän hedelmäinen ja maku puolikuiva (14 g/l), aromikas sekä rikas.

Schloss Wackerbarth Goldriesling Qualitätswein. Saksa, Sachsen 2015.
Goldriesling-rypäleen aromeissa on rusinaisuutta, sitrusmaisuutta ja maukkautta. Kuivan viinin aromimaailmaa pehmentää rypäleen makeahkon kukkainen makuvivahde, ja viinissä korostuu rypäleelle ominainen hapokkuus sekä muscatin aromikkuus. ”Die Trauben für diesen Wein spiegeln die besondere Aromatik der sächsischen Böden wider. So reicht die mächtige Löss-Lehm-Schicht rund um den malerischen Weinbauort Diesbar-Seußlitz bis zu zehn Meter in die Erde. Dieser Boden fördert vollmundige, extraktreiche Weine mit exotischen Fruchtnoten.”


Schloss Wackerbarth Frauenkirche Sekt. Saksa, Sachsen.

Meintzinger Rieslaner Spätlese Trocken. Saksa, Franken 2016.
”Rieslaner Süd-Süd Spätlese 750ml • Deutscher Prädikatswein Spätlese • Frickenhäuser Fischer • Franken pur: Eine Veitshöchheimer Kreuzung aus Silvaner und Riesling, der die Stärke vom Silvaner mit der Frucht und Eleganz des Rieslings verbindet. Der Duft erinnert an vollreife gelbe Früchte wie Pfirsich, Aprikose und Honigmelone. Walzer auf der Zunge und Tango im Abgang ! • Hohes Mostgewicht und perfekte Reife ergeben einen perfekten, fruchtsüßen Gaumenschmaus • 0,75l Bocksbeutel • Alk. 13,5% vol - Restsüße 45,5g/l - Säure 8,1g/l.”

Meier Scheurebe Trocken. Saksa, Pfalz 2015.
”Feinsaftig mit klaren, geschliffenen Fruchtaromen, lebendige Frische mit sehr gut eingebundener feiner Säure, feinen mineralischen Noten und gewisser Cremigkeit. Gute Länge.“

 
Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic. Saksa, Rheihessen 2016. Alko 501877. Hinta 14,18.
Vaaleankeltainen, tuoksu keltaluumuinen ja maku kuiva (4 g/l), sitruksinen, hapokas (6,8 g/l) ja hennon parfyyminen.
Tesch Riesling-Unplugged. Saksa, Nahe 2015. Alko 947967. Hinta 16,91.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (5,0 g/l), vivahteikas, erittäin hapokas (8,3g/l), viipyvä.

Kirchenstück Frühburgunder Spätlese. Saksa, Rheinhessen 2015.
Frühburgunder (Pinot Madeleine) on hyvin vanha rypäle, josta saadaan hedelmäisiä, intensiivisen punaisia ja pehmeän aromaattisia viinejä. Marjaisan ja pehmeän makuisen punaviinin pyöreys sekä lempeät parkkihapot tarjoavat tasapainoisen viinivalinnan maukkaalle riistaruoalle ja viilennettynä kalalle. 

Eiswein Riesling. Saksa, Mosel 2016. Tilamyynti. Hinta 29,00. ”Einfach himmlisch & teuflisch gut”.
Vaaleankeltainen, tuoksu trooppisen hedelmäinen ja maku makea, hapokas, hunajainen. runsas sekä pitkä. 

Kuvat ja teksti: Heikki Remes
www.viinimies.com

Wine highlights with Viinimies in Finland in 2017

In the central part of Finland there have been some 40 different winesessions during last year.  Thanks to winemakers in different coutries Argentina, Australia, Chile, Croatia, France, Germany, Italy, Portugal, Spain, Uruguay, New Zealand and wineimporters in Finland wine enthusiasts have had opportunities to taste and value many quality and versatile wines, mostly varietal ones.

Attached you can see photos from different kinds of tastings:

- Show cooking with two ultime groups from adult education center in Juankoski and Kuopio, making delicious food exploiting local, fresh, organic materials like
 
Beetrootsoup

Risotto with house crickets
 
Smoked pike-perch

Dark chocolate cake
 
Naturally all dishes served with proper matching wines.

- Tasting quality, valued, high-class, varietal, versatile and some rare wines like;

Nebbiolo, Sangiovese

Cabernet Franc, Carignan

Primitivo, Zinfandel, Crljenak Kastelanki

Merlot vs. Carmenere

 
Riesling
 
Chardonnay

Sauvignon Blanc

Pinot Gris

Not to speak about wines from

Chile, Argentiina, Uruguay

New Zealand, Australia

Italy


Spain, Portugal
 

Germany

 
France

- Tastings, working and learning in


Lanquedoc


Bordeaux in Chateau Carsin

And winetasting with
Portuquese wines from Casa Santos Lima

And German wines during the publication of Makumatka, book with German wines and Finnish food.

One of the personal accomplishments was the attached nomination between 190 countries  about the book where German wines are combined with Finnish food by Heikki and Eeva Remes.
" The Gourmand Awards are delighted to announce that Makumatka is the national winner  for Finland in its category Wine Education book.
So you are already the winner in your country. You now have the unique chance of being the  Best in the World where your book will now compete in its category against winners  from other countries for the Best in the World. The results will be announced on May 26, 2018.
Best wishes for 2018, Edouard Cointreau,Gourmand Awards, President"

With winegreetings Heikki Remes, wineman from Finland
www.viinimies.com