Vau mitä viinejä – Chardonnay on in ja ABC-klubi out

Chardonnay on tunnetuin ja levinnein valkoinen rypäle. Se jakaa voimakkaasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Totus on kuitenkin se, että parhaimmillaan rypäleestä saadaan todella monipuolisia ja vivahteikkaita viinejä. Samoin Chardonnay on toimiva ja maukas kumppani monellekin ruoalle, niin arkeen kuin juhlaan.

  
Chardonnay-rypäleet ovat suuria ja paksukuorisia. Niistä löytyy hapokkuutta ja paljon uutteisuutta. Viileässä kasvuympäristössä Chardonnay saa raikkaita sekä hapokkaita piirteitä ja lämpimissä olosuhteissa rypäleistä tulee hedelmäisiä ja raskaampia. Helppo viljeltävyys ja sadon runsaus tekevät muuntautumiskykyisestä Chardonnaysta viininviljelijöiden suosikin kaikkialla maailmassa. Viinin valmistuksessa rypäle taipuu helposti kellarimestarin toiveisiin.
 
 
Chardonnayn olemuksessa on raikkautta sekä puhtautta ja sen aromeissa voi aistia omenaa, hedelmää ja pähkinää. Parhaimmat chardonnay-viinit kestävät pitkää varastointia ja sopivat hyvin kypsytykseen tammitynnyrissä. Tällöin viinistä löytyy myös tammen, vaniljan sekä mausteiden aromeja. Chardonnay-viineissä on moniulotteisuutta; teräksistä tiukkuutta, täyteläistä hedelmäisyyttä ja pehmeyttä.  Ne maistuvat reheviltä sekä voimakkailta ja ovat usein kohtalaisen alkoholipitoisia.
 
Chardonnay ‒ Chablis'n  ja Champagnen ykkösrypäle
Chardonnay-rypäleen alkujuuret ovat Ranskan Bourgundin maaperässä, Mâconnais’n viinialueella. Siellä tuotettujen chardonnay-viinien voi sanoa edustavan perinteistä suuntausta. Viineistä käy ilmi niiden kasvupaikka sekä olosuhteet, mistä ranskalaiset käyttävät nimitystä ”terroir”. Alueen viineille on ominaista kirkas vihertävä sävy, kuulaus ja raikas hedelmäisyys. Maultaan viinit ovat kuivia, kevyitä ja hapokkaita. Jos viinejä tammitetaan, niin se tapahtuu korkeintaan maltillisesti, viinin makua korostaen. Yksi Burgundin suurista ja kuuluisimmista valkoviineistä on eittämättä Chablis. Sen jäljittelemätön tyyli saa Chardonnaysta hunajanvihreän värin, hedelmäisen ja täyteläisen bouquet’n sekä hapokkaan ja teräksisen maun.

Chardonnaysta puhuttaessa ei voida ohittaa samppanjaa. Rypäle antaa tuolle arvostetulle ja arvokkaalle kuohujuomalle sen eleganssin ja hienouden. Parhaimmillaan samppanja on kullankeltaista, pitkään kuplivaa, kuivaa, tasapainoisen hapokasta ja pitkään maistuvaa. Blanc de Blanc -samppanja on valmistettu yksinomaan Chardonnay-rypäleistä.

Uuden maailman viinitarhoilla, Yhdysvalloissa, Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Etelä-Amerikassa rypäleet kasvavat usein lämpimässä ilmanalassa, ja viinin lopulliseen olemukseen vaikutetaan aktiivisesti viininvalmistuksen menetelmillä. Näin Chardonnaysta saadaan täyteläisiä, raskaampia sekä hedelmäisyyttä korostavia viinejä ja niissä on usein korkeahko alkoholipitoisuus. Tällaisia viinejä tasapainotetaan monesti tammella ja maussa on usein pehmeyttä sekä monipuolisuutta. Tämän päivän kuluttajalle rypäle ja sen ominaispiirteet ovat tärkeitä. Suuntauksena on hillitä esimerkiksi tammen käyttöä viinin valmistuksessa niin, että se ainoastaan täydentää rypäleen omaa olemusta. Samoin köynnökset istutetaan viileämmille kasvualustoille, jolloin rypäleistä saadaan vivahteikkaampia ja raikkaimpia.
 
 
Chardonnay on hyvä kumppani lohelle
Chardonnay on perinteinen kumppani savukalalle. Hedelmäinen ja uutteinen valkoviini sekä sen kuivan terävä hapokkuus leikaavat hyvin esimerkiksi lohen rasvaisuutta. Chardonnay saa täyteläisyyttä, lisämakua ja vaniljaisia aromeja tammikypsytyksestä. Chardonnay on paikallaan muidenkin voimakkaampien kalaruokien parissa, ja äyriäisten kanssa se on oiva valinta. Viini soveltuu tarjottavaksi vaalean lihan kanssa ja se kestää valkohomejuuston ammoniakkisuudenkin. Voimakas chardonnay maistuu mukavasti keitettyjen, hieman makeiden juuresten kanssa. Erityisen hyvin chardonnay-viinit käyvät yksiin voi- ja kermapohjaisten kastikkeiden kanssa.

 

Eri maiden sekä eri tuottajien chardonnayt antavat mahdollisuuden maistella ja etsiä mieleisiä makuyhdistelmiä savuiselle kala-aterialle. Tammisuus, hienostuneisuus ja vivahteikkuus sekä terroir ovat viineissä hienosti esillä.
 

Viinilasillinen:
Norton Cosecha Especial Extra Brut. Argentiina, Mendoza, Lujan de Cyon. Alko 558047. Hinta 13,98. Charmat.
Vihertävänkeltainen, tuoksu kypsän omenainen ja maku erittäin kuiva(5g/l), sitruksinen, yrttinen, hapokas, tamminen.

1865 Single Vineyard Chardonnay. Chile, Valle de Limari 2015. Alko 913647. Hinta 16,88.
Keltaisenvihertävä, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva ( ), hedelmäinen, mineraalinen, hapokas, runsas sekä tamminen.

Wente Riva Ranch Chardonnay. Yhdysvallat, Kalifornia, Monterey 2014. Alko 535187. Hinta 19,98.Tammi,surlie.
Keltainen, tuoksu keltaluumuinen ja maku kuiva (7 g/l), sitruksinen, hedelmäinen, mausteinen tamminen ja hapokas.

Kleine Zalze Vineyard Selection Chardonnay. Etelä-Afrikka, Stellenbosch 2014. Alko nro 942667. Hinta 12,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu limettinen ja maku kuiva, hapokas sekä hennon tamminen.

Hardys Eileen Hardy. Australia, Tasmania, Yarra Valley 2013. Horecamyynti. Hinta 50,00. Tammi,malo.Flagship.
Keltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen ja maku kuiva, sitruksinen, mineraalinen, pähkinäinen ja aromaattinen.

Torres Gran Viña Sol Chardonnay. Espanja, Penedes 2014. Alko 553787. Hinta 11,50. Tammi 1/3 osa 5 kk.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva (4 g/l), aprikoosinen, mausteinen hapokas sekä tamminen.

Castello della Sala Bramito Chardonnay. Italia, Umbria 2015. Ravintolamyynti. Hinta 21,90.
Kullankeltavihreä, tuoksu trooppisen hedelmäinen ja maku kuiva, omenainen, mineraalinen, pähkinäinen ja hapokas.

Louis Jadot Les Petites Pierres Chardonnay. Ranska, Bourgogne 2010. Alko nro 944977. Hinta 19,96
Kullankeltainen, tuoksu ja maku kuiva, pähkinäinen, kevyen voinen, paahteinen sekä hapokas.

Domaine des Malandes Chablis Premier Cru Vau de Vey. Ranska, Bourgogne 2010. Ravintolamyynti 25,00.
Vaaleanviherkeltainen, omenainen tuoksu ja kuiva, sitruksinen, mineraalinen, erittäin hapokas sekä tyylikäs maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ps. ABC (Anything but Chardonnay) on menneen talven juttu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti