Tillilihaa en enää vihaa

Lukipa mitä ruokajuttua tahansa niin mantranomaisesti tilliliha herättää negatiivisia muistoja. Olipa kertoja sitten todella maistanut ruokaa tai ei. Tosiasiallisesti tilliliha on kurmeeta, eikä karmeeta. Kannattaa edes kerran itse vaivautua kokkaamaan tillilihaa, niin saattaa ajatus ja makumietteet ruoasta vaihtaa suuntaa sen 180 astetta! Jo raaka-aineiden kerääminen sekä käsittely saavat kiinnostumaan perinteisestä lähiruoasta ja herättävät makunystyrät. Ruoan valmistaminen on helppoa, mutta sen vivahteikkaisiin ja hienostuneisiin makunautintoihin kannattaa varata aikaa. Oman osansa vien ruoalle sopivan viinin valinta; valkoista vai punaista, uudesta vai vanhasta maailmasta, yrttistä vai hapokasta, kuivaa vai makeaa!

Tilliliha on yksinkertaisuudessaan maittava ja vivahteikas ruoka, jolla on ehdottomasti paikkansa tämän päivän ruokapöydässä.
 
Tilli on aromikkuudestaan tuttu, Persiasta ja Intiasta lähtöisin oleva ikivanha maustekasvi. Suomen kesän valoisat ja viileät kesäyöt taltioivat tillin lehtiin erityisen hienoja vivahteita ja aromeja.

Tilliliha, 4 annosta:
700-800g lampaan ja/tai naudan lihaa
1 l vettä
1 tl suolaa
10 kokonaista valkopippuria
2 laakerinlehteä
2 pientä porkkanaa
2 pientä sipulia
tillin varsia

Huuhtele lihat ja laita, joko isoina paloina tai kuutioina, pataan kiehumaan niin että ne peittyvät hyvin veteen. Kun lihat kiehuvat ja pinnalle kertyy vaahtoa, siirrä lihat lävikköön ja huuhtele lämpimällä vedellä. Huuhdo samalla kattila. Laita lihat uudelleen kiehumaan litraan vettä. Lisää sekaan mausteet, juurekset ja tillin varret. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä 1,5─2,0 tuntia. Kuutioi kypsä liha tarvittaessa ja siirrä takaisin kattilaan, näin ne pysyvät lämpiminä. Kastiketta varten ota talteen puoli litraa keitinlientä.

Kastike:
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 l lihan keitinlientä
1 tl suolaa
2 tl sitruunamehua
2 rkl creme fraichea
ripaus sokeria
1,5 dl tillisilppua

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot hyvin vispilöiden. Kaada sekaan keitinlientä vähitellen niin, että kastikkeesta tulee juoksevan sakea. Kastikkeeseen lisätty sitruunamehu sekä fraiche antavat makuun happamuutta ja sokeri hieman pehmeyttä. Anna kastikkeen hautua hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi sekaan tillisilppu ja sekoita kastike tasaiseksi. Voit tarjota lihat ja kastikkeen erikseen tai yhdistää ne kulhoon tarjolle tuotaessa. Tarjoa tillilihan kanssa keitettyjä pieniä perunoita ja pieniä porkkanoita.
 
Tillilihaan sopii niin lampaan kuin naudan kuutioitu liha.

Tilliliha etsii viinikumppania
Tillilihan makumaailma on pehmeä, happaman imelä ja yrttinen. Perinteisenä juomana maistuvat vesi, maito ja olut. Viinien osalta lempeät tanniinit, hapokkuus, mausteisuus, yrttisyys ja pehmeys korostuvat. Punaisista rypäleistä viinikumppania voi etsiä esimerkiksi Pinot Noir, Gamay, Merlot ja Mencia -rypäleistä. Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Trebbiano, Garganega ovat valkoisia rypäleitä, joista tehdyistä viineistä voi hakea tillilihan makuparia.
 
Viinilasillinen:
Leo Martin. Espanja, Kastilia-Leon, Bierzo 2016. Mencia. Alko 460697. Hinta 15,59.
Punainen, tuoksu kypsän kirsikkainen ja keskitäyteläinen, luumuinen sekä mausteinen maku.

Pfaff Pinot Gris. Ranska, Alsace 2022. Alko 7485. Hinta 14,98.
Vaaleanvihertävä, tuoksu makean sitruksinen ja puolikuiva (16 g/l), hapokas sekä mausteinen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Juustotaivas Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlilla

Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat elokuun alussa tarjosivat makuja ja menoa jälleen kerran. Tupa (jäähalli) oli täynnä, ja tunnelma katossa niin makujen, yhdessäolon kuin esiintyjien osalta. Valion Lapinlahden Juustola oli taas pannut parasta pöytään. Kruununa kaksikin juustouutuutta jotka olivat etukäteismaistelussa juhlaporukalle, sillä myyntiin juustot tulevat vasta syyskuussa. Juhlien viinikattauksesta löytyi vaihtoehtoja laajasti aina kuohareista väkevöityihin viineihin. Viinit tarjosivat tasapainoisen makuparin juustopöydän pääosin pehmeille ja puolikoville juustoille, joissa aromikkuus sekä vivahteikkuus nousivat hyvin esillä.

Juustopöytä lisukkeineen on juustonystävän juustotaivas vailla vertaa, on makua ja näköä!

Lapinlahden juhlan juustopöytä on aina täynnä maistuvia ja näyttäviä yksityiskohtia.

Tuhat ihmistä nauttii kaksikymmentämetrisen juustopöydän ylitsepursuavasta tarjonnasta.

Juhlien juustopöydän uutuuskaksikko, Keisarinna ja Juhla cheddar, saivat vierelleen maistuvan viinikaksikon täyteläisestä portista ja vivahteikkaasta punaviinistä.

”Keisarinna on kauan kaivattu uutuus, joka osaltaan nostaa Valion juustotarjonnan uudelle maku- ja laatutasolle” kertoo juustomestari Jukka Sipponen. Etelä-eurooppalaisesta juustokulttuurista rakentunut aromikas juusto on rakenteeltaan goudamaisen kimmoisa, hieman kiteinen ja maussa on hennon karamellimaisia makuvivahteita sekä suolaisuutta.
   Valio Juhla® cheddar on puolestaan jatkumo 60 vuoden takaa juhlajuustossa, joka juhlistaa yrityksen 110-vuotista olemassaoloaan. Yli puoli vuotta kypsynyt cheddar on hienostuneen hapan, suolainen ja mureneva sekä juhlavan täyteläinen makuelämys.

Juustojen ja viinien liitto
Lapinlahdella korostui se, että juustoja ja viinejä maistellessa on parasta luottaa omaan makuunsa. Juustoviinejä valittaessa on hyvä muistaa, että saman juuston maku muuttuu paljonkin sen mukaan, minkä viinin kanssa sitä nautitaan. Erilaiset makuvivahteet ja niiden yhteensopivuudet tulevat parhaiten esille maistelemalla juustoja ja viinejä ennakkoluulottomasti ristikkäin. Samalle juustolle kannattaa kokeilla niin valkoviinin kuin punaviinin sopivuutta. Mietojen, nuorten juustojen hienot aromit ja makujen yksityiskohdat nousevat esille kun niiden kanssa tarjotaan tuoretta ja kevyttä viiniä. Kovat, pitkään kypsytetyt juustot kaipaavat seurakseen kypsää, vähintään keskitäyteläistä viiniä.

Alsacen Lieu-Dit Muehlforst Rieslingin ja Valion Alppi Kreivi -vuoristojuuston makuyhdistelmä vahvistaa, että monessa tapauksessa valkoviini hapokkuus ja hedelmäisyys tekevät siitä punaviiniä maistuvamman vaihtoehdon juustolle.

Juustopöydän Barefoot-viinit tarjosivat rentoja, maistuvia ja tasapainoisia makuelämyksiä juustokumppaneille.

Clearly Organic -luomuviinit sopivat hyvin pehmeiden ja maanläheisten juustojen makumaailmaan.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Keisarinna kruunasi Juusto- ja viinijuhlat Lapinlahdella

Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat olivat todellinen menestys. Tupa (jäähalli) oli täynnä, ja tunnelma katossa niin makujen, yhdessäolon kuin esiintyjien osalta. Tuhat ihmistä nautti kaksikymmentä metrisen juustopöydän ylitsepursuavasta tarjonnasta. Juhliin osallistujat saivat maistaa maailman ensi-illassa Lapinlahden Juustolan Keisarinna juustoa. Maukas kokemus kokonaisuudessaan.
 
Keisarinnassa on vivahteita, voimaa ja se löytää vertaisensa viinin täyteläisestä portviinistä.
 
”Keisarinna on kauan kaivattu uutuus, joka osaltaan nostaa Valion juustotarjonnan uudelle maku- ja laatutasolle” kertoo juustomestari Jukka Sipponen. Etelä-eurooppalaisesta juustokulttuurista rakentunut aromikas juusto on rakenteeltaan goudamaisen kimmoisa, hieman kiteinen ja maussa on hennon karamellimaisia makuvivahteita sekä suolaisuutta. Jukka Sipponen korostaa, että lopputulos on juustoteamin saumattoman yhteistyön ja usean vuoden työn tulos. Jukalle Keisarinna on ylivertainen juusto nimenomaan herkutteluun. 
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com