Torresin Chile-illallinen Kuopion Mustassa Lampaassa oli täynnä viinejä ja vivahteita

Torresin viinit ja ravintola Musta Lammas osoittivat, jälleen kerran, miten kahdesta huipusta muotoutuukin kolmas ulottuvuus, joka on enemmän kuin tekijöidensä summa. Aistilliset, osin perinteisetkin viinit esittäytyivät uusina vuosikertoina tai uudessa muodossa, yksi jopa ensimmäistä kertaa Suomessa. Mustan Lampaan keittiö oli uurastanut raaka-aineiden ja esillepanon suhteen niin, että makuyhdistelmät täsmäsivät, mutta antoivat toisaalta osallistujille hieman pohdittavaa viinivalinnoissa!

Torres Chilen viinilähettiläs Andrea Serat esitteli illan viinit.

Hän kertoi esillä olevista viineistä ja niiden taustoista. Erityisen mielenkiintoinen oli Pais-rypäleen historia, ja sen nousu yhdeksi Chilen arvostetuimmaksi kuohuviiniksi. Espanjalainen Miguel Torres on viinimaailman todellinen grand old man. Uudella vuosituhannella Miguel Torresin panostus on yhä tiiviimmin kohdistunut ympäristökysymyksiin. Viinirypäleet, varsinkin lähes unohdetut rypälelajikkeet, ovat säilyneet hänen erityisen mielenkiintonsa kohteena vielä eläkkeelläkin ollessaan. Torres saapui Chilen Curicoon jo vuonna 1979. Tänä päivänä saadaan nauttia Torresin vuosien uurastuksesta ja yhteistyöstä chileläisen Talcan yliopiston kanssa. Tuloksena on Pais-rypäleestä valmistettu kuohuviini. Pais oli ensimmäinen rypäle, joka saapui eurooppalaisten maahanmuuttajien mukana Chileen 1500-luvun puolivälissä. Rypäle sai väheksytyn, paikallislajikkeen leiman ja painui unohduksiin vuosikymmenten ajaksi. Nyt rypäle on tehnyt uuden tulemisensa ja takaa myös Fair Trade -viininä paikallisille rypäleenviljelijöille paremman toimeentulon.

Erityinen hetki oli kun Andrea Serat esitteli Pais-rypäleestä valmistetun punaviinin Reserva de Pueblon sen suomalaisessa ensi-illassa.

Viiden (5) ruokalajin ja kahdeksan (8) viinin illallisessa on maistelemista ja sulattelemista, niin ruokien kuin viinien makuelämysten ja niiden yhdistelmien kohdalla.

Porsasrillette inkiväärillä ja merilevällä aloitti makuretken, jossa pääsi heti miettimään mieluista viinivalintaa. Torres Santa Digna Rose vai Cordillera Chardonnay, kumpi sopii paremmin?

Torresin viinit tarjosivat makuelämyksiä viinilajitelman koko alueelta; kuohuviinistä, roseen, valkoviinin, punaviinin kautta aina makeaan jälkiruokaviiniin asti.

Reserva de Pueblon ensi-ilta paljasti viinin usean vuoden kehittelyn lopputuloksen. Pais-rypäleen hentous ja vähäinen hapokkuus on saatu viiniköynnösten istutuksilla sopivaan maaperään, ja poimittujen rypäleiden hiilihappokäymisen ja kypsytyksen kautta edustavaksi punaviiniksi.


Yksi illan ehdottomista viinisuosikeista oli yli 80 vuotta vanhoista Carignan rypäleiden viiniköynnöksistä tehty punaviini, Cordillera Carignan. Viinin syvä, tumma väri ja voimakkaan hedelmäinen tuoksu sekä runsas, vivahteikas ja hyvin tasapainoinen sekä pehmeä tanniininen maku tarjosivat hienostuneen ja monikerroksisen makuelämyksen, joka viipyi suussa ja aisteissa ihastuttavan pitkään. Hieno viinikokemus, vaikka ilta oli vasta illan puolivälissä!

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti