Lähiruokaa lounaaksi luomuna

Kesäaamun kauneus jää usein kokematta, varsinkin jos nukkuu onnensa ohi. Paras on laittaa kello soimaan aamuviideksi, keittää kahvit termokseen ja suunnata järvelle. Siellä sitä luonnon ruokaa on tarjolla ja ihan lähellä, usein kotirannassa. Lähiruoka on terveellistä, ekologista, edullista ja mielekäs tapa tehdä ruokaa.

Lähiruokaa on lähempänä kuin luullaan. Sitä on aivan veden äärellä. Tämä hauki tarttui uistimeen hieman ennen kello kuutta aamulla. Veneessä kala tainnutetaan kalapulikalla ja lasketaan veri heti pois.Huomaa tuhdolle jäänyt täysi kahvikuppi, sillä kahvikin jää juomatta kalan iskiessä.

Hauen valmistaminen ruoaksi onnistuu käden käänteessä. Kalan vatsa vedetään fileointiveitsellä auki.


Seuraavaksi viilletään terävällä veitsellä ensin toinen filee irti, nahkoineen ja suomuineen.

Sitten viilletään toisen puolen filee irti. Seuraavaksi fileet käännetään nahkapuoli alaspäin ja viilletään lihat irti nahasta. Lopuksi kalan kylkiruodot leikataan veitsellä pois. Huomaan kalan lihan valkoisuus, joka on seurausta kalan verestämisestä välittömästi pyynnin jälkeen.

Haukipullat ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Niissä kalan maku tulee oivallisesti esille, eivätkä ruodot tunnu, kun kala fileoidaan ruodottomaksi.

Haukipullat (uunipannullinen):
600 g jauhettua kalaa (hauki tms.)
2 sipulia
1 pkt sulatejuustoa
0,5 dl kermaa
1 kalaliemikuutio
2 rkl korppujauhoja
2 kananmunaa
1 dl tillisilppua
0,5 sitruunan mehu
suolaa

Jauha kala ja sipuli esim. monitoimikoneella tahnamaiseksi. Sulata juusto kerman ja kalaliemikuution kanssa kattilassa. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja nostele taikinasta kahden lusikan avulla leivinpaperilla vuoratulle pellille kalapullia. Kypsennä 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Haukipullien raaka-aineet ovat yksinkertaisia ja ruoka on helppo valmistaa.

Lusikan avulla kalamassasta muotoillaan kauniita genellejä, jotka nostetaan suoraan uunipelille paistumaan.

Lounasaikaan lautanen on valmis ja täynnä lähiruokaa! Haukipullat saavat kumppanikseen juuri mullasta nostettuja ja keitettyjä uusia perunoita. Omasta kasvihuoneesta poimitaan annokseen nuorta viinisuolaheinää ja lehtipersiljaa. Lisukkeena tarjotaan ohuita parsan versoja, luumutomaattia sekä kermaviilikastiketta ruohosipulilla ja roseepippurilla.

Haukipullille sopii hedelmäinen ja hapokas valkoviini
Mehevien haukipullien kanssa maistuu hedelmäisen hapokas valkoviini. Kerma, kananmunat  ja sulatejuusto sopivat hyvin vähärasvaisen hauen valmistukseen. Kalaliemikuutio, sipulit ja tilli antavat kokonaisuuteen piristävän ja mausteisen lisämaun. Itävaltalainen Riesling-rypäleestä tehty valkoviini käy hyvin yhteen haukipullien ja tuoreiden kasvisten makujen kanssa. Viinin kuivaa makua pyöristää rypäleelle ominainen hento pehmeys.

Lounasruokaa läheltä. Lasillinen riesling-viiniä saa lounaan maistumaan juhla-aterialta!

Viinilasillinen:
Steininger Riesling. Itävalta, Kamptal 2012. Alko nro 521987. Hinta 12,29.
Vaaleankeltainen, omenainen tuoksu ja kuiva (6g/l),hapokas, mineraalinen sekä mausteinen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ruokamessut Herkkupadassa

Herkkupata on maan mainio ruokakauppa Siilinjärvellä. Kauppias Jyrki Huttunen on virittänyt kaupan ja henkilökunnan palvelemaan asiakkaita ja heidän tarpeitaan. Vuosittaiset Ruokamessut ovat osoitus kaupasta ja kauppiaasta jotka ovat asiakkaita varten.

 
Ruokamessuilla tapahtuu; on esittelyitä, maistiaisia, tarjouksia ja asiakkaat viihtyvät.

Jyrki Huttunen on asiakaspalvelija, joka kauppiaana haluaa yhdistää kauppakäyntiin todellista kaupan teon meininkiä. Vuosittaisilla Ruokamessuilla toukokuussa Jyrki haluaa esitellä Herkkupadan monipuolisuutta ja mahdollisuuksia kevään juhlien toteutuksessa, samoin kuin kesäajan ruokien tekemiseen. Ruokamessuilla on esillä uutuuksia, tuote-esittelyitä, maistiaisia ja tarjouksia talo täynnä koko viikon ajan.

Tuote-esittelyt antavat vinkkejä ja maistiaisia toteutuksiin erilaisten ruokien kanssa.

Kesäkauden ruokatarjonnassa on vaihtoehtoja, jossa kaupan tuotetiskeiltä löytyy monipuolisesti raaka-aineita maukkaisiin ruokatarjoiluihin. Viinien kanssa niistä rakentuu juhlavia toteutuksia, joista ohessa muutamia esimerkkejä. Ne löytyvät Maistuu viinien kanssa -kirjasarjan kirjoista.

Krustaadit ovat helppotekoisia lohivaahtokupposia lohesta, kermasta ja mausteista. Valmiiden kuorukoiden sijaan myös ruiskupit sopivat hyvin tarjoilualustoiksi.
Viiniksi valitaan kuohuviini.
Parés Baltà Brut ‘b’. Espanja, Penedes. Alko nro 523737. Hinta 9,88. Luomu ja biodynaaminen kuohuviini.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja erittäin kuiva (6 g/l), hapokas, mineraalinen ja paahteinen maku.


Värikäs paella sopii kesämökille kesäiltaan tai puutarhajuhlaan helppouden, makujen sekä sosiaalisen luonteen takia!
Vivahteikas valkoviini sopii hyvin paellan aromaattisiin ja pehmeisiin makuihin.
Castillo de Molina Reserva Chardonnay. Chile, Casablanca Valley 2010. Alko nro 576107. Hinta 10,18.
Oljenkeltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen sekä sitruksinen ja maku vaniljainen, kermainen sekä pitkä.

Kuhakääryleet ovat helppotöinen ja näyttävä grilliruoka. Tuoreet kuhafileet kääritään ilmakuivattuun kinkkuun ja grillataan nopeasti mehevän kypsäksi.
Pinot Noir on täsmävalinta tälle kalaruoalle.
Castillo de Molina Reserva Pinot Noir. Chile, Curicó Valley 2011. Alko nro 469248. Hinta 33,90/3L.
Rubiininpunainen, mansikan tuoksuinen ja keskitäyteläinen viini, jonka maku on hapokas sekä hennon vaniljainen. Viinin on voittaja Vuoden viinit 2013 -kilpailun hanapakkaussarjassa.

Ohessa kuva esimerkkiruokien viinikumppaneista.

Mikäli pitää valita yksi kesäinen, raikas, värikäs, helppotekoinen ja kevyt ruokavaihtoehto, niin se on coca de trampo. Se on pizzantyyppinen paistos, tuoreista, käsittelemättömistä vihanneksista ja ilman juustoa!

Coca de trampo

Viini- ja ruokaterveisin Heikki Remes, viinimies Juankoskelta.
www.viinimies.com

Kesäviini on kaikkien kaveri

Kesällä kaikki on cool, niin aurinko, sade, itkat, kuin roséviinikin. Silloin ollaan vapaalla ja chillaillaan, eikä nipoteta pienistä. Myös kesäviinien kohdalla ote on kevyt ja monimuotoinen. Vapaalla ollessa tai ruokaillessa maistuvat pirskahtelevat kuoharit, hedelmäiset valkkarit, raikkaat rosét ja mausteiset punkut.
 
Kesäisessä noutopöydässä on mihin tarttua; on erilaisia kasviksia, grillilihaa ja viinejä moneen lähtöön.

Kattaus on puoliruokaa, ja kesällä esillepano rakennetaan luonnon antimista.

Kesäviineissä on vivahteikkuutta ja valinnanvaraa
Gancian Prosecco edustaa italiasta keveää ja raikasta kuohuviiniperinnettä. Tankkimenetelmällä tehty kuohuviini on edullista ja nautitaan nuorena. Prosecco on omimmillaan juuri kesäisenä kuohujuomana.
Riesling on klassinen kesäviini ja moniottelija, joka maistuu seurusteluviininä sekä keveiden kalaruokien kanssa. Königsmoselissa on mukavasti makeutta ja hapokkuutta, joten se sopii hyvin suomalaiseen makumaailmaan.
Roséviini on todellinen kesäviini, jonka värikkyys ja raikkaus ovat parhaimmillaan juuri kesänruokien kumppanina. Rosé suorastaan rakastaa vihanneksia, ja maistuu myös savukalan kumppanina. Bardolino Chiaretton laadun takeena ovat alueen perinteiset rypäleet Corvina, Rondinella, Molinara. Ne antavat viinille luonnetta ja makua.
Punaviini on omimmillaan grilliruokien kanssa. St. Lucasissa Cabernet Sauvignon antaa viinille täyteläisyyttä sekä mustaherukkaista aromikkuutta, Melot pehmeyttä ja Malbec maanläheisyyttä. Punaviinin hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdallaan, ja sopii hyvin kesäviinibudjettiin.

Viinilasillinen:
Gancia Prosecco Brut. Italia, Veneto. Alko nro 585787. Hinta 11,99.
Oljenkeltainen, omenainen tuoksu ja kuiva (13 g/l), hennon hedelmäinen, sitruksinen ja hapokas maku.

Königsmosel Riesling. Saksa, Mosel-Saar-Ruwer 2012. Alko nro 7651. Hinta 9,49.
Vihertävänkeltainen, hedelmäinen tuoksu, puolimakea (45 g/l), sitruksinen ja hapokas maku.

Tommasi Bardolino Chiaretto Rose. Italia,Veneto 2012. Alko nro 430777. Hinta 9,98.
Punertava, hedelmäinen ja raikas tuoksu sekä kuiva (2,9 g/l), hedelmäinen ja kevyt maku.

St. Lucas Cabernet Sauvignon Merlot Malbec. Argentiina 2012  Alko nro 460087. Hinta kesäkuussa 5,99.
Rubiininpunainen, mustaherukkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, tanniininen, luumuinen ja mausteinen maku

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com



Kuusenkerkkäsiirappi vie metsäiselle makumatkalle

Keväällä kasvien versot ovat täynnä kivennäisaineita, vitamiineja ja aromeja. Luonnosta on mahdollista kerätä aromaattisia, elinvoimaa antavia puhtaita raaka-aineita. Kuusenkerkät eli kuusen nuoret kasvusilmut ovat yksi metsän kiehtovista ravintoaineista. Niissä maistuvat luonnon jäljittelemättömät aromit

Kuusen miellyttävän pihkainen maku tulee hennosti esille kerkistä tehdyssä siirapissa ja hyytelössä. Ne maistuvat jäätelön, jälkiruokien ja salaattien kanssa.

Vaaleanvihreät, pienet ja pehmeät kuusenkerkät ovat luonnon hienoja raaka-aineita.

Kuusen nuoret vuosikasvaimet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, ja niiden käyttö estää flunssaa ja poistaa kevätväsymystä. Ravinnoksi ja rohdoksi käytettäviä kuusenkerkkiä on hyvä kerätä vain puhtailta alueilta. Silmut ovat parhaimmillaan pieninä ja vaaleina. Puiden vuosikasvun kannalta kerääminen on parasta tehdä tiheästä taimikosta tai vanhempien puiden alaoksilta. On myös hyvä muistaa, että kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kuusenkerkkäsiirappi
kuusenkerkkiä
sokeria

Täytä lasipurkki kerroksittain sokerilla ja huuhdotuilla kuusenkerkillä. Laita molempia saman verran. Peitä purkki lautasella ja aseta ikkunalaudalle auringon valoon. Kääntele purkkia päivittäin ja anna sen oleutua parisen viikkoa, kunnes kerkät ovat muuttuneen ruskehtaviksi. Kaada kerkkäseos teräskattilaan, kiehauta ja siivilöi liemi talteen. Keitä puhdasta lientä vielä noin puoli tuntia, kunnes siitä tulee siirappimaista ja ruskeaa. Kaada siirappi pieniin pulloihin tai purkkeihin ja kierrä kannet kiinni siirapin ollessa vielä kuumana. Käytä teen kanssa tai jäätelön kastikkeena.

Tuoreiden kuusenkerkkien aromit tiivistyvät auringon valossa.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Parsa, peruna ja viiniköynnös toimivat kasvukauden airueina ja avaavat kesäkauden

Kotipuutarhassa toukokuu on kylvön ja kasvun aikaa. Päivittäinen kävely puutarhassa ja kasvihuoneella auttaa huomamaan kasvien tarvitsemat kastelu- ja hoitotarpeet.

Ensimmäiset parsan nuput pilkistävät maasta Koillis-Savossa tänä vuonna toukokuun puolivälissä. Kohta Västinniemelläkin päästään leikkaamaan ensimmäiset kynän ohuet parsat. Ehkä ensimmäinen vihreä parsan varsi maistellaan siltään, raakana suoraan suuhun!


Kasvihuoneessa sankoissa kasvatettavat perunat ovat taimella ja tomaattien taimet kasvavat istutusruukuissa hyvin. Tämä lupaa jo juhannuspöytään uuden sadon herkkuja.

Viiniköynnös on nostettu autotallin lämpimälle länsiseinustalle. Silmut ovat jo turvonneet, ja kohta pääsee näkemään kasvuston laajuuden. Tänä vuonna köynnöksen pitäisi jo tuottaa ensimmäiset rypäleet.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ohessa osoitteita parsan kasvattamisesta Koillis-Savossa vuonna 2012
Parsa nousee Västinniemellä
Parsa nousee Västinniemellä, osa 2
Parsa nousee Västinniemellä, osa 3
Parsa nousee Västinniemellä, parsakauden loppu, osa 4






Kuha ja kylmäsavulohi tekevät kalakeitosta hienon makuelämyksen

Keväinen, viileän veden kuhasta tehty kalakeitto antaa mukavaa esimakua ja odotusarvoa tulevan kesän kala-aterioille. Kylmäsavulohi on värikäs ja aromaattinen lisä hienostuneen kuhan seuraksi. Samalla makunystyrät joutuvat koetukselle, sillä yksinkertaisista aineista syntyy monivivahteinen makuelämys.

Kuha-kylmäsavulohikeitto ja vivahteikas valkoviini on tavoittelemisen arvoinen makuyhdistelmä.

Keväällä heti jäiden lähdön aikaan kuha käy hyvin pyydykseen.

Saaliskuha on suolistettu ja vedetty fileiksi. Ruodot ja pää menevät kattilaan, jossa niistä keitetään kalaliemi laakerinlehden ja valkopippurin kanssa.

Perusraaka-aineet ovat valttia kalakeitossa. Näin kalan oma maku pääsee hyvin esille.

Kuha-kylmäsavulohikeitto, 2‒3 annosta:
kilon painoinen kuha, jonka ruodoista ja päästä keitetään liemi kalakeittoon
3‒4 paksua siivua kylmäsavulohta
4 perunaa
2 pienikokoista sipulia
voita
maustepippureita
2 laakerinlehteä
suolaa
vettä
suurus:
1 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja

Fileoi kala. Laita ruodot, pää, laakerinlehdet sekä valkopippurit kattilaan ja keitä niistä liemi. Erottele ruodoista talteen kypsät lihapalat ja ota erityisesti talteen pään isot poskilihat. Lisää kuoritut perunalohkot ja paloitellut sipulit liemeen. Keitä kypsäksi miedolla lämmöllä. Lisää keittämisen loppupuolella kuhapalat ja kylmäsavulohi. Sekoita vehnäjauhot kylmään maitoon, ja lisää suurus lähes kypsään keittoon. Mausta keitto suolalla ja nokareella voita.

Chileläisen Chardonnayn hedelmäisyys ja maun tammisuus maistuvat pehmeän ja kevyen kalakeiton kanssa. Italialaisen Trebbianon tyylikkyys ja hapokas sekä hennon yrttinen aromikkuus sopivat tasapainoisesti vivahteikkaan kalakeiton kanssa.

Viinilasillinen:
Castillo de Molina Reserva Chardonnay. Chile, Casablanca Valley 2011. Alko nro 576107. Hinta 10,18.
Oljenkeltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen sekä sitruksinen ja maku vaniljainen, kermainen sekä pitkä.

Lugana Riserva. Italia, Veneto 2010. Alko tilausvalikoima nro 932017. Hinta 23,90.
Keltainen, runsasarominen, kukkainen tuoksu, kuiva maku on hedelmäinen, hapokas, tamminen ja hennon yrttinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com