Vuosi vaihtuu avocadon, kylmäsavulohen ja kuohuvien kera

Uusi vuosi otetaan vastaan aromikkain eväin. Avocadosta valmistettu maukas tahna maistuu kylmäsavulohesta tehtyjen lohirullien kanssa. Lasiin kaadetaan eri maanosien kuohujuomia ja kiertomatka makujen maailmaan johdattaa vuoden vaihteen yli.  

 Raikkaat ja hedelmäiset kuohuviinit iloisine kuplineen ottavat vastaan uutta vuotta.
 
Avocadosta tehty hieno ja hieman pähkinäinen tahna sekä kylmäsavulohiruusukkeet tuovat juhlavuutta uuden vuoden juhlintaan.

Avocadotahna:
1 avocado
pieni sipuli
80 g pehmeää vuohenjuustoa
sitruunan puolikas
hieman hasselpähkinärouhetta

Leikkaa avocadoon pitkittäisviilto ympäri koko luumarjan, kovaan siemeneen asti. Kierrä puolikkaat erilleen ja poista sisuskivi. Kaavi vihertävä ja kermanvärinen hedelmäliha kulhoon, ja hienonna se haarukalla. Hienonna sipuli ja sekoita avocadon kanssa. Purista sekaan hieman sitruunamehua, joka säilyttää hedelmälihan värin ja tuo makuun raikkautta. Lisää joukkoon pehmeä vuohenjuusto ja tee tahnasta tasainen. Tarkista maku. Ripottele tahnan päälle hieman hasselpähkinärouhetta.

Kylmäsavulohirullat:
200 g kylmäsavulohta, fileenä tai siivuina
kapriksia

Mikäli teet kalarullat lohifileestä, leikkaa kalan liha irti niin, että ruskeahko rasvakerros jää kiinni nahkaan. Näin lohen maku säilyy raikkaana ja puhtaana. Leikkaa sitten lohesta ohuita siivuja ja kierrä ne rullalle. Savuaromi antaa kalalle pikantin vivahteen. Kaprikset sopivat hyvin lohen suolaiseen makuun.

Kuohuvat ja hedelmäiset viinit vastaanottavat uutta vuotta
Vuodenvaihteen viinivalinnoissa voi maistella viinirypäleiden kasvupaikan, ilmasto-olosuhteiden ja kypsyttämisen vaikutusta lopputulokseen. Viileillä alueilla kasvatetut rypäleet antavat viineille hedelmäisyyttä ja raikkautta. Kylmäsavulohen ja avokadon kuohuvan viinikumppanin voi valita eri viinimaiden ja rypäleiden kasvupaikan mukaan. Isolle porukalle useampi vaihtoehto tuo mukavaa vaihtelua ja valinnanvaraa.

Eri maanosien kuohuviineissä on vivahteikkuutta.

Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut on australialainen kuohuviini. Viinin vivahteikkuuden taustalla on rypäleiden korjuu viileään yöaikaan. Valmistuksessa viinimehu ja rypäleiden kuorimassa ovat yhdessä vain vähän aikaa, jolloin rypäleiden herkät aromit tulevat esille viinissä. Käytössä on perinteinen kuohuviinien valmistusmenetelmä, jossa ensimmäinen käyminen terästankissa ja toinen pullossa.

Pongrácz (Chardonnay, Pinot Noir) kuohuviini tulee Etelä-Afrikasta. Perinteisessä valmistusmenetelmässä viinien toinen käyminen pullossa saa aikaan viinien kuplat. Siinä hiivan synnyttämät kuplat integroituvat viiniin ja samalla viini saa sille ominaisen paahteisen aromin. Kahden vuoden sakkakypsytys antaa viinille erityistä vivahteikkuutta.

Vouvray ’Tete de Cuvée Brut’ (Chenin Blanc) on peräisin Ranskasta, Loiren laaksosta Vouvraysta. Viiniin on saatu keveyttä ja raikkautta, kun se on ensin saanut käydä terästankeissa hitaasti viileässä lämpötilassa. Maininta kuohuviinin vuosikerrasta (2009) korostaa myös viinin laatua.

Fresita on chileläinen aromatisoitu kuohuviini. Viinin on usean rypäleen sekoitus, jossa päärypäleenä on aromikas Moscatel. Ensimmäinen käyminen on tapahtunut perinteisesti terästankeissa ja toinen paineen alla terästankeissa. Viini mansikkainen olemus on peräisin käymisen yhteydessä lisätystä mansikkasoseesta. Kuten kuohuviinien kohdalla yleensäkin, niin viini on hyvä jäähdyttää 4‒6 asteeseen ennen tarjoilua.

Viinilasillinen:
Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut.Australia.Alko nro581897.Hinta 10,98.Jäännössokeria 12 g/l. Vaaleankeltainen, kypsän sitruksinen tuoksu ja kuiva, keskihapokas sekä kevyen paahteinen maku.

Pongrácz. Etelä-Afrikka, Western cape. Alko nro 555687. Hinta 13,69. Jäännössokeria 8 g/l.
Vaaleankeltainen, kevyen aprikoosinen tuoksu ja erittäin kuiva, hapokas, mineraalinen ja paahteinen maku.

Vouvray ’Tete de Cuvée Brut’. Ranska, Vovray 2009. Alko nro 8863. Hinta 13,99. Sokeria 13g/l.
Vaaleankeltainen, kevyen kukkainen ja sitruksinen tuoksu, kuiva, hapokas, mineraalinen ja yrttinen maku.

Fresita. Chile. Alko nro 563967. Hinta 9,98. Jäännössokeria 70 g/l.
Punainen, mansikkainen tuoksu ja makea, hennon hapokas ja sitruksinen maku.

Teksti: Heikki Remes                                                                                                  www.viinimies.com

Siikacevichessä kala on tuoreimmillaan/ Ceviche takes care of the aromas of fresh fish

Nauti tuoreen kalan keveydestä ja raikkaudesta. Ohessa suomenkielinen resepti siikacevichen valmistamiseen. Lisäksi englanninkielinen video, jossa Teresa Välimäen valmistaman siikacevichen raikkaisiin makuihin chileläinen viinitekijä Marco Puyo valitsee sopivan valkoviinin.
Puhutaan viinistä video.



Siikaceviche:
vajaan kilon painoinen siika
marinadi:
yhden sitruunan mehu
1 dl rypsiöljyä
1 tl hienojakoista suolaa
30 g hienoa sokeria
1 tl musta- ja viherpippuria
0,5 dl hienonnettua tilliä

Sekoita kaikki marinadin ainekset hyvin keskenään. Leikkaa siika fileiksi ja poista ruodot. Leikkaa fileet vinoittain ohuiksi viipaleiksi.  Laita laakean astian pohjalle hieman marinadia ja nosta päälle siikaviipaleita. Kaada kalojen päälle lisää marinadia ja nosta loput kalafileet kulhoon. Kaada loppumarinadi kalojen päälle ja laita astia kylmään. Anna marinoitua mielellään yön yli.

Hapokkuus yhdistää sauvignon blancin ja cevichen
Siika itsessään on hennon makuinen, mutta cevichessä kokonaisuus maistuu sitruunaisen hapokkaalta ja olemus on raikkaan öljyinen. Maku saa pehmeyttä sokerista ja yrttisyyttä tuoreesta tillistä. Ruoka kaipaa rinnalleen voimakkaan ja hapokkaan viinin. Sauvignon blancin mineraalisuus ja yrttinen aromaattisuus täydentävät hyvin siikaruoan kokonaisuutta. Chilen viinialueet tarjoavat hyvän valikoiman erilaissa olosuhteissa tuotettuja sauvignon blanc -viinejä. Niistä on vara valita hedelmäinen ja sopivan hapokas viini cevichen hapokkuuden ja voimakkuuden perusteella.

Teksti: Heikki Remes        Kuva: Eeva Remes                 www.viinimies.com

Joulukinkku on perinteinen jouluruoka/ Christmas pork dominates table on christmas time


Vietä joulu nauttien perinteisestä joulukinkusta hieman erilaisin vivahtein. Ohessa suomenkielinen resepti jouluporsaan valmistamiseen. Lisäksi englanninkielinen video, jossa Teresa Välimäen valmistaman jouluporsaan ja Mikko Niemen valmistamien kasvispyreiden makuihin chileläinen viinintekijä Marco Puyo valitsee jouluviinin. Katso Puhutaan viinistä video.
Jouluinen porsaan kyljysrivi
2 kg:n porsaan kyljysrivi
2 tl paprikajauhetta
0,5 tl rosépippuria jauhettuna
0,5 tl valkopippuria jauhettuna
0,5 tl viherpippuria jauhettuna
1 rkl suolaa
2 dl vettä

Osta porsaankyljysrivi kokonaisena ja valmiiksi muotoonsa leikattuna. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Sekoita mausteet keskenään ja hiero lihan pintaan. Aseta porsaankruunu uunivuokaan luurivi ylöspäin ja lisää vesi vuoan pohjalle. Lämmitä uuni 250 asteeseen, laita liha uuniin ja laske samalla lämpötila 150 asteeseen. Näin lihan pinta kiinnittyy estäen nesteiden haihtumisen ja saaden samalla kauniin ruskean värin. Anna kyljysrivin kypsyä matalassa lämmössä 3 tuntia ja valele sitä vuokaan kertyvällä liemellä. Porsaan lihan tulee olla täysin kypsää. Käytä tarvittaessa paistomittaria. Suurusta liemestä kastike aterialle.
         
Paahdetut juureslohkot
n. 700 g lohkottuja juureksia (lanttua, palsternakkaa, porkkanoita, punajuuria)
2 punasipulia
rypsiöljyä
mustapippuria
ripaus suolaa
hieman siirappia

Kuori ja paloittele juurekset lohkoiksi ja laita ne voideltuun isoon uunivuokaan. Mausta ja valuta päälle siirappia ja öljyä. Hauduta juurekset kypsiksi lihan kaverina uunissa paiston loppuvaiheessa tunnin ajan.

Jouluviinissä on mausteita ja väriä.
Jouluateria on valmistettu perusraaka-aineista, joiden ominaismaut kevyt maustaminen nostaa esille. Uunijuurekset ja paistinperunat hautuvat miedon paahteisiksi ja saavat hennon makeuden. Kypsä porsaanliha ei kaipaa seurakseen kiristävän tanniinista viiniä, vaan keskitäyteläinen, kevyen mausteisen punaviinin.
Hyvää joulurauhaa ja joulumieltä kaikille.

Teksti: Heikki Remes
Kuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Norjalainen joulu Ruohoniemessä

Mistä tuntee joulun? Siitä että koulut ja kurssit jäävät jouluvapaalle. Niin tekivät myös ruoka- ja viinikurssilaiset Säyneisillä Kollis-Savossa. Tällä kertaa hieman juhlavammin ja norjalaisin maustein.

Joulu on lumen, valon ja ilon juhla.

Säyneisen ruoka- ja viinikurssilaiset lähestyivät joulua kiertotien kautta Norjasta päin. Suomessa ja kartalla he olivat koko ajan, vaikka itse juhlapaikka oli kaukana metsän keskellä talvisen luonnon ympäröimänä. Riitta ja Jukka Saastamoinen olivat kutsuneet kurssilaiset jouluiltaan, jossa pääruoaksi he tarjosivat Norjassa oloajaltaan tutuksi tullutta jouluruokaa, pinneköttiä. Norjalaisten jouluherkku valmistetaan höyryttämällä kuivatusta ja suolatusta lampaan rintalihasta leikattuja lihaisia kyljyspaloja joissa on kylkiluu kiinni.
 
Jouluateriasta rakentui monipuolinen kokonaisuus kun pinnekött sai kaverikseen muiden kurssilaisten tuomat ruokaherkut. Pöytä suorastaan notkui jouluantimista kun tarjolla oli Irjan ja Raimon lämminsavulohta, Pirjon sienipiirakkaa, Mian ja Markun vihersalaattia, Helvin lanttu/porkkanasurvosta ja jälkipalana Riitan suklaahyvää, Raijan luumukermarahkaa sekä Lean Sacher-kakkua. Eeva ja Heikki huolehtivat puolestaan ruokiin sopivista juomista.

Ruohoniemen isäntä, Jukka Saastamoinen, varmistaa että pinnekött on tarjoiluvalmis.

Kuivattu ja suolainen lampaanliha kaipaa juomakumppanikseen voimakkaita, toisaalta pehmeitä makuja, joissa on hedelmäisyyttä sekä mausteisuutta. Norjalaisten viinisuosikkeina ovat italialaiset Primitivo-punaviinit. Heidän mukaansa ”Primitivo er en drue som gir gode viner till pinnekjött. Poenget er finne viner som har litt mörkere frukt, ikke er syrlige og bitre – og gjerne litt södmefulle”. Sen lisäksi italialaiset Barbera d’alba- ja ranskalaiset Côtes de Rhône-punaviinit sopivat tasapainoisesti ruoan makuihin.

“Hei, Til pinnekjøtt drikker jeg øl og akevitt” on norjalaisen matkailuyrittäjä Nils Krister Larsenin juomasuositus, jossa lihan kaverina nautitaan olutta ja akvaviittia.


Viinilasillinen edustaa monipuolisesti joulupöydän viinejä. Alkujuomana maistuu kuohuvan ja perinteisen glögin sekoitus. Hedelmäinen rosé ja aromikas valkoviini sopivat lohelle ja sienipiirakalle.  Olut ja marjaista sekä mausteiset punaviinit maistuvat lampaanlihan kanssa. Hyvin makea ja paahteinen makea viini sopii täydellisesti jälkiruokien vastaaviin aromeihin. 

Viinilasillinen:
Fresita. Chile. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Moscatel. Alkoholia 8%. Kuohuva. Alko nro 563967. Hinta 9,98.
Punainen, samea ja mansikan sekä sitruunan tuoksu ja makea (70g/l), vähän hapokas sekä aromikas maku.

Blossa Vinglögg. Ruotsi. Alko nro 611797. Hinta 7,29.
Punainen, runsaan joulumausteinen tuoksu ja makea (150g/l), luumuinen sekä kanelinen maku.

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé. Chile, Central Valley 2011. Alko n:ro 7142. Hinta 9,99.
Helakanpunainen, runsaan aromikkaan tuoksuinen ja voimakkaan hedelmäinen, puolikuiva (9g/l), yrttinen rosé.

Signos de Origen La Vinilla. Chile, Casablanca Valley 2011. Alko nro 561777. Hinta 14,90.
Keltainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva, mausteinen, hapokas, aromaattinen ja kevyen tamminen maku.

Sinebrychoff Jouluolut. Suomi, Koff. Alko nro 746034. Hinta 1,82.
Tummaruskea, hieman humaloitu tuoksu ja täyteläinen, makean maltainen ja täyteläinen tumma lager.

Nikolai Tumma lager. Suomi, Koff. Hinta 2,50/0,5l. Tumma, runsaan maltainen, raikas ja tiivisvaahtoinen lager.

Linie Aquavit. Norja Alko nro 104737. Hinta 25,90.
Kullankeltainen, pehmeä, voimakkaan mausteinen, hennon tamminen akvaviitti (41,5%).

Brancott Estate Pinot Noir. Uusi-Seelanti, South Island 2011. Alko nro 466047. Hinta 11,28.
Vaaleanpunainen, punamarjainen tuoksu ja keskitäyteläinen, hennon kukkainen sekä mausteinen maku.

Trifula. Italia, Piemonte 2010. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto. Alko nro 411517. Hinta 8,49.
Punainen, kypsän karpaloinen tuoksu, ja keskitäyteläinen, vivahteikas, kevyen mausteinen maku.

Guigal Côtes du Rhône. Ranska, Rhône 2009. Syrah, Grenache, Mourvedre. Alko nro 460267. Hinta 12,99.
Tummanpunainen, marjainen tuoksu ja täyteläinen, vivahteikas, mausteinen sekä kevyen tamminen maku.

Alvear PX. Espanja, Montilla-Moriles. Pedro Ximénez. Alko nro 337376. Hinta 13,49.
Suklaanruskea, rusinainen tuoksu ja hyvin makea (400g/l), luumuinen, kahviarominen ja paahteinen maku.

Juhlan odotusta Halli-koiran ja joulu-ukon kanssa.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes    Joulukuva: Eeva Remes         www.viinimies.com

Millésime Bio shows the way

Millésime Bio is the largest organic-wine trade show in the world. In 2012 exhibition a forecast was launched that during the year there will be new legislation defining organic wines. In 2013 Millésime Bio will verify and show that dream came true when introducing real organic wines.

Millésime Bio was created 1993, and in 2013 it will celebrate its 20th anniversary. The trade show takes place in southern France in Montpellier, at the heart of country’s largest organic-winegrowing region. Last time there were 587 exhibitors from 13 countries. The event is totally focused on organic wines, which all are completely green and organic. In addition all stands for the winegrowers are identical. There are only tables with white tablecloths, cups, spittoons, ice etc. So visitors can taste and try the wines objectively without any additional marketing traits. Wines will speak for themselves.

The new organic wine-making legislation defines technical rules for organic wines.  Not only grapes are organic, but now rules involve also actions in the cellar. They include for instance 30‒50 % less sulphur than conventional winemaking and no use of additives. This means improved transparency, a full traceability processes and better consumer recognition.

Millésime Bio organic wine fair have focus on wines. It is impartial, but not dull.

Visitors can familiarize in peace with the wines in wine tasting area.

New organic wine logo will represent better the concept and entity of true organic wines.
 
Sustainability is the key
Green values are one of the leading principles in wineproduction. Sustainability is supposed to come true all the time when making wines from vineyards to the customers.

Organic wines are made from the grapes those have been cultivated in a way that strains the environment as little as possible. The soil will have nutrients from organic materials which activate the growth of the vines and helps towards diseases and pests. Additional or defensive chemical materials are not in use and sulphites as a preserve are used as little as possible. Environmental stress and foot prints are under discussion also with the energy issues, water, packaging and transportation. Solar panels, biomass plants, usage of greywaters, plastic and light bottles represent the actions that take place when talking about sustainability in wine business.

Solar panels are one way of sustainability when talking about energy issues within wine sector. 

Biodynamic cultivation is part of organic farming in which the welfare between nature and man are made holistically. The actions in vineyard with the nature are carried out harmoniously and balanced. The growers feel that movements of the planets, fluctuations of the seasons and time will have effect on the growth of the vines. The measures are carried out with the rhytmn of biodynamic calendar. For instance new vines are planted during the rising moon. Traditional methods, like compost and usage of horses when ploughing are in use.

Organic and biodynamic winegrowing involves traditional methods in wineyards like ploughing with horse.

Fair Trade system is clearly combined with the sustainability. It tries to leave out the poverty and stabilaize the circumstances of family growers in developing countries. With the system good working conditions and minimum wages are garanteed at least. Child labor is not allowed to be in use, both social and educational actions are carried out in many cases. Environmental criterias and organic farming are carried in wineyards. Certified sign makes it guaranteed that the product has been manufactured during the criterion of Fair Trade.

Natural wines brings echoes from past today. In natural wine, in itself, nothing is added and nothing is taken away from the grapes. Wines are made only with the methods which come from nature. Common to the natural winemaker are awareness and ambition to work as close contact with nature as possible. So that origin, grape and terroir are present. No sulphites are added no artificial yeast is used. Wine producers who make natural wine are commonly interested in the purity of their wines.

Text and photos: Heikki Remes
www.viinimies.com

Hola, Tortilla Española makes you day in every way

Weather it is breakfast time, lunch hour or late tapas dish, Tortilla Española will be right choice for your menu. Tortilla Española or Tortilla de Patatas is light dish as itself, but lengthens your day when served with Spanish way with tomatoes, air dried ham and some white bread. The secret is with the potatoes that have been grated. That makes the structure slightly loose. The dish is quicker to prepare if potatoes have been cooked beforehand.
 
Tortilla Española is traditional Spanish Tortilla de Patatas that has high and loose outfit.  

Tortilla Española:
6‒7 medium sized potatoes
1 medium onion
5‒6 eggs
1‒2 cups of olive oil
salt

Tortilla de Patatas is easy to prepare. You need potatoes, onion, eggs, olive oil and salt.

Cook the potatoes nearly cooked and let them cool a bit. Peel and grate them roughly. Slice and cut the onion. Put them together to a large bowl and season with salt. Beat the eggs, mix with fork and combine with potatoes-onion mixture. Heat oil in a pan with high sides. Let the oil warm a little and then spread the potatoes mixture evenly in the pan. Olive oil should nearly cover the tortilla. Hold the temperature steady and let the tortilla fry and get medium brown color within 15‒20 minutes. Flip the tortilla carefully. Set a large plate upside down over a pan and invert tortilla onto a plate. Set tortilla back into pan and let cook for more 4‒5 minutes.

Spanish Tortilla is versatile in many ways. With ham and tomatoes it is more filling.

Tortilla de Patatas on popular Spanish tapas. With Campo Viejo’s Reserva Cava you can taste the feeling and gentle touch of fruity. They both and also cava’s slight minerality goes very well with loose Tortilla. With Campo Viejo’s red wines young Crianca and its berryness have better touch to the Tortilla than Campo Viejo Reserva. Reserva red wine has more oak and spices and so it is stronger than Tortilla.

Glass of wine:
Campo Viejo Cava Brut Reserva. Espanja, Rioja. Alko number 538677. Hinta 9,99.
Light yellow colour, with persistent bubbles, fruity aromas and on the palate with complexity and freshness.

Campo Viejo. Espanja, Rioja 2008. Tempranillo. Alko number 6941. Hinta 10,29.
Cherry red colour, rich aromas with ripe red fruit and on the palate with full-bodied, spicy and vanilla aromas.

Campo Viejo Reserva. Espanja, Rioja 2006. Tempranillo, Garnacha, Mazuelo. Alko num. 6576. Hinta 13,80.
Ruby-red color, complex aromas like cherries, blackberries and on the palate with wood and elegant finish.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com
Finnish version:  http://www.aromipaja.fi/2012/espanjalainen-munakas/

Ylikypsä uuniporsas on überhyvää

Talvinen tuisku ja tuiverrus jäävät unholaan, kun padassa muhii pala rasvan viiruttamaa porsaan lihaa mausteliemessä. Kokonaisuus saa hautua kaikessa rauhassa kymmenen tuntia puu-uunin miedossa lämmössä. Valmiin porsaan maku on täyteläisen mausteinen ja kokonaisuus on lähes lusikoitavan pehmeää.
 
Mausteliemessä marinoitunut, ja uunissa hitaasti kypsynyt porsaan niska sekä eteläafrikkalainen pinotage-punaviini ovat yhdistelmä, jossa mausteisten makujen kokonaisuus on parhaimmillaan.

Uuniporsas:
noin 1 kg luutonta porsaanniskaa
2 rkl karkeaa merisuolaa
1 l vettä
2,0 dl punaviiniä
3 salottisipulia
pala palsternakkaa
pala naurista
20 g tuoretta inkivääriä
1 kanelitanko
3 tähtianista
1 tl kokonaisia neilikoita
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl kokonaisia viherpippureita
0,5 dl sokeria
2,0 dl portviiniä
maissitärkkelysjauhoja
voita

Laita vesi ja punaviini kattilaan. Kuori ja pilko juurekset. Lisää juurekset ja mausteet kattilaan sekä kiehauta muutama minuutti. Murskaa suola morttelissa, hiero lihan pintaan ja laita porsaan pala korkeaan uunivuokaan. Anna liemen jäähtyä, kaada portviini sekaan ja kaada vuokaan, niin että liha peittyy kokonaan. Peitä paistos foliolla ja anna marinoitua yön yli, noin 12 tuntia. Nosta vuoka viileästä lämpiämään tunniksi ja laita sitten noin 120-asteiseen uuniin. Anna kypsyä hitaasti kymmenen tuntia. Nosta liha vuoasta ja kääri folioon vetäytymään. Siivilöi liemi kattilaan ja puserra muhentunut juuresmassa sekaan. Laita 4 dl lientä kattilaan ja keitä kasaan noin puoleen alkuperäisestä. Suurusta maissitärkkelyksellä ja vatkaa sekaan voi. Tarjoa perunamuusin ja höyrytetyn parsakaalin kanssa.

Vanhan mökin uuni on kuin tehty ruoan hitaaseen kypsyttämiseen. Puu-uunissa mausteliemen aromit sitoutuvat ajan kanssa porsaan pehmeään lihaan. Lämpömittari varmentaa tasaisen ja alhaisen lämmön riittävyyden. 

Pinotagen mausteisuus lämmittää
Pinotage on eteläafrikkalainen punainen viinirypälelajike. Rypäle on Pinot Noirin ja Cinsautin risteytys ja on omimmillaan juuri Etelä-Afrikan paahteisessa maaperässä. Pienet ja sokeripitoiset rypäleet ovat vähäaromisia. Pinotage tuottaa normaalisti runsaasti rypäleitä, mutta satomäärää rajoittamalla aromeihin saadaan hieman enemmän lakan marjaisia, balsamiviinietikan, tervan ja savun vivahteita.
   KWV on Etelä-Afrikan johtavia viinituottajia. Yrityksen rypäleet tulevat eteläisen Afrikan parhailta viinitarhoilta lounaasta Western Capen alueelta. KWV Pinotage on perinteinen punaviini, jossa rypäleet ovat tasapainoisesti esillä.  Cafe Culture Pinotage on puolestaan erilainen punaviini, jossa kypsät rypäleet muodostavat perustan. Mokkaisen olemuksensa viini saa kun sitä kypsytetään erityisissä tammitynnyreissä. Normaalia ohuemmiksi rakennetut tynnyrit on paahdettu niin sisä- kuin ulkopuolelta, ja niissä viini saa kypsyä käymisen jälkeen kolme kuukautta. Lopputuloksena on poikkeuksellisen aromikas punaviini, joka sopii täydellisesti mausteisen uuniporsaan kumppaniksi.

Afrikkalainen maaperä ja savuisuus ovat Pinotagen tunnusmerkkeinä.

Viinilasillinen:
KWV Pinotage. Etelä-Afrikka, Western Cape 2010. Alko nro 6726. Hinta 9,99. Sokeri 6,6 g/l.
Tummanpunainen, makean luumuinen tuoksu ja täyteläinen, tanniininen, savuinen ja mausteinen maku.
Café Culture Pinotage. Etelä-Afrikka, Western Cape 2011. Alko nro 402267. Hinta 9,99.
Tummanpunainen, karhunvatukkainen tuoksu ja täyteläinen, mokkainen ja paahteisen tamminen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com