Merlotin mukana maailmalla


Merlot-rypäle on hyvä lähettiläs viinimaailmaan tulijalle, kuten myös pitempään viinejä harrastaneelle. Rypäleet ovat suurehkoja, ohutkuorisia ja täynnä aromiaineita. Ne sisältävät vähän parkkihappoja, joten niistä valmistetuissa viineissä on tasapainoinen tanniinisuus ja hapokkuus. Tämän ansiosta viinit myös kypsyvät nopeasti, ja ne ovat usein nautittavissa jo nuorina.
   Merlot-viinit ovat helposti lähestyttäviä. Niiden monipuolisuudesta saa hyvän kuvan, kun yhdistää punaviinin värin tumman täyteläisyyden sen kypsän marjaisaan tuoksuun, ja varsinkin kun maistaa lasista sen muhevan luumuista pyöreyttä. Aromeissa voi erottaa kypsää hedelmäisyyttä ja punaisia marjoja, kuten herukkaa ja puolukkaa.


Merlot on maailmanmatkaaja joka johdattaa viinimaailmaan ja antaa haasteita vaativaankiin viinimakuun.

Merlotin kiertomatka mantereilla
Chileläinen Marques de Casa Concha Merlot on klassinen Chilen viinien edustaja. Viinissä rypäleen luonne nousee voimallisesti ja tyylikkäästi esille. Rapel Valleyn välimerellisessä ilmastossa kypsyneet rypäleet ovat saaneet vivahteikkuutta sekä syvyyttä suurten päivittäisten ja öisten lämpötilaerojen kautta. Puolentoista vuoden kypsytys suurelta osin käytetyissä tammitynnyreissä on antanut viinille pehmeyttä ja vaniljaisia aromeja.


Marques de Casa Concha Merlot tuo lasiin väriä, hedelmäisyyttä ja vivahteikkuutta.

Australialainen Katnook Estate Merlot tuo esille rypäleiden kasvupaikan Coonawarrassa, Etelä-Australiassa. Merlot on vähemmän arvostettu rypäle Australiassa, ja yleisimmin sitä käytetään sekoituksissa Shirazin kanssa. Katnook Estaten Merlot edustaa Australian parhaimpia merlot-viinejä. Rypäleet tulevat yhdeltä viinitarhalta ja vuoden 2006 erinomaiset kasvuolosuhteet ovat antaneet viinille tumman värin ja tasapainoisen, vivahteikkaan aromikkuuden. Viiniä on kypsytetty yli kaksi vuotta ranskalaisissa, osin käytetyissä tammitynnyreissä.

Espanjalainen Jean Leon Merlot on maineikkaan espanjalaisen kulinaristin ja elämäntaiteilijan Ceferino Carrión nimikkoviini. Hän nousi kuuluisuuteen Kaliforniassa ravintolansa La Scalan kautta ja tuli tutuksi nimellä Jean Leon. Jeanin/Ceferinon toinen suuri saavutus oli oman nimikkoviininsä luominen. Se syntyi Kataloniassa Penedesin sydämessä. Hieman ennen aikaista kuolemaansa Jean Leon liittoutui Miguel Torresin kanssa viiniasioissa. Jean Leon Merlot kuvaa hyvin viinibrändiä, jonka mukaisesti viinissä on intensiivisyyttä, kypsyyttä, mausteisuutta sekä hieman hedonistisuutta. Merlot on kypsynyt perinteisissä 225 litran ranskalaisissa tammitynnyreissä vuoden, jonka jälkeen viinin makua on pehmennetty malolaktisella käymisellä.


Jean Leonin viinitarhat sijaitsevat Kataloniassa ja sieltä tulevat myös intensiiviset merlot-viinit.

Etelä-afrikkalaisen Neethlingshof Merlotin maussa nousevat esille rypäle ja ennen kaikkea terroir. Merlot-rypäleet on kerätty käsin ja käyminen on tapahtunut 25‒29 asteen lämpötilassa. Viinin makua on pehmennetty malolaktisella käymisellä ja viini on saanut kypsyä hiivasakan päällä. Vivahteikkuutta antaa kypsyminen 300 l:n tammitynnyreissä vuoden ajan. Köynnösten sijainti rannikkoalueella on tärkein ilmastollinen tekijä rypäleille. Välimerellinen ilmasto kypsyttää rypäleet päivällä ja viileä yöaika antaa niille aromikkuutta sekä hapokkuutta. Tukulu-maaperän runsas kivisyys ja korkea saviperäisyys tuovat rypäleisiin mineraalisuutta ja vivahteikkuutta.

Ranskalainen Terroir de Carsin Merlot edustaa suomalaisen Juha Berglundin viinitilan uutta, biodynaamista suuntausta.
Biodynaaminen viljely on luonnonmukaisen viljelyn osa-alue, jossa viinitarhan toiminta muotoutuu luonnon kanssa sopusointuisesti ja tasapainoisesti. Viljelijät mieltävät planeettojen liikkeiden, vuodenaikojen vaihteluiden ja ajankierron vaikuttavan viiniköynnösten kasvuun. Toimenpiteet rytmittyvät biodynaamisen kalenterin mukaan, esimerkiksi uudet viiniköynnökset istutetaan nousevan kuun aikana. Käytössä ovat perinteiset menetelmät, kuten kompostointi ja hevosten hyödyntäminen kyntötöissä. Lannoitukseen ja tuholaisten torjuntaan käytetään luonnonmukaisia preparaatteja sekä kasvisuutteita, ja keinotekoisten lisäaineiden käyttöä vältetään. Tämän mukaisesti viinin käyminen tapahtui villeillä hiivoilla, joita on luonnostaan rypäleiden pinnalla. Käymisen jälkeen viini sai levätä sakan päällä kahden viikon ajan. Sen jälkeen viini käytettiin malolaktisesti perinteisissä 225 litran tammitynnyreissä, jossa se sai kypsyä kymmenen kuukauden ajan. Merlot nostaa esille maaläheiset intensiiviset aromit ja pehmeän, täyteläisen maun sekä paahteisen ja mausteisen aromikkuuden.

Yhdysvaltalainen Beringer Bancroft Ranch Howell Mountain Merlot edustaa rypälettä parhaimmillaan. Viini on erittäin täyteläinen, marjainen sekä elegantti. Beringer on valmistanut viinejä vuodesta 1876 lähtien ja Merlot’n rypäleet tulevat Howell Mountainin viinitarhalta noin 600 metrin korkeudelta. Maaperä on kivinen sekä vulkaaninen ja se on hyvin ravintoköyhä ja hyvin vettä läpäisevä. Siis ihanteellinen viiniköynnösten kasvatukseen, ja tuloksena saadaan pieniä, intensiivisen aromikkaita, konsentroituneita sekä hedelmäisiä rypäleitä. Vuoden 2005 viinissä tanniinit ovat pehmenneet ja viini on avautunut juotavaksi lähimpien vuosien aikana.

Casa Silva Microterroir de Los Lingues Carmenère tavallaan sulkee Merlot viinien rengasmatkan, sillä lopuksi palataan
alkuun, Chileen. Viinissä on kyse Carmenère-rypäleestä ja sen samankaltaisuuksista Merlotin kanssa. Viinien tumma väri ja hedelmäinen aromikkuus aiheuttavat vieläkin sekaannuksia viineissä. Aiemmin 1990-luvun alkuun asti Carmenèrea poimittiin Merlot-rypäleinä. Sitä kutsuttiin nimellä myöhäinen Merlot, ja siitä jäi viineihin usein selvä yrttinen ja vihreä vivahde. Vasta vuonna 1994, 150 vuotta Chileen tulonsa jälkeen, todistettiin, että suuri osa Merlot-istutuksista olikin Carmenèrea. Casa Silva Microterroir Carmenère on vuosien kehitys- ja tutkimustyön tulos. Se osoittaa, että pieni, alle puolen hehtaarin alue voi poiketa viinitarhan kokonaisuudesta ja tuottaa sille parhaiden sopivien köynnösten kautta ainutlaatuisen vivahteikkaita rypäleitä.


Carmenère kuluu itseoikeutetusti Casa Silvan laadukkaaseen viinipalettiin.


Viinilasillinen:
Marques de Casa Concha Merlot. Chile, Maipo, Peumo 2008. Alko til.val. 921587. Hinta 16,49e.
Tummanpunainen, hedelmäinen tuoksu ja erittäin täyteläinen, vähätanniininen, vivahteikas sekä mokkainen maku.

Katnook Estate Merlot. Australia, Coonawarra 2006. Hinta 45e.
Tumma luumunpunainen, marjainen ja tamminen tuoksu sekä täyteläinen, pehmeä, maanläheinen sekä kypsä maku.

Jean Leon Merlot. Espanja, Katalonia, Vinya Palau 2006. Alko tilval. 924427. Hinta 24,30e.
Tummanpunainen, marjainen tuoksu ja täyteläinen. vähätanniininen, mokkainen sekä tamminen maku.

Neethlingshof Merlot. Etelä-Afrikka, Coastal Region, Stellenbosch 2005. Hinta 15e.
Tumma rubiinipunainen, mansikkainen tuoksu ja täyteläinen, pehmeä, kypsä, maanläheinen sekä tamminen maku.

Terroir de Carsin Merlot. Ranska, Bordeaux, Premières Côtes de Bordeaux 2008. Hinta 20e. Biodynaaminen.
Tummanpunainen, intensiivinen tuoksu ja täyteläinen, kypsän hedelmäinen, paahteinen, mausteinen ja pitkä maku.

Beringer Bancroft Ranch Howell Mountain Merlot. USA, Napa Valley 2005. Alko til.v. nro 910577. Hinta 34,90e.
Tummanpunainen, marjainen tuoksu ja erittäin täyteläinen, mausteinen, keskitanniininen sekä tamminen maku.

Vina Casa Silva Microterroir de Los Lingues Carmenère. Chile, Colchagua 2007. Hinta 46e.
Purppuranpunainen, kypsän hedelmäinen tuoksu ja täyteläinen, aromaattinen, mausteinen ja kerroksinen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti