Viinirypäleet kypsyvät ja maistuvat Koillis-Savossa

Juankoskella ja Kaavilla edetään Euroopan eturintamassa, ainakin viinirypäleiden kypsymisen osalta. Sen voi hyvin todeta vierailulla muutaman viiniköynnöksiä harrastuksekseen viljelevien viini-ihmisen luona. Juhannuksen alla Koillis-Savossa seurataan tiiviisti viiniköynnösten ja -rypäleiden kasvua. Osassa jo maistellaan itse kasvatettuja rypäleitä, luonnonmukaisesti viljeltynä, luonnollisesti! 


Juankoskelaisen Seppo Heikkisen viiniköynnösten punaiset rypäleet on jo kohta maisteltu. Vitis Vinifera -lajike kasvaa talon terassilla, jonka lämmitys aloitetaan aina tammikuussa. Viiniköynnösten kasvu pääsee alkuun hyvin aikaisin ja sato on valmis viimeistään juhannukseen mennessä.  Köynnökset tekevät rypäleitä jo toisena vuotena. Syksyllä satokauden lopussa Seppo leikkaa liiat rönsyt köynnöksistä. Muuten kasvuun riittää vähäinen lannoitus kalkilla ja kanan kakalla sekä kevyt kastelu.
 
Toinen Vitis-lajike tuottaa valkoisia rypäleitä, joiden koko ja hieman tummentunut väri kertovat rypäleiden lähestyvästä kypsyydestä.


Kaavilla Purolan tilalla Asko Imppola kasvattaa myös Vitis Vinifera -lajikkeita. Köynnökset kasvatetaan isoissa siirreltävissä ruukuissa. Ne talvehtivat kellarissa, josta ne siirretään kesäksi terassille tai joksikin aikaa ulos. Kuvan rypäleet ovat kasvunsa alussa. Kypsyessään Pinot Noir -sukuun kuuluvan lajikkeen rypäleet saavat niille ominaisen punaisen värin.  Asko leikkaa ja karsii kesän lopulla köynnöksistä lehtiä varmistaakseen rypäleiden kypsymisen (green harvest). Kasvu- ja satokauden lopulla köynnökset leikataan runkoon asti (pruning).


Kolmas, kokeellinen kasvatuspaikka löytyy Västinniemestä. Siellä Heikki Remeksen viiniköynnökset kasvavat ulkosalla. Kasvupaikka on lämmin, etelään suuntautunut rinne. Ensimmäisessä rivissä kasvaa Vitis Vinifera -lajike ja toisessa Zilka. Köynnösten kasvua ohjataan sitomalla ne vaijereihin (kuvassa double Guyot -sidonta). Köynnökset ovat saaneet lehtensä ja odottavat kukinnan alkamista. Lannoitteena käytetään ruohonleikkuusta saatavaa ruohon silppua.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes                                                                                        www.viinimies.com

2 kommenttia:

  1. Chateau Pertunmaalla on Zilga ollut kukassa jo pari viikkoa. Ensimmäistä kertaa nyt - istutin 2007 mutta mökillä ei pääse leikkaamaan tarpeaksi usein joten ne rönsysivät koko vajan seinustan kokoisiksi.

    Siksi ehkä kesti hiukan kauemmin alkaa saamaan satoa mutta nyt näyttäisi että sitä on tulossa jo varsin mukavasti. Useita kukkaterttuja on kypsymässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Janne sinne etelämpään. Hienoa kuulla että viiniköynnöksissäsi on useita kukkaterttuja. On hieno saada tuloksia näkyviin, ja se lisää jännitystä syksyä kohden. Itsellänikin kukkaterttuja on tavallista enemmän.
      Kohta pitää aloittaa green harvest ja poistaa liikakasvustoa sekä lehtiä.
      Viime vuonna onnistuin saamaan kokonaista viisi rypälettä. Saa nähdä mitä köynnöksistä löytyy kesän lopulla. Onnea ja kärsivällisyyttä Chateaulle! H.

      Poista