Viinikurssi 8/8. Kevään ja kesän juhlaherkkuja sekä niiden viinikumppaneita. 30.4.2012


Säyneisen viinikurssi päättyi kahdeksanteen jaksoon, jossa kurssin teemaa, ruoan ja viinin liittoa, kerrattiin keväisten makujen kautta. Kurssilaiset valmistivat kevään ja kesän juhliin maukkaita sekä helppotöisiä ruokia. Niille etsittiin sopivaa viinikumppania eri viinivaihtoehdoista. Viinikurssin viimeisessä osassa kurssilaiset saivat myös eteensä loppukokeen. Tunnistettavina laseissa oli neljä, puolisokkona tarjoiltua kuohuviiniä. Kurssilaiset siis tiesivät mitä viinejä oli esillä, mutta ei niiden järjestystä. Tehtävänä oli löytää tastingviinien joukosta Freixenetin Legero ja Laurent-Perrierin aito samppanja!



Säyneisten viinikurssilaisilla oli hymy herkässä, vaikka loppukoe ja sitä kautta kurssi läpäiseminen oli vielä edessä. Mikäs siinä, kun osaamista ja kokemusta on, sillä kurssin aikana tutustuttavana ja maisteltavana oli kaikkineen 58 eri viiniä! Pöydässä on Sabragella avattu kuohuviinipullo, maukkaat lohikupposet ja näyttävä voileipäkakku.


Viinikurssin loppukokeen kuohuvissa oli haastetta kerrakseen. Freixenetin Legero löytyi helposti, sillä viiniin käytetyn Moscatel-rypäleen aromaattisuus on niin selvästi tunnistettavissa. Muiden viinien kohdalla tuoksujen ja makujen tunnistaminen ja samppanjan erottuminen oli sitten hieman vaikeampaa. Kuitenkin samppanja saatiin esille ja jokainen sai käteensä tavanomaisesta poikkeavan kurssitodistuksen, eli viinurien suosiman viinipullon avaajan. 

Lohivaahto kupissa on maistuva alkupala
Lohivaahto on tyylikäs avaus juhlien sisääntuloherkkuna tai alkupalana. Kylmäsavulohi kätkeytyy kermaiseen vaahtoon, jonka sitruunaista makua täydentää roseepippurin aromaattisuus. Valmiisiin krustadi-kuorukoihin annosteltu pikkusuolainen makupala on juuri sopivan kokoinen maisteltavaksi tervetuliaisjuoman kanssa.


Lohivaahto:
rasia (24) valmiita krustadi-kuorukoita
400 g kylmäsavulohta
1 prk ranskankermaa
2 dl kuohukermaa
1 sipuli
0,5 dl tilliä
2 tl sitruunamehua
rosee- tai valkopippuria

Hienonna ruodoton, nahaton lohifilee sekä sipuli. Yhdistä kaikki ainekset, lisää vatkattu kerma viimeiseksi. Lusikoi lohivaahto kuorukoihin ja koristele tillillä tai sitruunamelissan lehdillä. Juhlavuutta annokseen antaa koristeeksi lisätty muikun tai siian mäti. Kuorukat pysyvät rapeina kun vaahto annostellaan kuppeihin hieman ennen tarjoilua.

Kuohuviini sopii pikkusuolaisen kumppaniksi
Lasillinen kuohuvaa maistuu lähes joka tilanteessa. Viinin poreileva raikkaus luo juhlavan tunnelman. Erityisen hyvältä kuiva kuohuviini maistuu pienten lohikuppien kanssa. Hyvästä kuohuviinistä löytyy hieman hiivaista leipämäisyyttä, ja viinin aromit sopivat hyvin rapeiden kuorukoiden makuun. Viinin kuiva ja terävä hapokkuus leikkaa hyvin lohen rasvaisuutta ja viinin hedelmäisyys taittaa kylmäsavulohen ja kerman täyteläisyyttä. Makunautinto on parhaimmillaan, kun lohikupit nostetaan pöytään rapeina ja viini tarjoillaan viileänä 5‒7 asteisena.

Voileipäkakku on juhlapöydän keskipiste, niin makunsa kuin näyttävyytensä puolesta
Kevyt kakku on helppotekoinen, ja eri täytteillä saa tarjolle tilaisuuteen sopivat maut. Kauniin koristelun alta paljastuvat tuoreet yrtit ja pehmeät, maustetut kasvikset.
  

Voileipäkakku kasviksista (6‒8 annosta)
8 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
8 tummaa leipäviipaletta(real)
1 dl kasvislientä kostutukseen
Koristeluun:
200g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl maitoa
tuoreita vihanneksia
Valmista ensin tahnat ja laita ne maustumaan viileään.

Leikkaa leipäpaloista reunat pois ja tee neljästä leipäviipaleesta kakkupohja voipaperilla peitettyyn vuokaan. Kostuta leivät kasvisliemellä ja levitä niille puolet kasvistahnasta. Lado seuraava leipäkerros tahnan päälle ja kostuta leivät. Levitä leiville yrttitahna. Laita leipäkerros ja tasoita viimeiseen väliin loput kasvistahnasta. Kostuta päällimmäinen leipäkerros ja kääri kakku voipaperiin. Aseta leikkuulauta painoksi kakun päälle ja anna makujen tasautua jääkaapissa mielellään yön yli. Kakkua koristeltaessa leikkaa reunat tasaisiksi ja nosta se tarjoilualustalle. Notkista tuorejuusto maidolla ja levitä tahna tasaisesti kakun päälle. Koristele kakku ja säilytä viileässä ennen tarjoilua.
     

Kasvistahna
0,5 punaista paprikaa 
0,5 purjosipulia
1 pieni maustekurkku kuutioituna
200g pippuri-tuorejuustoa
öljyä

Hauduta paloiteltuja kasviksia pannulla tilkassa öljyä, jolloin ne pehmenevät ja niiden maku pyöristyy. Soseuta jäähtyneet kasvikset ja sekoita ne maustekurkun kanssa tuorejuustoon.

Yrttitahna
100g ruohosipuli-tuorejuustoa
1 dl tuoreita yrttejä(persiljaa, ruohosipulia, basilikaa)
1 valkosipulin kynsi
0,5 tl sokeria
0,5 tl suolaa
mustapippuria
Hienonna yrtit ja sekoita kaikki ainekset keskenään tahnaksi.

Voileipäkakku maistuu hedelmäisten, kevyiden viinien kanssa
Aromaattiset yrtit, haudutetut pehmeät kasvikset sekä kermaiset tuorejuustot kaipaavat seurakseen hapokkaita ja keveitä viinejä. Kuiva ja aromikas valkoviini, josta löytyy hedelmäisyyttä ja riittävää hapokkuutta rakentaa tasapainoisen makunautinnon voileipäkakulle. Viini maistuu parhaimmalta tuoreena nautittuna. Roseeviinissä on taltioituna rypäleiden nuorekas eloisuus sekä hedelmäisyys. Rosén maun raikkaus sekä kuohuviinin tyylikkyys tekevät siitä erinomaisen yhdistelmän kasvispohjaiselle juhlakakulle. Silloin kun juhlan luonne vaatii, niin itseoikeutettuna juhlajuomana voileipäkakun kanssa tarjotaan kuohuviiniä tai aitoa samppanjaa.

Ananas tuo auringon keittiöön ja ruokapöytään
Ananas on mehukas ja makean happoinen hedelmä. Se maistuu raikkaalle ja aromikkaalle. Terveellinen hedelmä ei sisällä natriumia eikä rasvaa. Yhdessä ananasviipaleessa on vain 40 kaloria. Ananas sisältää ihmiselle tarpeellista mangaania, jonka päivittäiseen määrään riittää kahden ananasviipaleen nauttiminen.
   Ananaksen ostamisessa silmät ja nenä ovat parhaat konsultit. Kypsä ananas on väriltään kellanruskea. Hyvän ananaksen kanta tuoksuu makealta. Liian voimakas tuoksu on merkki ylikypsästä hedelmästä. Kypsyyden voi myös todeta kevyesti painamalla, jolloin hedelmä tuntuu joustavalta. Ananaksen makeus tasaantuu kun sen kääntää muutamaksi tunniksi ylösalaisin. Tällöin kantaosaan kertynyt sokeri valuu tasaisesti hedelmän muihin osiin.


Mehukkaat ananasviipaleet maustettuna vastapuristetulla appelsiinin mehulla tuovat raikkauden ja tuoreuden kielelle. Viherpippuri antaa annokselle pirteän säväyksen. 

Ananasviipaleet viherpippurilla(4 annosta)
1 kilon painoinen tuore ananas
1 rkl (10g) sokeria
1 rkl (2g) rouhittua viherpippuria

Halkaise ananas pitkittäin neljän osaan ja poista puumainen ydin. Leikkaa hedelmäliha irti kuoresta ja paloittele viipaleiksi. Hyödynnä kuori paisto- sekä tarjoilualustana. Sekoita pippurirouhe ja sokeri keskenään ja ripottele ananasviipaleiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 10‒12 minuuttia.

Kastike
2 rkl hunajaa
2,0 dl tuoretta appelsiinimehua
1 viipaloitu appelsiini
4 cl makeaa viiniä

Kuumenna hunaja hyvin kuumassa kasarissa. Lisää puristettu appelsiinimehu ja keitä seosta niin, että siitä tulee sakeaa. Kaada joukkoon viini sekä leikatut appelsiiniviipaleet. Kaada kuuma kastike ananasten päälle ja koristele muutamalla viherpippurilla.

Jälkiruoalle valitaan ruokaa makeampi viini
Ananaksen aromikkuus ja appelsiinin hapokkuus sekä molempien luontainen makeus tekevät viinivalinnasta haasteellisen. Lisämausteen antavat hunajan sokeri ja viherpippurin lempeä kirpeys. Viinikumppaneilta vaaditaan riittävää makeutta, aromikkuutta sekä luonteikkuutta, jotta ne pärjäävät samassa pöydässä. 
   Romanialaisen Ferma Noua Murfatlar Late Harvest Chardonnayn myöhään poimittuihin rypäleisiin on taltioitunut mukavasti sokeria. Makeaksi luokiteltu viini sisältää sokeria 60g/l, ja sen rakennetta tasapainottaa aistittava hapokkuus. Murfatlar tarjoaa keveän viinivaihtoehdon ananasjälkiruoalle. Pehmeä, hunajainen viini tasapainoilee siitä, ettei sen maku hautaudu ruoan alle. Viini on hyvä hankinta, ja antaa täyden vastineen rahoille.


Viinilasillinen:
C’est la Vie. Ranska, Etelä-Ranska. Muscat Viognier. Alko nro 506927. Hinta 7,65.
Vaaleankeltainen, kevyen meloninen sekä persikkainen tuoksu ja kuiva, miellyttävän hapokas, sitruksinen maku.

Twilight of the Eden Valley. Australia, Eden valley 2010. alko nro 559897. Hinta 16,55.
Keltainen, trooppisen hedelmäinen ja sitruksinen tuoksu ja hennon yrttinen, mineraalinen ja tamminen maku.

Castellblanch Rosado Semi Seco Carat. Espanja, Cava. Alko nro 528017. Hinta 8,58.
Punainen, makean marjainen tuoksu ja puolikuiva, keskihapokas, mansikkainen sekä vadelmainen maku.

Freixenet Legero Sparkling Wine. Moscatel, 0%. Espanja, Penedes.
Vaalean vihertävänkeltainen, aromaattinen tuoksu, makea, hedelmäinen ja raikas sekä tasapainoinen maku.

Engel Crémant de Alsace Chardonnay Brut. Ranska, Alsace 2009. Alko nro 580417. Hinta 17,39.
Keltainen, hennon sitruksinen tuoksu ja erittäin kuiva, hapokas, kevyen paahteinen ja vivahteikas maku.

Campo Viejo Cava Brut Reserva. Espanja, Penedes. Xarel.Lo, Macabeo, Parellada. Alko nro 538677. Hinta 9,99.
Vaaleankeltainen, viheromenainen tuoksu ja sitruksinen, miellyttävän hapokas, kevyen mineraalinen, raikas maku.

Laurent-Perrier Brut. Ranska, Champagne. Alko nro 8621. Hinta 42,90.
Vaaleankeltainen, hedelmäinen tuoksu ja erittäin kuiva, hapokas, mineraalinen maku.

Ferma Noua Murfatlar Late Harvest Chardonnay. Romania. Alko nro 528507. Hinta 7,93. Sokeria 60g/l.
Kullankeltainen, hunajan ja kukkaisen tuoksuinen viini, jolla on makean hapokas sekä kevyen hunajainen maku.

Teksti: Heikki Remes    Kuvat: Eeva Remes        www.viinimies.com

Kiitoksia Säyneisten kurssilaisille ja kaikille kurssia seuranneille. Tästä on hyvä jatkaa.

Juhlaviinit kuuluvat hääjuhliin ja juhlatilaisuuksiin

Viinit johdattavat juhlatunnelmaan
Häät, syntymäpäivät, vuosijuhlat ja vastaavat ovat unohtumattomia tapahtumia, joiden halutaan onnistuvan ja vieraiden viihtyvän niissä. Valmistelut vaativat suunnittelua ja panostusta, jotta juhlasta tulee juhlittavan näköinen ja se jää mieleen. Myös viinivalintojen tulee tukea kokonaisuutta ja sopia yhteen tarjoiluiden kanssa.

Kuohuviini tunnelman nostattajana
Kuohuviinit tuovat juhliin juhlavuutta ja tunnelmaa. Lasillinen kuohuvaa toivottaa vieraat tervetulleiksi ja osoittaa juhlat alkaneiksi. On makuasia mitä laseihin kaadetaan. Asti Gancia on Italian tunnetuin kuohuviini, jonka aromikas tuoksu ja makean hapokas maku ovat parhaimmillaan hyvin viilennettynä. Astin matala alkoholipitoisuus tekee siitä hyvän vaihtoehdon juhlaviiniksi.

Samppanja on paikallaan juhlapuheiden ja maljojen nostatuksen yhteydessä. Laurent-Perrier on perinteinen samppanja, jonka tyylikkyyttä pienet kuplat vahvistavat. Pehmeässä ja hyvin kuivassa maussa on aidolle samppanjalle ominaista leipämäisyyttä sekä pirteää hapokkuutta. Canard-Duchêne on luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä tehty samppanja,jota on kypsytetty kolme vuotta. Aito samppanja on todellinen hääviini.

Valkoista vihanneksille ja veden eläville
Rocca del Dragone on Falanghina-rypäleestä valmistettu italialainen, monikäyttöinen juhlaviini, jossa on hedelmäisyyttä sekä monipuolisuutta. Valkoviinin raikkaus, keskitäyteläinen maku ja aromaattinen vivahde sopivat hyvin salaattipöydän sekä erilaisten kalaruokien ja äyriäisten kumppaniksi.

Punainen sopii liharuokien sävyihin ja makuun
Punaviini on luontainen valinta juhlien liharuokien kaveriksi. Roseeviini toimii kesäisenä vaihtoehtona valko- ja punaviinien välissä niin kasvis-, kala-, kuin liharuokien kanssa. Lancers on portugalilainen roseeviini, jossa pullon moderni muoto viestittää viinin taiteellisuudesta sen yli kuusikymmenvuotisessa historiassa. Viiniin käytetään parhaimpia portugalilaisia rypäleitä ja sovelletaan nykyaikaisinta valmistustekniikkaa. Lancers on kevyesti kuohahtava ja viinin jäännössokeri tekee kokonaisuudesta puolikuivan ja helposti nautittavan.

Juhlaviinien valinta on ennen kaikkea sisältö- ja tyylikysymys. Perinteinen viinipullo on edelleen vahvoilla juhlaviinejä valittaessa. Suomalaisten viinihankintoja ohjaa käytännöllisyys sekä hinta, ja valinta kohdistuu usein hanapakkauksiin. Niiden särkymättömyys, keveys ja helppokäyttöisyys houkuttelevat. Doppio Passo on italialainen Primitivo rypäleestä tehty punaviini, jonka aromaattisuus ja pehmeä marjaisuus sopivat suomalaiseen makuun. Se on valmistettu Amaronesta tutulla ripasso-menetelmällä, joka antaa viinille väriä, monimuotoisuutta ja voimaa.


Viinilasillinen:
Primitivo Doppio Passo. Italia, Apulia 2010. Alko nro 432548. Hinta 29,90/3L. Sokeria 15g/l. Alkoholia 14%. Punainen, makean marjainen ja maultaan keskitäyteläinen, vähätanniininen, mausteinen ja vivahteikas.BIB.

Asti Gancia. Italia, Asti. Alko nro 8901. Hinta 9,98.
Keltainen, rusinan ja hedelmän tuoksuinen, maultaan makea sekä hapokas viini. Alkoholia 7,5 %. Sokeria 85g/l.

Rocca del Dragone Falanghina. Italia, Campania 2010. Alko nro 576057. Hinta 8,98.
Keltainen, keltaluumuinen sekä aromaattinen tuoksu ja kuiva, hapokas, greippinen ja hennon yrttinen maku.

Lancers Rosé. Portugali. Alko tilausvalikoima n:ro 920497. Hinta 8,98.
Oranssinpunainen, marjaisa ja aromikas puolikuiva roséviini, joka on kevyesti kuohuva ja pehmeähappoinen.

Canard-Duchêne Authentic Green. Ranska, Champagne. Ravintolamyynti. Ecocert-certifioitu luomusamppanja.
Vaaleankeltainen, raikas sekä paahteinen tuoksu ja hedelmäinen, hiukan tamminen sekä pitkä maku.

Laurent-Perrier Brut. Ranska, Champagne. C 45%, PN 40%, PM 15%. Alko nro 8621. Hinta 42,90.
Vaaleankeltainen, sitruksinen sekä mineraalinen samppanja, jonka maku on tyylikäs ja erittäin kuiva.

Teksti: Heikki Remes    Kuvat: Eeva Remes    www.viinimies.com

Australia ja rento aussi-illallinen

Kansalaisopiston viini- ja ruokamatkat eri maiden ruoka- ja viinikulttuureihin päättyivät Juankoskella maapallon eteläiselle pallonpuoliskolle Australiaan, down under. Ilta toteutti maan monivivahteista ruokakulttuuria, jota Australiaan saapuneet maahanmuuttajat ovat viimeisten vuosikymmenien aikana voimakkaasti muuttaneet. Alkuperäinen englantilaispainotteinen ruokaperintö on saanut sisältöä ja rikkautta välimerellisestä, aasialaisesta ja etnisestä keittiöstä.


Australia on kulttuurien ja kansojen sulatusuuni, täynnä historiaa ja tätä päivää, säteillen rentoa elämänmenoa.
  

Australian moni-ilmeinen ruokakulttuuri kävi hyvin ilmi Raimo Vinnin, Timo Vaittisen ja Pentti Pitkäsen kasaamasta illan menusta. Australialaiset ovat joustavia ja vieraanvaraisia. Kaukana eivät kurssilaiset ole olleetkaan australialaisesta elämänmenosta sillä niin letkeää, rentoa ja silti osaavaa meno on kurssilla ollut.  Hitaasti kiiruhtamista ja rentoa otetta kuvaa hyvin ausseihin liitettävä lausahdus ”no worries, mate”. Sen illan kokkikolmikko suomensi sanonnalla ”ei hätiä mitiä” ja myös toteutui sitä kauhan varressa hääriessään..


Fish and Chips ja rèmouladekastike, 6 annosta
800 g nahatonta kuhafileetä
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoa
2 dl pilsneriä
ripaus cayannepippuria
suolaa
syväpaistoöljyä
500 g Rosamunda-perunaa
etikkaa

Pyyntituoreet kuhafileet leikattiin isohkoiksi, pitkulaisiksi paloiksi ja suolattiin kevyesti. Perunat pestiin, kuorittiin ja leikattiin paksuiksi tangoiksi kylmään veteen.
   Samanaikaisesti valmistui uppopaistotaikina. Ensin eroteltiin munan keltuaiset ja valkuaiset. Sitten sekoitettiin keltuaiset pilsneriin vehnäjauhojen kera. Lopuksi vatkattiin valkuaiset vaahdoksi ja yhdistettiin taikinaan. Loppusilauksen antoi maustaminen suolalla ja cayenne-pippurilla.


Asko Imppola näyttää että valkuaisvaahtoa on vatkattu riittävästi, kun se pysyy kulhossa ylösalaisinkin käännettynä!


Friteerauksen paistoöljy lämmitetään noin 170-asteiseksi. Perunat valutetaan hyvin, kuivataan talouspaperin päällä ja friteerataan kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla noin 4‒6 minuuttia, ja toisella kerralla kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rapeita. Valutetaan ja maustetaan suolalla sekä etikalla.
   Kalanpalat kastetaan uppopaistotaikinassa ja annetaan kypsyä paistoöljyssä muutaman minuutin ajan sekä saada pintaansa kauniin keltaruskean värin. Valutetaan hyvin ja maustetaan tarvittaessa suolalla. Tarjoillaan heti perunoiden ja rémouladen kera. Kalat ja perunat pysyvät lämpiminä hetken, kun ne kääritään voipaperin sisälle ja sitten sanomalehteen.


Kädet ja käden taidot esillä. Kurssilaiset taittelivat sanomalehdestä fish and chipsille tarjoilutuokkosia. Tässä meneillään ”emännän” Sadun paperin taittelun origaminharjoitus. ”Isäntä” Kari oivalsi korvata voipaperikäärön valmiilla ja toimivalla ratkaisulla, kahvin suodatuspussilla, jonka voi laitaa ruokaa varten sanomalehtikääreen sisälle!

Rémouladekastike
1 pieni suolakurkku
3 rkl kaprista
1 ruukku ruohosipulia
1 sitruuna
2 tl dijon-sinappia
2 dl majoneesia
suolaa ja valkopippuria

Halkaise suolakurkku ja poista siemenet. Hienonna pieniksi kuutioiksi. Lisää joukkoon hienonnettu kapris ja ruohosipuli. Purista mukaan sitruunanmehu. Sekoita joukkoon sinappi ja majoneesi. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen maustua hetken ennen tarjoilua.


Rémouladekastike saa makua kapriksesta, suolakurkusta ja ruohosipulista.


Kurssilaisten odotus alkupalan osalta palkitaan, ja itse valmistettu fish and chips maistuu omakätisesti tehdystä tarjoilutabloidista.

Tuorejuustot maustavat lampaan
Aussi-illan pääruoaksi tehtiin lammasta. Tosin yksikään Australian noin 160 miljoonasta lampaasta ei päätynyt kurssilaisten käsittelyyn, sillä raaka-aineena käytettiin suomalaista lampaanlihaa. Kotimainen lammas on hienonmakuista ja fileiden lihat ovat juuri sopivan kokoisia ruoan valmistukseen. Niiden kypsentäminen uunissa on helppoa, eikä villaisia makuvivahteita tarvitse pelätä. Lammasruokaan saatiin makuvivahteita käyttämällä maustamiseen erilaisia tuorejuustoja. Kokonaisuudesta rakentui todellinen makunautinto, kun lampaan seuraan liitettiin täyteläiset ja pehmeä makuiset uunijuurekset.


Lampaan file uunissa, 3‒5 annosta. Kuvassa kaksi makuvivahdetta eri tuorejuustoilla maustettuina.
tuoreita lampaan sisä- tai ulkofileitä n. 500g tai pakastepakkaus
1 pkt (100g) Pikkusisko valkosipulituorejuustoa ja/tai Mustapekka pippurituorejuustoa
1 dl kermaa/crème fraichea
rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia
suolaa
voita paistamiseen
1 tl Maizenaa

Lampaan fileiden valmistus on todella helppoa. Tarvittaessa nostetaan pakastelihat sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä ja huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista. Lihat kuivataan ja maustetaan kevyesti suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla. Fileisiin otetaan hieman väriä kuumalla pannulla ja nostetaan voideltuun uunivuokaan. Tuorejuustot murennetaan kermaan ja kaadetaan seokset paistoksien päälle. Fileet kypsennetään 200-asteisessa uunissa 30‒40 minuuttia halutun kypsyysasteen mukaan ja valellaan välillä vuokaan kertyneellä kastikkeella. Kypsät fileet nostetaan vuoasta ja liemi suurustetaan Maizenalla, joka on sekoitettu kylmään vesitilkkaan. Lihat siirretään takaisin maustumaan kastikkeeseen ja päälle nostetaan yrtin oksia. Lampaan kaveriksi valmistetaan uunijuureksia. Rapea vaalea leipä ja kastikelusikka ovat tarpeen, jotta maistuvan kastikkeen saa tarkasti talteen.


Uunijuurekset
2–3 isoa porkkanaa
1 lanttu (300 g)
1 palsternakka
2 pientä punajuurta
pikkusipuleita
4–6 perunaa
noin 1/2 dl oliiviöljyä
muutama oksa tuoretta rosmariinia tai timjamia
(tai 1–2 tl kuivattuja yrttejä tai yrttisekoitusta)
suolaa, mustapippuria
2–3 rkl hunajaa tai siirappia

Kuori ja lohko porkkana, lanttu, palsternakka ja punajuuri. (Pilko lanttu hieman pienemmiksi kuin muut, sillä se vaatii pidemmän kypsymisajan.) Pese perunat, kuori ja paloittele. Kuori sipulit. Laita juurespalat ja perunat kulhoon. Lisää joukkoon öljy. Riivi joukkoon myös yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita.
Kaada juurekset uunivuokaan. Järjestele perunat toiseen päähän vuokaa. Valuta porkkana-, lanttu- ja palsternakkakuutioille juoksevaa hunajaa tai siirappia. Laita vuoka 180 asteeseen 40–50 minuutiksi, ja kokeile palojen kypsyyttä tikulla. Pyöräytä sipulit vielä öljykulhon pohjalla ja laita ne uuniin varttia myöhemmin kuin muut ainekset, jotta ne eivät hajoa. Kun juurekset ovat saaneet väriä, peitä vuoka kuivumisen estämiseksi foliolla.


Suklaakakku, 16 annosta
Pohja
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1,25 dl juoksevaa margariinia
1 kananmuna

Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon margariini sekä kananmuna. Painele taikina korkeareunaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunalle. Siirrä jääkaappiin täyteen valmistamisen ajaksi.

Täyte
1,5 dl juoksevaa margariinia
50 g taloussuklaata
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl vahvaa, kylmää kahvia
Kuumenna margariini kattilassa, sulata joukkoon suklaa ja lisää kaakaojauhe sekä vaniljasokeri. Sekoita seos tasaiseksi ja siirrä jääkaappiin. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita suklaaseos ja kahvi munavaahtoon. Kaada täyte piirakkavuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 35 minuuttia. Kakun pinnan tulee olla rapea ja sisuksen kostea. Anna kakun jäähtyä.

Tarjoiluun
2,5 dl vispikermaa
2 tl appelsiinin kuorta
0,5 tl inkivääriä
2 rkl siirappia
Vaahdota vispikerma ja mausta appelsiinin kuorisuikaleilla ja inkiväärillä. Tarjoa kakun kanssa.

Australialla on nuori viinihistoria ja sen viinimaailma elää kehittyen ajan mukana
Rypäleitä ja viinejä on Australiassa tuotettu siitä lähtien, kun ensimmäiset siirtolaiset toivat viiniköynnöksiä maahan vuonna 1788. Sydneyhin 1791 istutetusta viinitarhasta on kasvanut tähän päivään mennessä merkittävä teollinen tuotannonala. Viinintuotanto keskittyi pääosin väkevöityihin viineihin, aina1950 luvun puoliväliin saakka, jolloin viinitalot panostivat pöytäviineihin ihmisten nousevan kiinnostuksen myötä. Australialaisten viinien nousu maailmanmaineeseen alkoi 1960-luvulla, johtotähtinään uudella tavalla tuotetut, kansainvälisistä rypäleistä tehdyt Chardonnayt ja Syrahit. Australian viiniteollisuuden voimakas kehittäminen alkoi 1970-luvulla. Uusilla innovaatioilla haettiin kustannustehokkuutta viinin valmistamiseen. Maassa kehitettiin koneellisia korjuumenetelmiä, jotka mahdollistavat nopean sekä myöhäisen keruun. Edistyksellinen uusi teknologia, pyörivine pusertimineen ja teräksisine lämpökontrolloituine kypsytystankkeineen takaavat viinin raaka-aineen säilymisen luonnollisena ja käsittelemättömänä. Sopivat hiivakannat sekä erilaiset käsittelymenetelmät mahdollisine tammikypsytyksineen tuottavat vivahteikkaita, moniulotteisia viinejä, joissa eri rypäleiden ominaisuudet saadaan parhaiten esille.


Australialaiset viininvalmistajat tavoittelevat viinejä, jotka miellyttävät kuluttajaa sekä täyttävät viiniin kohdistetut odotukset. Tämän päivän tarpeisiin tuotetaan viinejä, jotka ovat helposti lähestyttäviä, raikkaita, hedelmäisiä ja joilla on hyvä hinta-laatusuhde. Alumiinitölkki, Bag-in-box ja kierrekorkki ovat osa australialaisten viinitalojen innovatiivisuutta.


Viinilasillinen:
Carrington Vintage Brut. Australia, South Eastern Australia 2011. Alko nro 8219. Hinta 9,99.
Vaaleankeltainen, hedelmäinen, hennon kukkainen tuoksu ja kuiva, hapokas sekä sitruksinen maku.

Yalumba Eden Valley Viognier. Australia, Eden Valley 2010. Alko nro 516847. Hinta 13,99.
Keltainen, hedelmäinen sekä kukkainen tuoksu ja kuiva, hapokas, mausteinen ja kevyen tamminen tuoksu.

 Jacob’s Creek Riesling. Australia, South Eastern Australia 2011. Alko nro 587757. Hinta 9,78.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, erittäin hapokas sekä yrttinen maku.

Jacob’s Creek Semillon Chardonnay. Australia, South Eastern Australia 2011. Alko nro 7764. Hinta 9,18.
Keltainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva, hapokas ja hennon yrttinen maku.

Hardy’s Nottage Hill Cabernet Shiraz. Australia 2010. Alko nro 485208. Hinta 23,90/2,25L.
Punainen, kirsikkainen tuoksu ja tanniininen, mausteinen ja hennon tamminen maku.

Benchmark Cabernet Sauvignon. Australia, South Australia 2010. Alko nro 449687. Hinta 9,99
Tummanpunainen, makean marjainen ja karpaloinen tuoksu sekä täyteläinen, mausteinen maku.

Jim Barry The Lodge Hill Shiraz. Australia Clare Valley 2009. Alko nro 447157. Hinta 15,98
Tummanpunainen, karhunvatukkainen tuoksu ja erittäin täyteläinen, tamminen sekä pitkä maku.

Grant Burge Aged Tawny. Australia, Barosso. Grenache, Mataro, Shiraz. Alko nro 394917. Hinta 18,99. Kastanjanruskea väri, konsentroitunut, runsaan rusinainen tuoksu ja makea, pähkinäinen, vivahteikas maku.

Teksti: Heikki Remes    Kuvat: Eeva ja Heikki Remes    www.viinimies.com


Chilen viinit maistuvat ruokaisten salaattien kanssa


Kansalaisopiston kevään ruoka- ja viini-ilta Keiteleellä keskittyi Chilen viineihin, ja niiden kautta maan viinituotannon taustatekijöihin. Chilen luontaiset ominaisuudet, otolliset ilmasto-olosuhteet, perinteinen viinien valmistustaito ja alhaiset tuotantokustannukset selittävät chileläisten viinien suosiota. Viinintekijöiden ammattitaito ja innovatiivinen työpanos ovat nostaneet viinien laatutason kärkimaiden joukkoon.

Viinien kanssa maistui Salaattitorin monipuolinen ja vivahteikas salaattivalikoima.


Chilen ainutlaatuinen ilmasto on yksi maan viinituotannon avaintekijöistä. Viinialueet sijaitsevat maan keskiosassa ja ovat yksi maapallon luontoystävällisimmistä tuotantoalueista. Atacaman autiomaa antaa suojaa pohjoisessa, Andien vuoristo idässä, Patagonian jääkenttä etelässä ja Tyyni valtameri idässä.

 
Viinilaaksojen maaperä ja ilmaston vaihtelevuus tulevat hyvin esille chileläisissä viineissä. Ne kuvastavat rypäleiden alkuperää ja antavat mahdollisuuden nauttia viinien erilaisuudesta sekä vivahteikkuudesta. Kuvassa Caliterran viinitarhoja Colchaguan laaksossa.



Chilen viinien lajitelma sekä katkarapu-, kana-, ja lohisalaatit mahdollistavat ruokien ja viinien maistelun ristikkäin ja samalla etsiä niille toimivia makuyhdistelmiä.

Viinilasillinen:
Valdivieso Moscato. Chile. Alko nro 8931. Hinta 7,98.
Keltainen, aprikoosinen ja maultaan puolikuiva, keskihapokas sekä hennon rusinainen kuohuviini.

Adobe Reserva Gewürztraminer. Emiliana, Rapel Valley 2011. Alko nro 532677. Hinta 9,99. Luomu.
Keltainen, kypsän sitruksinen sekä kukkainen tuoksu ja kuiva, hedelmäinen sekä mausteinen maku. 5g/l.

Santa Helena Chardonnay. Chile, Central Valley 2011. Alko nro 567838. Hinta 26,30/3 L.
Keltainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva, hapokas, sitruunainen sekä hennon yrttinen maku.

Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc. Chile, San Antonio 2011. Alko nro 594677. Hinta 9,99.
Vaaleankeltainen, sitruksen ja karviaisen tuoksu sekä kuiva, hapokas, herukkainen ja nokkosmainen maku.

Lautaro Merlot. Chile, Curico Valley 2010. Fair Trade viini, tehty luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä..
Tummanpunainen, marjaisa sekä mansikkainen tuoksu ja pehmeä, lempeän tanniininen maku. 

Mayu Reserva Carmenère. Chile, Elqui Valley 2007. Alko nro 401557. Hinta 13,37.
Tummanpunainen, voimakkaan aromaattinen, marjaisa viini, jonka on maku mausteinen, lämmin ja voimakas.

Santa Helena Unoaked Shiraz, Viognier. Chile, Maipo 2010. Alko nro 433567. Hinta 8,98.
Tummanpunainen, karhunvatukkainen tuoksu ja täyteläinen, miedon tanniininen sekä pippurinen maku

Fresita. Chile. Alko nro 563967. Hinta 9,98. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Moscatel. Alkoholia 8%.
Punainen, samea ja mansikan sekä sitruunan tuoksuinen ja maultaan makea (70g/l), vähän hapokas, aromikas maku. Kuohuva.

Teksti: Heikki Remes    Kuvat: Mikko Niemi ja Heikki Remes        www.viinimies.com

Viiniviesti Vicarage Lanen viinitarhalta Uudesta-Seelannista


Satu Lappalainen ja John Kennard Vicarage Lanelta Uudesta-Seelannista vahvistavat, että heidän uutuustuotteensa, Sauvignon Blancista tehty kuohuviini, on lähtenyt Suomea kohti. Ensimmäinen valmistuserä käsittää vain 210 laatikkoa ja tulee Suomeen myyntiin heinäkuun alussa.
  
Satu kertoo, että he ovat päässeet aloittamaan rypäleiden sadonkorjuun tänä vuonna vasta huhtikuun viimeisellä viikolla ja lisää ”Sato näyttää vähän arvioitua pienemmälle, kuten kaikilla muillakin tällä alueella. Ei siis ainakaan tule mitään Sauvignon Blanc tulvaa tänä vuonna! Syksy on näyttänyt parhaat puolensa. Sää on ollut aivan ihanan aurinkoinen sekä lämmin ja yöt ovat tietysti jo melkoisen viileitä.
Kuplia ja Suomen kesää odotellessa täältä sadonkorjuun keskeltä,
Satu

Teksti: Heikki Remes    Kuva: Timo-Heikki Varis        www.viinimies.com


Creme Brulee on hienostunut jälkiruoka - pehmeä ja vivahteikas

Ihastuttavan pehmeä ja vaniljainen creme brulee on jälkiruokien klassikko, jonka kuoren rapea olemus kätkee alleen pehmeän kermaisen makunautinnon. Valmistus on helppoa ja tarjoaa keittiölaitefriikille mahdollisuuden käyttää  kaasupoltinta pinnan viimeistelyyn, se onnistuu myös uunissa grillivastusten alla!

Creme brulee on nautinnollinen jälkiruoka,
 jonka maun pehmeys paljastuu lusikan rikkoessa rapean kuoren.

                                  Kaasupolttimen polttava liekki viimeistelee jälkiruoan pinnan.

Creme Brulee, 6 annosta:
puolikas vaniljatanko
1 prk (3,3dl) kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
4 kananmunankeltuaista
1,5 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
½ dl sokeria ja pinnalle hienoa kidesokeria

Halkaise vaniljatangon puolikas. Kaavi sen sisus (siemenet) leikkuuveitsen hamarapuolella. Laita ne ja tanko kattilaan yhdessä kerman ja maidon kanssa. Lisää joukkoon keltuaiset, sokeri ja kylmään vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelysjauho. Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen. Ota keitos liedeltä, kun se alkaa paksuuntua. Älä päästä kiehumaan. Kaada mataliin annosvuokiin anna hieman jäähtyä. Ripottele juuri ennen tarjoilua pinnalle hienoa kidesokeria ja paahda pinta puhaltimella rapeaksi, kunnes sokeri on karamellisoitunut. Pinnasta tulee paahteinen ja rapean. Loppusilaus onnistuu myös kuumentamalla annokset uunin yläosassa grillivastusten alla, kunnes pinnat ovat karamellisoituneet.

Vanilja yhdistää crème bruleen ja makean jälkiruokaviinin. Ihastuttava yhdistelmä ja makuelämys.

Viinilasillinen:
Coeur de Breuil á la Pomme et á la Vanille.
 Ranska, Normandia. Alko 944007. Hinta 26,49.
Kullanruskean värinen, omenan sekä vaniljan tuoksuinen aperitiivi, jonka maku on mausteinen ja makea (120 g/l).

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Viinikurssi 7/8. Liharuokia ja niiden viinejä. 3/2012

Liharuokien ja punaviinien liitto on perinteinen ja maukas
Liharuokien ja viinien yhdistelyssä pätevät entiset säännöt, kevyelle ruoalle kevyttä viiniä ja voimakkaalle voimakasta. Lihan maun voimakkuus ja valmiin ruoan kypsyysaste vaikuttavat suoraan viinivalintoihin. Vaalealihaisten lintujen, kuten broilerin ja kalkkunan, sekä porsaanlihan maku on hyvin mieto. Lampaan ja naudan lihan maku voimistuu iän myötä. Riistaliha, linnut mukaan lukien, muodostaa halutun ja voimakkaan raaka-aineen. Miedonmakuiset lihat, jotka maustetaan kevyesti ja valmistetaan kypsiksi saavat seuraa kevyistä ja vähätanniinisista punaviineistä. Voimakkaat ja mausteiset sekä roseiseksi kypsennetyt ruoat maistuvat täyteläisten punaviinien kanssa. Niissä viinin tanniinisuus, rypäleiden kuorien parkkihapot, pehmentää lihan proteiineja tehden makuelämyksestä tasapainoisen.


Asado on puuhiilellä avotulella kypsennettyjä lihoja ja makkaroita. Niiden kanssa maistuvat paahteiset ja maanläheiset punaviinit, joissa on voimaa ja savuisuutta.

Fasaani ja lammas Pääsiäisaterian kohokohtina
Pääsiäinen on yksi vuoden tärkeimpiä juhlapyhiä. Silloin päättyy pitkä paaston aika ja pöytään halutaan nostaa maistuvia sekä monipuolisia ruokaherkkuja. Fasaanista ja lampaasta saa rakennetuksi tyylikkään ruokakokonaisuuden, jossa on muotoja, värejä ja makuja. Aterian päättää ihastuttava viinivaahto, siltään tai hedelmien kanssa tarjoiltuna.


Fasaanimousse on makukokonaisuus, jossa riistalinnun hienostuneisuus yhdistyy tuoreen persiljan aromaattisuuteen.

Fasaanimousse
500 g fasaaninlihaa
1 tl rosee- tai viherpippuria
1 tl suolaa
50 g voita
2 pientä sipulia
2 pientä porkkanaa
1 dl persiljasilppua
3 liivatelehteä
1 prk (150 g) crème fraichea
1 dl lintujen paistinlientä

Mausta lihat suolalla ja pippurilla ja ruskista voissa pannulla nopeasti. Laita lihat sekä juurekset paistopussiin ja paista uunissa 175 asteessa noin tunti, kunnes ne ovat kypsiä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5–10 minuutiksi. Jauha monitoimikoneessa kypsät lihat ja sipulit hienoksi. Tarkista maku ja lisää sekaan silputtu persilja. Purista liivatteista vesi pois, sulata liivatteet kuumaan paistoliemeen ja kaada liemi seokseen. Lisää joukkoon crème fraiche. Kaada seos vuokaan tai annosvuokiin ja nosta hyytymään yön ajaksi jääkaappiin. Leikkaa valmiista moussesta annospaloja, nosta lautaselle ja tarjoa rucolasta sekä viinisuolaheinästä tehdyn salaatin kanssa. Voit myös muotoilla moussesta genellejä. Fasaanin lihan voi korvata kalkkunan lihalla joko osittain tai kokonaan.

Punasipuli-karpalohillo
2 rkl ruokaöljyä
2 punasipulia renkaiksi leikattuina
2 rkl karpalohilloa
Kuullota sipulit öljyssä ja lisää karpalohillo sekaan.


Värit ja maut yhdistävät Pinot Noirin ja fasaanimoussen
Pinot noir -viinien heleänpunaisessa värissä on samoja sävyraitoja kuin fasaanimoussen kanssa tarjottavassa viinisuolaheinässä ja punasipuli-karpalohillokkeessa. Ruoan keveys, hienostuneisuus ja yrttisyys muodostavat tasapainoisen sekä tyylikkään yhdistelmän pinot noir -punaviinien marjaisten ja aromikkaiden vivahteiden kanssa.

Lampaankruunu maistuu pääsiäisenä 
Pääsiäisen ruokapöydän keskipisteenä on näyttävä lampaankruunu. Sen yrttiset maut, kasvislisukkeiden aromikkuus ja värikkyys sekä punaviinin maanläheisyys sopivat hyvin juhlapöydän ruokatarjontaan.

Lampaankruunu (5 annosta)
n. 1,5 kg:n lampaan kyljysrivi (14 kyljysluuta)
marinadi:
1 dl ruokaöljyä
0,5 dl punaviinietikkaa
3 valkosipulin kynttä viipaleina
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua rosmariinia
1 dl tuoretta oreganoa tai timjamia silppuna
hieman suolaa


Osta kyljysrivi kauppiaalta valmiiksi leikattuna; ylimääräiset rasvat ja kalvot poistettuna sekä kylkiluut esille leikattuna. Kyljysrivin toisessa päässä on hieman luutonta lihaa, jonka ympärille karee ruokaa laitettaessa kierretään kruunuksi. Sekoita marinadi ja kaada kyljysrivin päälle. Laita marinoitumaan vuorokaudeksi pussiin tai laakeaan astiaan ja kääntele välillä.


Kaavi ylimääräinen marinadi kyljysrivistä ja käännä karee tiukasti kruunuksi toisen pään ympärille. Sido langalla huolellisesti kruunun muoto säilyttäen. Kypsennä uunissa ensin 175 asteessa 45 minuuttia. Nosta uunin lämpö 210 asteeseen ja kypsennä lopuksi 15 minuuttia.


Valele lihaa marinadiliemellä muutaman kerran kypsennyksen aikana. Anna lihan vetäytyä hetken aikaa ja koristele halutessasi luiden päät foliolla. Nosta kyljysrivi tarjolle pöytään ja leikkaa viipaleiksi kylkiluiden välistä. Tarjoile valkosipuliperunoiden ja vihannesten kanssa.

Tomaatti-sipulisalsa
4 keskikokoista tomaattia
2 sipulia
hieman tuoretta timjamia
suolaa
oliiviöljyä
Pilko vihannekset pieniksi paloiksi ja kypsennä öljyssä. Mausta seos timjamilla ja suolalla.



Maanläheisyys yhdistää mausteiset punaviinit ja lammasruoan
Lampaanliha saa marinoituessaan yrttisen maun ja uunissa kypsentäminen antaa ruoalle aromikkaan, paahteisen sävyn. Kyljysrivin makukokonaisuuden kruunaa lihan paistoaste, joka jättää lopputuloksen hieman roseiseksi. Runsaanpunaiset, voimakkaat ja maukkaat viinit, joissa on hedelmää sekä maanläheisyyttä sopivat erityisen hyvin lampaankruunun kumppaniksi. Tomaatti-sipulisalsa, vihreät pavut ja valkosipuliperunapaistos käyvät hyvin lampaan ja viinien makukumppaneiksi.

Zabaione – viinivaahto(4annosta)
4 kanamunan keltuaista
0,5 dl sokeria
1dl väkevöityä viiniä

Mittaa aineet kattilaan. Nosta kattila toisen sisään vesihauteeseen liedelle. Kuumenna ja vatkaa koko ajan, kunnes vaahto on paksua ja pehmeää. Viinivaahto on valmista, kun se ei laske, vaikka otat kattilan liedeltä. Tarjoa lämpimänä tai ota kattila vesihauteesta ja vatkaa vaahto kylmäksi.


Viinivaahto saa värinsä ja makunsa käytetystä viinistä. Erinomaisia valintoja ovat mm. Marsala, Port-viinit, Madeira, Sherry. Zabaione on yksinkertainen ja näyttävä jälkiruoka. Se maistuu ilmavalta ja siinä tulee mukavasti esille makeahko täyteläisyys, jossa on erotettavissa valmistukseen käytetyn viinin aromit.

Punainen on pääsiäisviinien väripaletti
Pääsiäisen viinivalinnoissa on väriä ja makuja. Raaka-ainevalinnat, fasaani ja lammas, johdattavat punaviineihin. Kuohujuoman herkullinen mansikkaisuus johdattaa makumatkalle. Fasaanimoussen pehmeiden ja yrttisten makujen kanssa maistellaan kahta chileläistä Pinot Noiria. Paahteiselle ja mausteiselle lampaankruunulle on valittu maisteltavaksi neljä punaviiniä, joiden aromeissa Shiraz-, Merlot-, Pinotage- ja Tempranillo-rypäleet maistuvat. Zabaione viinivaahtoon on käytetty makeaa ja aromikasta australialaista Tawnya.


Viinilasillinen:
Fresita. Chile. Alko nro 563967. Hinta 9,98. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Moscatel. Alkoholia 8%. Kuohuva.
Punainen, samea ja mansikan sekä sitruunan tuoksuinen ja maultaan makea (70g/l), vähän hapokas, aromikas maku.

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir. Viña San Pedro, Curicó Valley 2009. Alko nro 455377. Hinta 11,99.
Vaalean rubiininpunainen, hedelmäinen ja puolukkainen tuoksu sekä keskitäyteläinen, mausteinen maku.

Llai Llai Pinot Noir. Chile, Bio Bio 2009. Alko nro 438117. Hinta 10,49.
Punainen, kypsän karpaloinen tuoksu ja kuiva, keskitäyteläinen, vadelmainen ja kevyen yrttinen maku.

Jacob’s Creek Shiraz Cabernet.  Australia, South Eastern Australia 2009. Alko nro 6201. Hinta 9,99
Tummanpunainen, kypsän mustaherukkainen tuoksu ja täyteläinen, tanniininen, nahkainen ja tamminen maku.

Raimat Viña 19 Merlot Castell de Raimat. Espanja, Costers del Segre 2008. Alko nro 468017. Hinta 12,98.
Tummanpunainen, makean marjainen tuoksu ja täyteläinen, tanniininen, karpaloinen sekä kevyen tamminen maku.

Zonnebloem Pinotage. Etelä-Afrikka, Stellenbosch 2010. Alko nro 5946. Hinta 9,99.
Tummanpunainen, kypsän karpaloinen tuoksu sekä tanniininen, tervainen ja savuinen maku.

Pura Sangre Tempranillo. Espanja, Castille 2010. Alko nro 472507. Hinta 15,71. Alkuviini.
Punainen, makean marjainen tuoksu ja keskitäyteläinen, kevyen kukkainen ja hennon tamminen maku.

Grant Burge Aged Tawny. Australia, Barosso. Grenache, Mataro, Shiraz. Alko nro 394917. Hinta 18,99. Solera.
Kastanjanruskea väri, konsentroitunut, runsaan rusinainen tuoksu ja makea, pähkinäinen, vivahteikas maku.

Teksti: Heikki Remes    Kuvat: Heikki ja Eeva Remes        www.viinimies.com

Kevään merkkejä luonnossa

Kevät tulee vääjäämättömästi, vaikka tänä vuonna hieman myöhässä onkin. Valoisuuden lisääntyminen, muuttolintujen lintujen laulu, luonnon herääminen ja kevään voimakkaat tuoksut ovat merkkinä kevään voitosta väistyvästä talven ylivallasta. Tarkkana kannattaa olla ja kulkea aistit valppaina, jotta huomaa ja saa kaiken irti vuodenajan muutoksesta.


Oravan nahan värin vaihtuminen harmaasta ruskeaksi on yksi varmoja kevään merkkejä.


Yksi mystillisiä merkkejä kevään viimeisillä hangilla on haavan tai kuusen juuren ympärillä havaittavat riisin kokoiset jätökset. Se on varma merkki, ja usein ainut havainto, lähiseudulla asustavasta ja puussa yöaikaan
ruokailleesta liito-oravasta.
Mikäli onnistaa, niin liito-oravan voi havaita päiväsaikaan sen kosiorituaalia seuratessa. Harvinainen kohtaaminen onnistuu, mikäli on paikalla sinä yhtenä päivänä kun orava esittelee liitotaitojaan kosiokumppanille. Se liitää puun latvasta toisen tyveen jopa 80 metrin matkan.




Varma ja tutuntuoksuinen kevään merkki on, kun veneen tervaajat ilmestyvät rannalle.

Teksti ja kuvat: Heikki ja Eeva Remes