Viinimaailmat kohtasivat ViiniExpossa

Vanha ja uusi viinimaailma muodostivat viinillisen kokonaisuuden, kun Ranska, Espanja ja Itävalta Euroopasta sekä Chile Etelä-Amerikasta olivat pääosassa ViiniExpossa Helsingin Messukeskuksessa. Jane Huseby, Chilen ja Argentiinan viinien johtava asiantuntija, sekä Wines of Chile -organisaatio esittäytyivät useiden chileläisten viinintuottajien viinien kautta. Juha Berglund, mies ViiniExpon taustalta, nousi itseoikeutetusti estradille Bordeauxin viinien juontajana. Hän suomensi viinintekijä Frederic Laydetin tastingin, jossa tynnyrinäyttein havainnollistettiin Ranskan Pomerolin ja Saint-Émilionin viinialueiden välillä vallitsevia eroja.
   Tapahtumassa oli myös mukana Viinikassin Ranskan ympäriajo tutustuttamassa maan merkittävimpiin viinialueisiin ja viinityyppeihin. Myös Espanja oli vahvasti esillä maan Suomen Suurlähetystön Kaupallisen Osaston kokoamalla omalla osastolla. Samoin Itävalta esittäytyi viiniensä ja viinikuulumistensa kautta.   


Juha Berglund ja Jane Huseby tietävät kaiken mitä viineistä tarvitsee tietää, ja hieman enemmänkin.


Espanjalaiset viinit ovat suomalaisten suosikkeja. Se näkyi messuosaston iloisessa ja kiireisessä meiningissä.

Chile tuli tutuksi viinimaana ja viinilaaksojen viinit maistuivat
Jane Huseby kertoi Chilen ilmaston ainutlaatuisuudesta, eri viinilaaksojen ominaispiirteistä ja viinituotannon viimeaikaisista kehityssuunnista. Ventisqueron Mark Drendelin aiheena oli kestävä kehitys Chilen viinimaailmassa ja Winestaten Tuomas Meriluoto (MW) teki selkoa ympäristöystävällisestä viinikulttuurista Chilessä. Sagrada Familian Leo Ghysers esitelmöi Fair Trade viineistä ja niiden taustoista. Viinimies Heikki Remeksen tastingissä korostuivat rypäleet ja niiden aromit viinejä arvioitaessa. Chilen viinit ja suomalainen ruoka sekä niiden liitto olivat esillä toisessa tastingissä.


Jane Huseby havainnollisti puheenvuorossaan, että Chilen viinialue on yhtä pitkä kuin Suomi, eli noin 1200 kilometriä. Samoin hän kertoi maan neljäntoista viinilaaksosta, niiden ominaispiirteistä ja rypäleistä.


Chilen ainutlaatuisen ilmaston taustalla on lännessä Tyyni valtameri, idässä Andien vuoristo, pohjoisessa Atacaman autiomaa ja etelässä Patagonian jääkenttä.


Carmenère on Chilelle ominainen rypäle, jossa on väriä, aromikkuutta ja makua.
 

Kestävä kehitys, luonnonmukainen viinituotanto ja Fair Trade toteutuvat Chilen eri viinitarhoilla.


Viinimies Heikki Remes kuvasi paperitaitoksen avulla Chilen maaperän läpileikkausta ja eri viinialueiden sijoittumista maan eri alueilla. Vasemmalla oleva matala taitos muodostaa rannikkovuoriston, joka rajoittuu Tyyneen valtamereen. Oikealle sijoittuva korkea taitos kuvaa Andien vuoristoa ja keskelle jää Keskuslaakson alue.


Adobe Reserva Gewürztraminer on Emilianan valkoviini, joka on valmistettu Chilessä viljellyistä luonnonmukaisista rypäleistä. Valkoviini edustaa hieman harvinaisempaa Gewürztraminer-rypälettä, joka tuoksu on kypsän hedelmäinen ja kukkainen, maun ollessa selvän mausteinen.


Errazurizin Don Maximiano on tehty usean punaisen rypälelajikkeen koostumuksena. Viini edustaa hienolla tavalla Chilen viinintekijöiden osaamista laatuviinien tekemisessä. Tummanpunaisen viinin tuoksu on mustaherukkainen sekä mustikkainen ja maku on erittäin täyteläinen. Viinillä on tasapainoinen tanniinisuus sekä pehmeä, pitkä maku.


Kuohuviinit ja ilmakuivattuun kinkkuun käärityt hunajamelonikuutiot muodostivat maistuvan sekä helpon esimerkin viinien ja ruokien liitosta.


Varsinaisessa makutestissä vertailtiin valko- ja punaviinin sopimista kalaruoan kaveriksi. Makukumppaneina olivat Castillo de Molinan Reserva Chardonnay ja Pinot Noir sekä Kuopion Salaattitorin Kylmäsavulohisalaatti ja Lämminsavukirjolohisalaatti. Chardonnayn hedelmäinen, sitruksinen ja hieman vaniljainen maku sopi hyvin lämminsavulohen aromeihin. Hieman viilennetty Pinot Noir maistui erinomaisesti kylmäsavulohen savuisten ja mausteisten makujen kanssa.


Late Harvest -viinit ovat Chilen panos jälkiruokaviineiksi sellaisenaan, tai makeiden jälkiruokien kumppaneiksi. Tabalin Moscatel Rosado -rypäleestä valmistettu late harvest on tyylikäs esimerkki vivahteikkaasta, aprikoosin tuoksuisesta ja intensiivisen makuisesta makeasta viinistä. 

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes, Mikko Niemi, Teemu Leinonen, Heikki Remes
www.viinimies.com

2 kommenttia:

  1. Et turhaan kehunut sitä Tabalin Talinayta! Se oli yksi mikä jäi messuilta erityisesti mieleen. Ylistin siitä heti arvion
    http://reseptitaivas.fi/viinit/chile/tabali-talinay-salala-pinot-noir

    VastaaPoista
  2. Hieno juttu, kiitos tästä Heikille! Emme itse valitettavasti päässeet mukaan iloon, mutta ensi vuonna varmasti tulemme! t. Marjut Langefeld / Weinwelt Langefeld

    VastaaPoista