Italian ihmeet ilmestyvät joulupöytään!

Joulu on tonttuja, ihmeitä ja tarinoita täynnä. Kolme itäisen maan viiniä Italiasta ovat kuitenkin aitoja, ja ne tuovat värikkään, tuoksuvan sekä maukkaan tervehdyksen jouluun. Valpolicella, Ripasso ja Amarone muodostavat tiiviin kolmikon, joka ilahduttaa monipuolisuudellaan jo ennen joulua sekä istuu hyvin perinteiseen joulupöytään.

Valpolicellan viineissä on monipuolisuutta
Valpolicella-punaviinit tehdään Koillis-Italiassa Veneton viinialueella, Veronan kaupungin pohjoispuolella. Veronan alueen punaviinit ovat todellisia jouluviinejä; värikylläisiä, luonteikkaita, pehmeitä ja lämpimiä. Perinteiseen Valpolicellaan käytetään alueen kolmea omaa punaista rypälettä, corvinaa, molinaraa ja rondinellaa. Viini käytetään normaalisti terästankeissa ja kypsytetään isoissa tammisaaveissa ennen pullotusta. Valpolicella on keskitäyteläinen punaviini, joka maistuu vaalealihaisten ruokien kanssa ja tasapainottaa hyvin tomaatin makua. Alueen viinituottajat ovat vuosisatojen ajan syventäneet perus-Valpolicellan makuja mm. ripasso-menetelmällä.
Ripasso Valpolicellan aromikkuuden ja pyöreyden takana on kolme käymistä; normaali, ripasso (uudelleen käyminen) ja malolaktinen. Ripasson valmistukseen käytetään Amarone-viinien valmistuksesta jäänyttä rypälemäskiä. Syksyllä normaalisti valmistettu Valpolicella-viini laitetaan seuraavana keväänä käymään uudelleen kymmenen päivän ajaksi Amaronen rypälemäskiin. Tämä toinen käyminen antaa viinille erityistä täyteläisyyttä ja aromaattisuutta sekä nostaa sen alkoholipitoisuutta. Viiniä kypsytetään vielä slovenialaisessa tammessa lähes kahden vuoden ajan ennen pullottamista. Ripasso-viini maistuu erinomaisesti runsasmakuisten liharuokien, erityisesti riistan kanssa.
Amarone on Valpolicellan viineistä arvostetuin ja monimuotoisin. Se on todellinen joulun ajan punaviini; vahva, muheva, hienostunut ja täynnä vivahteikkuutta. Amaronen ainutlaatuisuuden taustalla on sen perinteinen ja hyvin huolellinen valmistusmenetelmä. Siinä käytetään ikivanhaa apassimento-menetelmää viinirypäleiden kuivaamiseen. Syys‒lokakuussa käsinpoimitut kypsät rypäleet siirretään muovisissa koreissa kuivaan ja hyvin ilmastoituun kuivaushuoneeseen, fruttaioon. Tammikuuhun mennessä rypäleistä on haihtunut vettä noin puolet rypäleiden painosta, ja kuivuneiden rypäleiden sokeripitoisuus on noussut 2530 prosenttia. Samalla rypäleiden aromaattisuus ja hapot ovat tiivistyneet, kuten myös niiden fenolit sekä tanniinit. Kuivatuista rusinaisista rypäleistä puristetaan viinimehu, joka saa käydä lähes kaksi kuukautta suurissa avonaisissa tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viini siirretään tammisiin tynnyreihin, joissa toinen käyminen lisää entisestään viinin väriä, aromeja, tanniinisuutta ja alkoholia. Lopullisen silauksensa viini saa kypsyessään usean vuoden ajan tammitynnyreissä. Amarone on vahvojen liharuokien ja juustojen täyteläinen kumppani. Sen voimakkaasta mausta voi nauttia sellaisenaan, ja se on todellinen lahjaviini. Lisäksi viini ikääntyy hyvin, joten sitä voi varastoida huoletta vuosikymmenen.

Jouluviineissä on punaista väriä, italialaista luonnetta ja notkeaa makua.

Viinilasillinen:
Tommasi Valpolicella. Italia, Valpolicella 2010. Alko nro 417847. Hinta 10,88. Sokeria 5g/l. Alkoholi 12%.
Rubiininpunainen, karpalohilloinen ja maultaan keskitäyteläinen, kypsän marjainen ja mausteinen.
Tommasi Ripasso Valpolicella. Italia, Valpolicella 2009. Alko nro 429567. Hinta 17,98. Sokeria 8g/l. Alkoholi 13%.
Tummanpunainen, marjaisa sekä mausteinen ja maultaan täyteläinen, luumuinen, kypsä ja hennon tamminen.
Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Valpolicella 2007. Alko nro 446477. Hinta 36,30. Alkoholi 15%.
Syvänpunainen, kypsän marjainen ja maultaan erittäin täyteläinen, viikunainen, tamminen ja pitkä. Sokeria 11g/l.

Tonttukin tykkää Tommasista

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

8 kommenttia:

  1. HYVIÄ ON, on testattu näitä useaan kertaan. Onko Heikki eroa Tommasin ja Zenaton väillä?

    T: Juhani Simpanen, Kuopio

    VastaaPoista
  2. Hei Juhani. Kiitos kommentistasi ja hieman vaikeastakin kysymyksestäsi. Mielenkiintoista on verrata kahden saman alueen viinituottajan viinejä keskenään, ja erityisesti kaikkea kolmea, Valpolicellaa, Ripassoa ja Amaronea. Itse valitsisin asian ruokien kautta, eli mielestäni Tommasi sopii hieman keveämpien tai kypsempien ruokien kumppaniksi kuin Zenato. Zenato on hieman kalliimpi, mutta se ei ratkaise asiaa, vaan viinin intensiivisyys. H.

    VastaaPoista
  3. Zenatossa alkaa olla mielestäni jo hiukan "brändilisää" eli maksat nimestä. Juuri viime viikolla maisteltiin Zenaton Ripasso, joka on nykyään jo parinkympin pullo. Se on valitettavasti liikaa siitä viinistä vaikka hyvä onkin.

    Tommasilla paremmin jalat maassa.

    VastaaPoista
  4. Saako Alkosta muita Amarone viinejä kuin Tommasia ja Zenatoa?

    VastaaPoista
  5. Ciao! Jannella on tuota ulottuvuutta viinien suhteen, joten hänen puhetta viinien kipurajasta on syytä kunnioittaa. H.

    VastaaPoista
  6. Anonyymille voin todeta, että varsinkin näin joulun alla Alko tarjoaa ostajille todelliset Amaronen markkinat. Normaalista valikoimasta löytyy kuusi erilaista Amaronea, nimittäin Verrocchion, Bixion, Masi Costaseran, Classico I Castein, ja Tommasin sekä Zeanton. Tilausvalikoimassa on sitten kaksi kertaa enemmän Amaroneja, eli varmaan jokaiselle löytyy oman tyylisensä jouluinen täyttymys. H

    VastaaPoista
  7. Kiitos vinkistä. Täytyypä kokeilla Tommasin viinejä - aina tulee ostettua Zenatoa.
    T.
    Heli Kärkkäinen

    VastaaPoista
  8. Hei Heli. Niin se tavalllisesti on, että meillä on omat suosikkimme joihin sitten jäämme kiinni.
    Viinien kohdalla on oleellista maistella uusia makuja, siten aistit kehittyvät ja viinimaailma avartuu. Onneksi vaihtoehtoja on, ja ainahan pääsee palaamaan tuttuun ja turvalliseen. H.

    VastaaPoista