Miguel Torresille viinirypäleet ovat elinikäinen haaste. Hän aloitti kemian opiskelut 16-vuotiaana Barcelonan Yliopistossa, mutta siirtyi jo vuoden kuluttua opiskelemaan viinirypäleiden viljelyä ja viininvalmistusta Dijoniin Ranskaan. Miguel Torres palasi takaisin Espanjaan vuonna 1962 ja aloitti työnteon Torresin perheyrityksessä.
Lähes vuosikymmen aiemmin, vuonna 1954, Torresin viinitalo toi markkinoille Sangre de Toro -punaviinin, joka on säilynyt Miguel Torresin yhtenä suosikkiviininä kautta ajan.
- Sangre de Toro tehdään kahdesta katalonialaisesta rypälelajikkeesta, nimittäin Garnachasta ja Cariñenasta. Minulle tuo perinteinen Härän veri -punaviini tuo aina mieleen Katalonian maaperän, ja voin maistaa viinissä rypäleiden hedelmäisyyden, mausteisuuden sekä tyylikkyyden, toteaa Miguel Torres.
Miguel Torres oli ensimmäisiä katalonialaisia viinintekijöitä, jotka 1960-luvun puolivälissä istuttivat perinteisten espanjalaisten rypäleiden rinnalle ulkomaisia rypälelajikkeita, kuten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ja Chardonnay. Mas La Plana -viinitilalla tuotettiin ensimmäiset viinit vierasperäisistä lajikkeista vuonna 1970, ja vuosikymmenen lopulla tilan Gran Coronas Black Label nousi maailman maineeseen voittamalla viiniolympialaiset Pariisissa. Voitto lujitti Miguel Torresin maineen viinimaailman uudistajana ja ennakkoluulottomana kokeilijana.
Uudella vuosituhannella Miguel Torresin panostus on yhä tiiviimmin kohdistunut ympäristökysymyksiin. Kuitenkin rypäleet ovat aina olleet hänen erityisen mielenkiintonsa kohteena, ja hän onkin palannut juurilleen espanjalaisten rypäleiden pariin.
- Minusta meidän espanjalaisten tulee panostaa omiin rypäleisiimme. Ne antavat viineille värin, tuoksun ja maun, josta viinimme tunnistetaan, korostaa Miguel Torres.
Tänä päivänä Torresin kokeellisella viinitarhalla Vilafrancassa Penedesissä on esillä 23 erilaista, vanhaa ja lähes kadonnutta katalonialaista rypälelajiketta. Querol on työnimenä yhdelle harvinaisuuksista, joka löydettiin pienestä katalonialaisesta kylästä. Miguel Torresin työ jatkuu, ja tuskin Torresin viinitalon virallisen eläkeiän saavuttaminen kahlitsee miehen innovatiivisuutta.
Kuvat: Mikko Niemi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti